Jedna sekunda (One Second)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sek resizeYimou Zhang patrí k najuznávanejším súčasným čínskym režisérom, jeho cit pre vizuálnu poetiku mystických portrétov čínskej histórie sa ukázal už vo filmoch ako Hrdina či Klan lietajúcich dýk. Svojím najnovším filmom Jedna sekunda sa vracia do obdobia kultúrnej revolúcie. Pre oceňovaného tvorcu ide o príbeh s istým autobiografickým nádychom, nakoľko podobne ako hlavnú postavu filmu, aj jeho život do istej miery poznačila skúsenosť ideologického nepriateľa, škodného elementu. Jednu sekundu nakrútil Zhang už pred dvoma rokmi, film sa už stihol odpremietať na niekoľkých festivaloch, okrem iného na Berlinale, u nás sa jeho dráma do distribúcie dostáva až teraz. Na zaujímavom historickom pozadí odohrávajúci sa film prezentuje osobný príbeh o rodinných väzbách, medziľudskej solidarite a v neposlednom rade o mágii kinematografie.

Jedna sekunda sa teda odohráva v 70. rokoch, v Číne počas kultúrnej revolúcie. Spoznávame Zhanga Jiushenga (Yi Zhang), väzňa na úteku z pracovného Sek5 resizetábora. Motivuje ho jediný cieľ pre ktorý je ochotný riskovať všetko – snaží sa ukradnúť istý filmový kotúč. Na ňom sa na sekundu objaví jeho dávno stratená dcéra. Onedlho sa však dostáva do konfliktu s mladou zlodejkou a sirotou Liu (Haocun Liu), ktorá sleduje vlastné ciele a musí niesť vlastné bremená.

Úvodné zábery sa nesú v hesle minimalizmu - piesok, vietor a človek. Bezmenný muž kráča púšťou. Slnko mu páli na špinavú tvár, vietor mu rozovieva otrhané šaty. Od farebnej bohatosti a symbolickosti Hrdinu, Klanu lietajúcich dýk či Lásky hlohového stromu by tento naskytajúci sa pohľad nemohol byť vzdialenejší. Uprostred ničoho, alebo lepšie povedané, uprostred rozľahlej púšte, v ktorej vietor odnáša nánosy piesku ako bolestivé spomienky, sa odohráva melancholicky ladený príbeh o odhodlanosti zlomeného človeka poslednýkrát uvidieť to, čo ho robí človekom. Na rozdiel od spomínaných choreograficky vypiplaných akčných spektálov je Jedna sekunda skôr pokojným, možno povedať až monotónnym filmom. Nikam sa nenáhli a skôr než na dialogickú rovinu kladie dôraz na nevypovedané, na neverbálnu komunikáciu – v Sek6 resizeštýle jeden pohľad za tisíc slov. Pozvoľné tempo by mohlo niektorým divákom prekážať, odrádzať v trpezlivosti, ktorú si vyžaduje. Jedna sekunda je totiž filmom kladúcim dôraz na postupné odkrývanie informácií a pomalé rozvíjanie vzťahov medzi postavami, pričom rozprávanie je založené na neustálom odďaľovaní cieľa hlavnej postavy. Zhang Yimou inscenuje prvú tretinu svojho filmu ako svojský roadmovie, ako hru na mačku a myš, v ktorej má publikum obmedzenejšiu mieru vedomostí ako postavy. Odkiaľ hlavný hrdina pochádza, kam ide a prečo ho filmový celuloid tak zaujíma, sa teda dozvedáme postupne. V prevažne statických celkoch sa nám odkrýva príbeh niekoľkých postáv majúcich identický cieľ, no z odlišných príčin. Zhang sa pritom nevyhýba zobrazovaniu nepriaznivých stránok daného obdobia Čínskej ľudovej republiky, miestnu provinciu zobrazuje ako spoločnosť, v ktorej vládne nedôvera, ostrakizovanie a vynútená poslušnosť. No skôr než na akúsi obžalobu systému sa zameriava na osobnú rovinu dvoch ľudí spriaznených životnou situáciou. Jedna Sek8 resizesekunda je napriek tragickým osudom postáv opriadená istou dávkou humoru a fyzickej, až chaplinovskej komiky, akoby sa film samotný pousmieval nad beznádejným rozpoložením svojich postáv.

Jedna sekunda predstavuje Zhangove vyznanie lásky filmu ako umeleckému druhu a najmä komunikačnému médiu, ktoré vníma ako istú formu rodiny. Spolupatričnosť generovaná filmom, fascináciou pohyblivým obrazom, má schopnosť zapečatiť spomienky a znovu zobraziť dávno stratené či nikdy nenájdené. Zocelenie komunity v mene mihotajúcich obrázkov je demonštrované scénou kolektívnej reštaurácie poškodeného celuloidu. Nemožno si však tiež nevšimnúť, že okrem oslavy kinematografie Zhang do filmu implementuje aj istú formu kritiky, či skôr varovania ohľadom pohlcujúcej schopnosti pohyblivých obrazov, keď zobrazuje človeka, popri zaslepenej honbe za filmovým okienkom odvracajúceho sa od živého okolia, od života samotného.

Sek2 resizeJedna sekunda (One Second), Čína, 2020
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Yimou Zhang
Scenár: Yimou Zhang, Jingzhi Zou
Kamera: Xiaoding Zhao
Zvuk: Jing Tao
Scénografie: Chaoxiang Lin
Hrajú: Yi Zhang, Wei Fan, Ailei Yu, Haocun Liu, Yang Yu, Yan Li, Rui Cao
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 1. septembra 2022
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.