Ako dostať deda z domu (The War with Grandpa /Roomies)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dedo2 resizeŽáner čistokrvnej komédie už v súčasnej kinematografii takmer neexistuje. Diváci rokmi tak trochu spohodlneli a očakávajú od filmov tak povediac „plný balík“. Keď sa pozrieme na to, ktoré filmy sú dnes najpopulárnejšie, sú to práve tie, ktoré disponujú širokou škálou žánrov. Vezmime do úvahy napríklad také Marvel filmy, obrovské blockbustery, ktoré posledné roky dominujú kiná po celom svete. V týchto filmoch nájdeme komédiu, drámu, romantiku a obrovskú bombastickú akciu, ktorá to všetko rámuje. Prečo by sa teda bežný divák ešte stále zapodieval „len“ s bežnou, jednoduchou komédiou, ktorá neprichádza so žiadnou myšlienkou, alebo formálnym nápadom, ktorý by osviežil už niekoľko krát videné.

Režisér Tim Hill, jeden z posledných bojovníkov na fronte amerických mainstreamových komédii, ako napríklad Garfield 2, Alvin a Chipmankovia a Hop našiel riešenie. A nie, nie je to ďalšie počítačovo vygenerované zviera, ktoré tancuje na 3 roky neaktuálnu popovú pesničku, pretože to bolo v dobe produkcie Dedo3 resizelacnejšie. Je to Robert De Niro, Uma Thurman a Christopher Walken. Herecké legendy, ktoré je na plátne stále radosť sledovať. Práve tieto mená sú najväčším marketingovým lákadlom novej americkej komédie Ako dostať deda z domu.

Príbeh je jednoduchý. Ed, postarší penzista, sa po smrti milovanej manželky stal už len tieňom svojho bývalého ja. Jeho dcéra Sally si to všimne a navrhne mu, aby býval spolu s nimi v ich rodinnom dome. Má to však jeden háčik. Edovi bola ponúknutá izba jeho vnuka Petera, ktorému neostáva nič iné, len sa presťahovať do pivnice. To, samozrejme, Peter nenechá len tak a vyzve svojho deda na vojnu. Dom sa onedlho na to zmení v bojovú zónu, v ktorej ostane na konci len jeden víťaz!

V ústrednej role vnuka sa objavil Oakes Fegley. Uma Thurman si zahrala jeho mamu a Robert De Niro deda, s ktorým rozpúta spomínanú vojnu. Film Ako dostať deda z domu je už akýmsi kultúrnym artefaktom, pri ktorého sledovaní máte pocit, že ste sa vrátili o niekoľko rokov späť v čase. Celá snímka Dedo5 resizepôsobí, akoby ju producenti zabudli uviesť do kín v roku 2005. Či sa to už týka celkového audiovizuálného spracovania, dávkovania a spôsob vypointovania humorných scén, alebo charakterizácie jednotlivých postáv. Postavy deda a vnuka si prejdú nejakou tou dramatickou cestou, s ktorou sa tvorcovia na konci pokúsia o emocionálne vyvrcholenie. Všetky ostatné postavy spadajú do charakterových archetypov zlých sitkomov a celovečerných komédii. Matka. Neschopný otec. Večne nahnevaná dcéra v puberte. Spolužiaci rozlišujúci sa jedine výzorom, ktorý definuje ich jednorozmerný charakter (múdra spolužiačka, hlúpy spolužiak, tučný spolužiak) a ktorí slúžia jedine ako odrazová expozičná stena pre postavu vnuka. Traja násilní spolužiaci, ktorí šikanujú hlavného hrdinu. Jednoducho všetko, čo sme už milión krát v podobných filmoch a seriáloch videli.

Dedo11 resizeCelý film je sériou humorných scén, ktoré majú začiatok a koniec. V drvivej väčšine neprispievajú dejovému celku, neposúvajú príbeh ďalej. Negradujú. Strieda sa tu jeden humorný gag za druhým, pri ktorých by ste sa mimochodom mohli pokojne nudiť aj samostatne - bez znalosti celého príbehu, ktorý im aj tak nedodáva na múdrosti, alebo nebodaj význame. Nechcem tvrdiť, že každá komédia tohto druhu musí mať geniálne vypointované vtipy, ktoré tvoria scenáristický premyslený a gradujúci celok. Ale film Ako dostať deda z domu je tak lenivo nakrútený, zahraný a napísaný, že sa na to nedá nájsť žiadne ospravedlnenie. Prispieva tomu aj fakt, že celé nakrúcanie trvalo len 6 týždňov. Šesť týždňov premrhaného času, ktorý mohli herci takéhoto kalibru stráviť prácou na ambicióznejšom projekte. Robert De Niro je ako vždy sympatický a charizmatický. Uma Thurman nestratila na svojom šarme od čias krájania Japonskej mafie. Christopher Walken pôsobí, že mu je všetko absolútne jedno a nevyvíja Dedo8 resizežiadnu snahu, čo je mimochodom najzábavnejšia vec vo filme.

Nebyť týchto hereckých mien, ktoré z nepochopiteľných dôvodov povedali účasti na tomto projekte áno, by film Ako dostať deda z domu skončil v deň vydania na DVD nosičoch a strieborného plátna by sa ani nedotkol. Avšak vďaka príjemne krátkej stopáži, svižnému tempu a charizme hereckých hviezd, snímka nestihne nudiť. No stále  ide o vzorovú ukážku formálne zastaralej americkej žánrovej komédie, ktorá patrí na televízne obrazovky s vysielacím časom v sobotu poobede a nie na plátna kín. Niečo mi hovorí, že sa tam aj zanedlho objaví. Tvorcovia svojou snahou o zachovanie tohto žánru v kinách len ukázali, ako dostať komédie z kina, aby si ich mohol následne pozrieť dedo v dome.

Dedo10 resizeAko dostať deda z domu (The War with Grandpa /Roomies), USA, 2020
Dĺžka: 98 minút
Réžia: Tim Hill
Predloha: Robert Kimmel Smith (kniha)
Scenár: Tom J. Astle, Matt Ember
Kamera: Greg Gardiner
Hudba: Aaron Zigman
Strih: Peter S. Elliot, Craig Herring
Zvuk: Michael J. Benavente
Scénografia: John Collins, Lynne Mitchell (set dekoratér), Jim Lambie (set dekoratér)
Masky: Ashleigh Chavis
Kostýmy: Christopher Hargadon
Producent: Phillip Glasser
Hrajú: Robert De Niro, Uma Thurman, Jane Seymour, Christopher Walken, Rob Riggle, Laura Marano, Cheech Marin, Oakes Fegley, T.J. McGibbon, Juliocesar Chavez, Heather Johansen, Drew Scheid, Joshua Childs, Kendrick Cross, Veronica Alicino
Distribúcia: Bontonfilm SK
Premiéra v SR: 17. septembra 2020
Foto: Bontonfilm SK

 

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.