Staříci

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Stari resizePríbehy o pomste sú už takmer od počiatkov kinematografie jednou z najobľúbenejších tém filmárov po celom svete. Prinášajú totiž výrazné stotožnenie sa z hlavným hrdinom, pretože častokrát v expozícii vidíme, aká nespravodlivosť bola na ňom, respektíve na jeho blízkych, spáchaná. Často disponuje značnou fyzickou kondíciou, dokáže ovládať zbrane a keď nie, tak sa to naučí. Ako satisfakcia prichádza takmer vždy záverečný súboj, väčšinou akčne poňatý a divák tak odchádza z kina s patričným zadosťučinením. Scenáristická a režijná dvojica Martin Dušek a Ondřej Provazník vo filme Staříci išli na tento obohraný koncept z iného konca a podľa všetkého cielene.

Divák tak pred sebou sleduje dvojicu veľmi starých mužov, ktorí kvôli pomste po dávnom zločine doslova vstávajú zo smrteľnej postele a s vedomím, že záverečnej konfrontácie sa nemusia vôbec dožiť. Po druhé tu máme zločin, o ktorom sa dozvedáme len kusé informácie a žiadne vysvetľujúce retrospektívy Stari2 resizenás nečakajú. Nemáme tak možnosť sa ihneď naladiť na emočnú vlnu protagonistov, ale aj v tomto prípade ide o ďalší premyslený ťah tvorcov.

Hlavnými hrdinami, iba zdanlivo prvoplánového, príbehu tak sú starí muži Vlastimil a Antonín, dávni kamaráti, kedysi bojujúci proti komunistickému režimu. Stálo ich to nakoniec pobyt vo väzení a majú „to šťastie“, že poznajú aj konkrétneho strojcu ich osudov v najlepších rokoch života. Na vozík pripútaný Vlastimil očividne nemôže na dávne krivdy zabudnúť, a tak prichádza až zo Spojených štátov, aby si s Antonínom premysleli plán pomsty. Tá má byť takpovediac absolútna, cieľom je zabiť niekdajšieho komunistického prokurátora Václava Mráza. Film by sa tak pokojne mohol volať aj „Je třeba zabít Stari3 resizeMráze“, nejde však o žiadnu paródiu a napriek čiastočnému zaškatuľkovaniu do žánru komédie v podstate ani o tú. Postavy berú svoj plán smrteľne vážne, intenzívne premýšľajú nad ďalšími krokmi a humor vyplýva v podstate iba z toho, že ide o netradičných hrdinov. Je takmer k neuvereniu, že sa pri takejto voľbe protagonistov im ich tvorcovia nikdy nevysmievajú, pričom často sledujeme, ako niekto padne z vozíka, alebo musí vykonať malú potrebu do fľaše, pretože spolujazdec ho skrátka nepočuje a tak nezastaví auto.

Staříci sú tak sledom dlhších sekvencií, keď sa postavy snažia zistiť, kde sa Mráz momentálne nachádza a popritom musia ešte „vyzdvihnúť“ istý balíček z miesta, ktoré už možno ani neexistuje. Každá takáto sekvencia má potrebný náboj, presne taký, aký v danom okamžiku potrebuje. Pri hľadaní Stari4 resizeukrytých zbraní je napätie vyšponované na maximum veľmi jednoduchými, ale nesmierne účinnými prostriedkami. Pri dialógu s Mrázovou dcérou je naznačené, že aj samotná žena nemá vďaka histórii svojho otca zrejme najľahší život a otcove skutky ju trápia po celý život. Film tak vygraduje až do síce očakávateľného finále, ale aj samotné scény z prostredia, kde sa Mráz nachádza, sú výborne vymyslené a spoločne s Vlastimilom premýšľame nad tým, ako sa s danou situáciou vysporiadať.

Staříci sú takpovediac „herecký“ film, čím, samozrejme, nechcem odkladať scenár a réžiu na vedľajšiu koľaj. Ale aj zo scenára a z vedenia hercov je zrejmé, Stari5 resizeže tvorcovia rátali s dokonalým stvárnením svojich dvoch hlavných hrdinov (a nielen ich). Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička predvádzajú jedny z najlepších výkonov svojich bohatých kariér a obaja boli za svoje výkony odmenení Českým lvom. Schmitzer za hlavnú úlohu, Mrkvička za vedľajšiu. Ostatné úlohy zapadajú viac menej iba do kolonky kratších či dlhších cameí, ale práve stret odhodlaných starých pánov s civilným, každodenným životom dodáva do filmu ďalšie napätie a kontrast.

Film je prezentovaný aj ako road movie, avšak spoločne s hrdinami neprejdeme príliš veľkú Stari7 resizevzdialenosť. Ak, samozrejme, nerátame let z USA do Česka, ktorý sa však odohrá vo fabuli ešte pred začiatkom expozície. Každopádne postavy cestujú za splnením svojho cieľa v starej dodávke, takže prídomok road movie k tejto dráme určite patrí. Staříci bezpochyby patria k najlepším českým filmom posledného obdobia. Málokde môžeme vidieť tak kvalitné výkony hereckých legiend a ani tak múdru prácu so zavedenými klišé určitého žánru nevidíme v našom teritóriu zrovna každý mesiac.

Stari6 resizeStaříci, Česko , Slovensko, 2019
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Martin Dušek, Ondřej Provazník
Scenár: Martin Dušek, Ondřej Provazník
Kamera: Lukáš Milota
Hudba: Matouš Hejl, Miroslav Srnka
Strih: Jana Vlčková
Zvuk: Václav Flegl, Petr Stuchlík
Scénografia: Antonín Šilar
Masky: Eva Schwarzová
Producent: Jiří Konečný
Hrajú: Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Michal Suchánek, Přemysl Bureš, Karel Jirák, Marika Procházková, Pavel Batěk, Milena Steinmasslová
Distribúcia: Filmtopia
Premiéra v SR: 10. septembra 2020
Foto: Filmtopia

 

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.