Veľké dobrodružstvo malej pandy (Boľšoje putešestvije)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Panda resizePre väčšinu našincov sa sovietska a ruská animácia zapísala do pamäte jedinou sériou večnej naháňačky vlka a zajaca pod názvom No počkaj! Jej prvý diel uzrel svetlo sveta v roku 1969 a úspešne pokračoval  cez 90. roky až do začiatku nového storočia. Pre zasvätenejších neboli neznáme ani mená  Vladislav Starevič , Alexander Ptuško a hviezda prvej veľkosti Jurij Norštejn so svojím Ježkom v hmle.

Dnes sú animované filmy v Rusku starostlivo vyvíjaným exportným artiklom. Diváci na celom svete poznajú seriál Máša a medveď a poniektorí si na ňom stihli vypestovať i závislosť. Veľká cesta, lebo takto znie v origináli názov nového Panda2 resizefilmu Veľké dobrodružstvo malej pandy, ktorý vznikol v koprodukcii s USA, je príbehom, vypočítaným na divákov nielen v Amerike, ale najmä v Číne. Jedná sa totiž o malú pandu, ktorú roztržitý bocian v plachtičke priniesol medveďovi  Brum-brumovi a ten sa rozhodol, že urevanú pandu odnesie jej rodičom do Číny. Sprevádzajú ho pritom jeho verní, zajac Oskar, pelikán, tiger a vlk.

 

Film je určený detskému divákovi a v princípe napĺňa kritériá tohto žánru, má postavičky s jasným charakterom, dostatok Panda3 resizeakčných situácií, humor i melodramatické pasáže, vzbudzujúce emócie. Záchrana malej pandy a jej návrat k rodičom má i nezanedbateľný ekologický akcent. Reakcie rodičov však na ruských sitoch neboli veľmi nadšené a prijatie sa odohrávalo skôr vlažne ako nadšene, aj keď jednotlivé postavy nadabovali herecké, moderátorské a dokonca i športové hviezdy. Pelikána napríklad nahovoril Filip Kirkorov, známy škandalózny spevák, bývalý manžel Ally Pugačovovej, zajaca Oskara zase jej súčasný manžel humorista Maxim Galkin. Mamu pandu nahovorila Panda4 resizeTatiana Navka, olympijská medailistka v krasokorčuľovaní, párových tancoch na ľade.

 

Príčiny zlyhania sa dajú hľadať kdekoľvek, ale jedna z nich je zvlášť zaujímavá a súvisí viac s politikou a obchodom ako s nejakou umeleckou kvalitou. Rusko intenzívne pracuje na zvýšení ratingu svojej kinematografie vo svete. Diskutuje sa tu o možnostiach a technológiách marketingu aj o tom, ako obsahy filmov čo najviac prispôsobiť  cieľovému publiku v Panda6 resizekonkrétnej krajine, alebo teritóriu. Ich najvyššou a najžiadanejšou métou je  prienik na čínsky filmový trh. Preto je hneď v úvode jasné, z akých ingrediencii sa bude kuchtiť a za recept by sa nemuseli hanbiť ani psíček s mačičkou.

Úvod sa odohráva v bambusovom lese, kde zlý had stojí pred nevinným prasiatkom, zhypnotizovaným hadím pohľadom. Zachránia ho opice a naháňačka medzi stádom slonov je celkom vynachádzavá. Hneď sa však dostávame k obydliu medveďa Brum-bruma a tu sme zase v kdesi úplne inde, žije v drevenej Panda7 resizedači, venuje sa včelám a snáď netreba pripomenúť, že  medveď bol pasovaný za symbol Ruska. Pri jazere, kde ho vyruší veverička so správou, že zajac Oskar sa pripravuje na let do vesmíru však cvičí taiči, súbor cvičení s jednoznačnou ázijskou adresou. Popisom letu sa stihnú  ruskí tvorcovia vyrovnať so svojou frustráciou vo veci prvého letu na Mesiac. Oskar sa vráti na zem síce celý, zato jeho raketa po kúskoch. Maličkých kúskoch. Vzťahy medzi medveďom a zajacom nie sú dobré, prvý je Panda10 resizekonzervatívny patriarcha, druhý  snívajúci experimentátor. Jeho nápady obvykle končia zle a ničia medveďovi jeho  prácne vytvorený životný štýl.

 

Návrat malej pandy do náruče jej  rodičov je ruské gesto čínskym partnerom. Je to tak ostatne takmer vždy a treba dodať, že je to záležitosť jednostranná. Čínske výhrady voči „medveďovi“ sú zriedkavejšie. Ako spoločný nepriateľ tu vystupuje had, ochotný zhltnúť kohokoľvek bez výberu. Spoločná  družina ho nakoniec spojenými silami porazí a zmieri Panda5 resizesa dokonca i medveď a zajac. Americká stopa v tomto projekte je zrejme len v ľahostajnom zemepisnom určení, ako je známe, tento predmet je na anglosaských školách silne podcenený.  

 

Veľké dobrodružstvo malej pandy, počas ktorej  čaká na všetkých jej účastníkov množstvo zážitkov a na konci múdre poučenie, je vo svete animovaného filmu často používanou Panda11 resizerozprávacou schémou, osvedčenou, overenou a ľahko použiteľnou. Priemyselná výroba potrebuje  takéto šablóny. To len umenie si  môže dovoliť nápady na jedno použitie.  Pre tento film platí tvrdenie číslo jedna, ale to pozná každý, kto z povinnosti, alebo dobrovoľne podobné  rozprávky absolvuje.

 

Panda12 resizeVeľké dobrodružstvo malej pandy (Bolšoje putěšestvije), Rusko, USA, 2019
Dĺžka: 84 minút
Réžia: Billy Frolick, Natalja Nilova
Scenár: Billy Frolick
Producenti: Roman Borisevič, Maxim Rogalsky, Vasilij Rovenskij
Hrajú: Sergej Smirnov
Distribúcia: Forum Film SK
Premiéra v SR: 30. júla 2020
Foto: Forum Film SK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.