Fatima

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Fatima resizeV roku 1917 sa trom malým deťom vo veku od sedem do desať rokov, žijúcim na portugalskom vidieku, zjavila na poli Panna Mária. Tento zážitok si, samozrejme, nenechajú iba pre seba a informujú o ňom najskôr rodičov, neskôr sa o nevšednom zážitku dozvie celá obec a dlho na seba nenechá čakať ani portugalská cirkev.

Najviac skeptický je miestny starosta, avšak výpovede detí sú natoľko presvedčivé a úprimné, že väčšina nielen miestnych obyvateľov skrátka tomuto zázraku verí. Určite to má niečo do činenia aj s faktom, že vo svete zúri prvá Fatima5 resizesvetová vojna a miestne obyvateľstvo neostane pred jej hrôzami ušetrené. Miestny starosta totiž pravidelne na námestí číta mená obetí z radov miestnych mužov a po týchto stretnutiach mnohé ženy odchádzajú domov s vedomím, že sú z nich vdovy a z ich detí siroty. Išlo v skutočnosti tak iba o akúsi zhmotnenú ilúziu nádeje na lepšie zajtrajšky, alebo sa na tomto mieste skutočne zjavila Panna Mária a celá vec vyvrcholila zázrakom, ktorý sa vpísal do dejín kresťanskej viery a v podstate aj našej kultúry ako „Zázrak slnka“? Dáva na túto otázku film Marca Pontecorva  Fatima jednoznačnú odpoveď, či ju musí nájsť divák sám podľa vlastných preferencií?

 

Možno to mnohých prekvapí, ale katolícka či evanjelická cirkev drvivé Fatima9 resizepercento z ohlásených takzvaných zázrakov iba máloktorý vyhlási za skutočný. Dlho sa študujú materiály a výpovede svedkov, aby došlo ku konečnému rozhodnutiu. No a takzvaný Zázrak slnka, inými slovami udalosť, ktorú na tomto mieste sledovalo cca 70 tisíc prihliadajúcich, patrí k nim. Výpovede jednotlivých svedkov sa takmer v ničom nelíšili a veľkú váhu mal, samozrejme, aj obrovský počet zúčastnených. Film však začína príchodom istého profesora za jednou zo svedkýň prvého zjavenia po dlhých desaťročiach, v roku 1989, do kláštora kvôli napísania knihy zaoberajúcej sa dávnymi udalosťami. Skeptického muža, Fatima3 resizevedúceho počas filmu filozofické dialógy s rehoľnou sestrou, si s chuťou zahral Harvey Keitel, tieto rozhovory však celý príbeh iba rámcujú a popravde mu nedodávajú príliš na výpovednej hĺbke. Samozrejme, ide aj o určitý marketingový ťah v podobe slávneho a renomovaného herca vo vedľajšej úlohe. Gro rozprávania sa však odohráva v roku 1917 v Portugalsku. Všetky tri deti nám postupne prirastajú k srdcu, chápeme utrpenie miestnych ľudí a vzťah si vytvoríme aj ku skeptickému starostovi, v podaní druhej najväčšej hviezdy snímky, Gorana Visnjiča. Matku jednej z dievčat si zahrala portugalská herečka Lúcia Moniz, ktorej tvár vám bude známa najmä vďaka Fatima4 resizeslávnemu romantickému filmu Láska nebeská: Love Actually.

 

Pokiaľ o tejto udalosti máte iba kúskové informácie, film Fatima vám mnohé veci osvetlí a ponúkne aj tak potrebný kontext doby. Prvá svetová vojna hrá v príbehu nesmierne dôležitú úlohu a režisér sa nesnaží silou mocou divákovi vtĺcť do hlavy svoju pravdu, postoj trpiaceho obyvateľstva však jednoznačne obhajuje, pretože nádej je v podstate to jediné, čo chudobný ľud potrebuje. Je však zrejmé, že cieľovou skupinou sú veriaci a tomu sa prispôsobuje možno trochu nespravodlivé a násilné zaradenie starostu do škatuľky ústredného antagonistu. Na druhej strane sa dá však Fatima6 resizeskonštatovať, že silno ateistickí diváci budú práve túto postavu považovať v príbehu za jedinú príčetnú. Fatima v konečnom dôsledku nestojí na žiadnej z oboch strán, film sa snaží obhájiť skôr silu viery ľudí v pozitívnejšie zajtrajšky, než je krutá súčasnosť. Pokiaľ je jedinou nádejou viera v zázrak, je určite lepšie v neho uveriť, než podľahnúť beznádeji. Inými slovami, ak veríte, že v roku 1917 sa odohralo v Portugalsku zjavenie Panny Márie a „slnko padalo na Zem“, film vás v tom utvrdí, ak ide podľa vás o nafúknutú bublinu stojacu na vode, film vás o opaku nepresvedčí, len vás nechá o predošlých takmer dvoch hodinách popremýšľať možno v iných súvislostiach, ako ste na Fatima7 resizezačiatku predpokladali.

 

Fatima je pomerne konvenčne nakrútená snímka s absenciou výraznejšieho autorského vkladu v podobe formy a štýlu, avšak ponúkne v podstate to, čo by podobne ladené historické dielo malo ponúknuť. Občas prekvapí snovými víziami pekla či flashforwardov obsahujúcich zábery z hrôz druhej svetovej vojny, ide však iba o krátke momenty. Pre cieľové publikum ide o povinnosť, svoje si tu však nájdu aj ateisti s otvorenou mysľou. Dá sa predpokladať, že z Fatimy sa stane na našich obrazovkách televízny veľkonočný evergreen.

 

Fatima10 resizeFatima, USA, Portugalsko, 2020
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Marco Pontecorvo
Scenár: Marco Pontecorvo, Valerio D'Annunzio
Kamera: Vincenzo Carpineta
Hudba: Paolo Buonvino
Strih: Alessio Doglione
Kostýmy: Daniela Ciancio
Hrajú: Harvey Keitel, Goran Višnjič, Sônia Braga, Joaquim de Almeida, Lúcia Moniz, Joana Ribeiro, Alba Baptista, Dinarte de Freitas, Alejandra Howard
Distribúcia: Continental film
Premiééra v SR: 13. augusta 2020
Foto: Continental film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.