Zabudnutý princ (Le Prince oublié)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Princ resizeČerstvý vdovec Djibi má jediný zmysel života, a to svoju roztomilú dcérku. Minimálne tak ju vníma stále on, bez ohľadu na to, že zo Sofie sa medzičasom stala tínedžerka a na ockove čítanie rozprávok na dobrú noc už nie je nažhavená tak, ako pred pár rokmi. Djibi je však vďaka svojej bezhraničnej láske slepý a hluchý a snaží sa udržať všetko v starých koľajach.

Nostalgia po minulosti v jeho prípade pôsobí natoľko silno, že nemá záujem ani o nadväzovanie nových vzťahov, pričom jedna solídna príležitosť v podobe peknej susedky by tu bola. V živote sa dá však ísť iba vpred, takže ako Princ2 resizesprávne tušíte, Djibi si túto samozrejmosť bude musieť v priebehu deja uvedomiť a začať riadiť svoj život aj týmto smerom. Ale to nie je všetko. Vo fiktívnom svete Zabudnutého princa existuje ešte paralelný svet, kde je Djibi princom a Sofia princeznou a kde sú postavami príbehov odohrávajúcich sa na základe scenárov písaných a režírovaných vo veľkom filmovom štúdiu. Podľa všetkého sú tieto dva svety prepojené iba metaforicky a postavy, dvojníci, o sebe nevedia.

 

Pokiaľ vám námet nového filmu oscarového režiséra Michela Hazanaviciusa (The Artist) pripadá doslova ako vymyslený, podobný dojem budete mať aj z celého filmu. Pokiaľ vám pripadá ako skvelý nápad na rozohratie zaujímavej vizuálnej a Princ4 resizescenáristickej hry, je pravdepodobné, že aj tak budete viac menej sklamaní. Bohužiaľ, sa tvorcom nepodarilo vykresať z bláznivého nápadu to, čo by fanúšik rodinných fantasy svetov vo fiktívných svetoch očakával. Problém môže byť už v samotnom nápade, avšak aj tu sa dalo zabrúsiť do vôd netradičnej a očarujúcej vizuálnej stránky. Hazanavicius však určite nie je žiaden vizionár, a to čo by v spracovaní Jeana Pierrea Jeuneta, Tima Burtona alebo Terryho Gilliama bola pastva pre oči a materiál pre opakované pozretia, sa v tomto Princ7 resizeneškodnom prípade stáva iba tuctovým rozprávkovým svetom v štýle oživeného ľubovoľného animáku od Disneyho.

 

Film by tak mohol bodovať v previazaní a paralelách medzi oboma svetmi, avšak ani tu nedokáže plne využiť svoj potenciál. Občas diváka poteší paralelným strihom medzi podobnými situáciami odohrávajúcimi sa v tom istom čase na dvoch rozdielnych miestach, avšak nie je ich tak veľa, aby prebil všednosť všetkých prvkov okolo. Navyše nie je divákovi jasne Princ6 resizevysvetlené, ako Zabudnutý princ v skutočnosti funguje, či je filmový ateliér iba metafora, alebo Djibiho predstava, respektíve reálne existujúci paralelný vesmír, prepojený s našim svetom (možno) myšlienkami a túžbami hlavných hrdinov. Podobne pracoval s tematikou legendárny Nekonečný príbeh, tam sa však podarilo okúzliť publikum úžasnou atmosférou, napätím a skutočnou imagináciu. Oproti nemu Zabudnutý princ pôsobí ako štúdiový prefabrikát. Ten má ťažiť predovšetkým z veľkej popularity herca Omara Sya a skrátka z faktu, že francúzska Princ11 resizekomédia, respektíve francúzsky mainstreamový film, má z európskych kinematografií v Európe najsilnejšie postavenie, a tak nejak sa očakáva, že bez ohľadu na výsledok sa bude naňho vždy chodiť po húfoch. Neškodne vzhliadajúce Hazanaviciusovo dielo priam na hromadnú návštevu kina nabáda, otázkou koľko divákov bude odchádzať z kina skutočne emocionálne zasiahnutých.

 

Zabudnutý princ totiž ponúka svoju ústrednú myšlienku v podstate už krátkej anotácii a obsahu sprevádzajúcch reklamnú Princ12 resizekampaň k snímke. Každému je jasné, k akému záveru Djibi musí dospieť a mnohí sa budú chytať za hlavu a hovoriť si, že predsa takéto životné pravdy sú v reálnom svete tak zrejmé, že spracovať ich do filmovej podoby pôsobí značne naivne a kontraproduktívne. Pochvalu si však zaslúži hlavné herecké trio. Omar Sy je skrátka istota, Bérénice Bejo ako strelená susedka pôsobí prirodzene a krásna herečka tak ide v tejto úlohe proti svojej hollywoodskej superhviezde z The Artist. Najviac poteší ale Keyla Fala ako „malá“ Sofia, až je škoda, že nakoniec to nie je Princ9 resizejej príbeh, ale v prvom rade ide o príbeh jej otca.

 

Zabudnutý princ je nenáročná letná zábava, ktorá môže potešiť rozohriaty mozog vracajúci sa z kúpaliska, pre málokoho sa však stane niečím viac a niečím, k čomu sa bude rád vracať nasledujúce roky, ako napríklad v prípade spomínaného Nekonečného príbehu.

 

Princ10 resizeZabudnutý princ (Le Prince oublié /The Lost Prince), Francúzsko, 2020
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Michel Hazanavicius
Scenár: Noé Debré, Michel Hazanavicius, Bruno Merle
Kamera: Guillaume Schiffman
Strih: Anne-Sophie Bion
Zvuk: Jean Minondo
Scénografia: Laurent Ott
Kostýmy: Sabrina Riccardi
Producent: Philippe Rousselet
Hrajú: Bérénice Bejo, Omar Sy, François Damiens, Oudesh Rughooputh, Sarah Gaye, Keyla Fala
Distribúcia: Continental film
PremiéRa v SR: 9. júla 2020
Foto: Continental film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.