Noví mutanti (The New Mutants)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Novi2 resizeTak sme sa nakoniec dočkali, po odkladoch vďaka produkčným problémom a navyše aj „blackoutu“ distribúcie počas koronakrízy sa stal takmer zázrak a ďalšia z rady Marveloviek, tentokrát s názvom Noví mutanti, dorazila do kín. Pripomeňme si, že snímka mala byť hitom jari roku 2018, avšak štúdio sa rozhodlo hotový film pretáčať kvôli plánovanému hororovému nádychu. Ďalšie problémy prišli s kúpou štúdia Fox gigantom Disney a aby toho nebolo málo, tak v roku 2019 sme mali húfne chodiť do kina na X-Men: Dark Phoenix (ale nechodili) a tak sa zase presúval dátum premiéry, tentokrát na apríl tohto roku. Z projektu nakoniec kvôli rôznym dôvodom odstúpili aj najväčšie hviezdy; Sacha Baron Cohen, Jon Hamm (nakoniec vystrihnutý po pretáčkach) a RosarioDawson. No a zvyšok ani netreba spomínať.

Noví mutanti nie sú jedinou kinematografickou obeťou pandémie, naopak zabojovali, ako sa na pravých superhrdinov patrí, a v kinách sa ukázali na sklonku tohto leta. Samozrejme, tieto veci nás nemusia obzvlášť trápiť, návštevníka kina zaujíma výsledok a asi ťažko bude dávať tvorcom body navyše len za to, že Novi3 resizesa topili v produkčných a distribučných problémoch. Porovnávať výsledok s pôvodným nakrúteným materiálom nemá tak opodstatnenie, keďže máme k dispozícii iba onú „hororovú“ verziu, takže ani nie je možné usúdiť, či rozhodnutia štúdia boli správne alebo nie. Každopádne hneď skraja môžeme skonštatovať, že veľké pretáčky, ani dlhá prieluka medzi nakrúcaním a premiérou zrejme výrazne Nových mutantov nepoškodili. Film pôsobí prekvapivo konzistentne a má súvisle po celý čas temnú atmosféru. Ide však zrejme o najväčšie klady tejto komiksovej adaptácie z fiktívného sveta obývaného aj mutantmi známymi ako X-Men. Ťažko totiž predpokladať, že ten najlepšie nakrútený materiál bol z konečného výsledku odstránený. Noví mutanti sú príbehom skupinky piatich tínedžerských mutantov, ktorí sú držaní v špecializovanom zariadení obohnaným neviditeľným silovým polom. V tomto prostredí sú skúmaní doktorkou Ceciliou Reyesovou, avšak skutočný význam tohto psychologického experimentu sa začne odkrývať až po istom čase. Dá sa však predpokladať, že máloktorého diváka zásadnejšie zvraty vo filme prekvapia. Podstatnejšie tak je, či dokážu Noví mutanti po celú dobu udržovať divákovu pozornosť a Novi4 resizepodľa zámerov tvorcov aj strašiť.

Vďaka prekvapivo krátkej stopáži, keď sa bez záverečných titulkov nedostaneme ani k hodine a pol, snímka nezačne nudiť a vďaka už spomínanej temnejšej atmosfére sa neustále darí vzbudzovať napätie. Ide však skôr o menšie pomocné barličky, pretože film končí v podstate v tom najlepšom a diváka ihneď zaujíma, čo bude nasledovať ďalej. No a konkrétne napínavé sekvencie sú napínavé najmä do momentu, keď sa na scéne objaví ďalšie digitálne monštrum. Tu sa mohli tvorcovia vizuálnych efektov skutočne vyhrať, ale nedokázali predstaviť v žiadnom prípade nič viac, ako tuctovo pôsobiace nadprirodzené bytosti. Je to škoda, pretože v spojitosti s temnými chodbami a nemožnosťou úniku z tohto prostredia sa mohli Noví mutanti výraznejšie odlíšiť Novi5 resizeo poňatia iných Marveloviek, ako aj od adaptácií young adult románov, ktoré pripomínajú zo všetkého najviac.

Divák si pri sledovaní deja bude spomínať na viacero podobne ladených snímok, určite sa vám vybaví minuloročný Sklenený, ktorý pracoval s rovnakou schémou, keď sa v psychiatrickej liečebni ocitli výnimočne nadaní jedinci a boli podrobení špeciálnemu typu terapie. Navyše aj psychiatrička v podaní Alicie Braga typovo pripomenie Sarah Paulson zo Skleneného. Mimochodom aj tu hrala jednu z postáv výrazná Anya Taylor - Joy. Noví mutanti tak majú smolu, že i keď boli nakrútení skôr ako Glass, tak sa dostali do kín neskôr. Hororové sekvencie môžu dať spomenúť napríklad na kultový „mindfuck“ Jakubov rebrík, je však škoda, že sa v tomto snovom horore režisér Josh Bonne a spol. neinšpirovali na viac a Novi9 resizenedokázali tak svojho diváka skutočne vtiahnuť do svojho nekomforného a nebezpečného fantasy sveta. S tým súvisí aj ďalší problém, a totiž nie príliš zrejmé ovládanie vlastných superhrdinských schopností. Pri náhlom nebezpečenstve totiž niekedy nerozumieme, prečo postavy reagujú na hrozbu tak neskoro. Herci sú typovo vhodne zvolení, samozrejme, tu nejde o žiadne oscarové výkony, avšak nikto z osadenstva nie je nesympatický. Najviac pozornosti na seba púta Anya Taylor - Joy, tá, ako už vieme, sa medzičasom stala novou hororovou hviezdou vďaka Čarodejnici alebo Rozpoltenému.

Noví mutanti sú priemerným dielom z dobre známeho superhdinského sveta, ktorý síce ponúka zaujímavé myšlienky a nové uchopenie látky, ale na plné vychutnanie svojho fiktívneho vesmíru by potrebovali viacero pokračovaní, respektíve celý seriál. Nie sú v ňom vyložene nevydarené momenty, ale v žiadnom z nich nedokáže ani poriadne nadchnúť alebo niečím výnimočným prekvapiť.

Novi resizeNoví mutanti (The New Mutants), USA, 2020
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Josh Boone
Scenár: Josh Boone, Knate Lee
Kamera: Peter Deming
Hudba: Mark Snow
Strih: Andrew Buckland, Matthew Rundell, Robb Sullivan
Scénografia: Molly Hughes, Merissa Lombardo (set dekoratér)
Masky: Nichole Pleau
Kostýmy: Leesa Evans, Virginia Johnson
Producenti: Simon Kinberg, Karen Rosenfelt, Lauren Shuler Donner
Hrajú: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Blu Hunt, Alice Braga, Henry Zaga, Adam Beach, Colbi Gannett, Happy Anderson, Marilyn Manson
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 10. septembra 2020
Foto: CinemArt SK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.