Rebelky (Rebelles)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Rebel resizeAk nie ste moralisti, máte zmysel pre absurdity, prekvapivé zvraty a neštítite sa potokov krvi, tak si rozhodne pozrite kriminálnu komédiu francúzskeho režiséra Allana Mauduita Rebelky.

Ústrednými hrdinkami sú tri ženy pracujúce v konzervárni na ryby. Vlastne všetko sa krúti okolo bývalej miss Nord-Pas-de-Calais Sandry, ktorá nemá veľa šťastia ani v láske, ani v povolaní. Po sklamaniach, s poriadnym monoklom pod okom, ktorý veľa napovie o jej poslednom „vydarenom“ vzťahu, sa vracia k matke, ktorá býva v karaváne a je správkyňou kempu. Atraktívna Sandra (Cécile de France) nemá inú možnosť len sa zamestnať v konzervárni. Práca Rebel2 resizejej veľmi nevonia a navyše padla do oka, ešte ako školáčka, šéfovi, ktorý si tentoraz nenechá ujsť príležitosť. Lenže jej sa nepáči a keď dôjde takmer k znásilneniu, mladá žena sa bráni tak vehementne, že kuriózne a veľmi zle dopadne Jean-Mi (Patrick Ridremont). Na pomoc jej pribehnú kolegyne Nadine (Yolande Moreau) a Marylin (Audrey Lamy). Nestačí im tento malér, a aby sa to ešte viac skomplikovalo, nájdu v jeho skrinke tašku plnú peňazí. Pochopiteľne, ešte väčší problém je na obzore. No a, samozrejme, sú to špinavé peniaze gaunerov a mafiánov a tí si ich len tak nenechajú ukradnúť. Lenže ani tri dámy sa ich nechcú vzdať. Sandra sa chce osamostatniť, lebo čaká dieťa, Nadine má neustále dlhy, lebo živí neschopného manžela a dve deti a Marylin Rebel3 resizemá tiež hlboko do peňaženky, musí sa starať o syna a je tak trochu aj narkomanka, a to chce veľa peňazí. Pochopiteľne, že peniaze pochádzajú z obchodu s drogami a gangstri ich musia dostať späť stoj čo stoj.

 

Tri ženy, rôznych charakterov a osudov a rodinného zázemia, nie sú si zo začiatku veľmi sympatické, ale bláznivé udalosti, ktorí nenechajú na seba dlho čakáť, ich zblížia. Sväto - svete si sľubujú, že sa peňazí nedotknú, ale Nadine neodolá, zaplatí nájom a Marylin si zasa neodpustí kúpu auta. Nečudo, že sa čoskoro objaví tak polícia, ako aj mafiáni. Aj Sandra urobí hlúpu chybu, nevediac o tom, že šarmantný  muž v bare je policajt, sa s ním zapletie. No

má aj trochu šťastia lebo poručík  Digne (Samuel Jouy) nepatrí k tým najčestnejším. Je na vidieku za trest, lebo ho podozrievajú z Rebel5 resizekrádeže peňazí a čaká na verdikt súdu a keby dolapil Simona Bénékého (Simon Abkarian), bývalého milenca Sandrinej matky, po ktorom už dlhší čas ide, veľmi by mu to pomohlo. V slabej chvíli sa Sandre aj k svojmu prečinu prizná, a tak atraktívna žena ho má tak trochu aj v hrsti. No, čo som doteraz vyzradila, je len minimum toho čo sa v priebehu 87- minút na plátne udeje. Snímka má výbornú, na súčasnú tvorbu mimoriadne únosnú minutáž, a ani na chvíľu neodvolí divákom vydýchnuť. Jedno prekvapenie strieda druhé, vzťahy za zauzlujú, rozpletajú, aby sa opäť domotali, a tak to ide až k mimoriadne prekvapivej Rebel8 resizepointe. Skutočne bravúrnej...

 

Režisér a zároveň scenárista, spolu s Jérémiem Guezom, Allan Mauduit, nie je ešte ako tvorca dlhometrážnych filmov veľmi známy, venoval sa doteraz skôr krátkometrážnej tvorbe, avšak touto snímkou sa ukázal ako zrelý a nádejný režisér. Dokázal udržať po celý čas svižné tempo, film nemá hluché miesta, snímka je na jednej strane nenáročná komédia, na druhej zasa až cynický pohľad na svet zločinu, prerastený až do radov strážcov zákona. Ako som už v úvode spomenula, kto Rebel6 resizenemá zmysel pre nadsázku, nevie čítať medzi riadkami, toho možno Rebelky aj pobúria. Moralizovať a diskutovať o tom, čo je morálne a čo až amorálne, je zbytočné. Snímka sa nesnaží oddeliť plevel od zrna, ale skôr ukázať, že existujú v symbióze a nič proti tomu nezmôžete. A takisto nemožno príbeh brať vážne, veď je to absurdita, ktorá síce skrýva veľa právd, ale najmä je to čistý výmysel scenáristov a musím dodať, že veľmi vydarený.

 

Rebelky si však zapamätáme (to sa nestáva často) aj kvôli hereckým výkonom troch hlavných predstaviteliek. Cécile de Rebel12 resizeFrance si naši diváci pamätajú hlavne z filmu Verejný nepriateľ č.1, z thrilleru Clinta Eastwooda Život po živote a bratia Dardenovci ju obsadili do snímky Chlapec na bicykli. Cecile je skúsená herečka a dôležitú rolu Sandry zvládla dokonale. Výborne jej nahrávala aj Yolande Moreau v úlohe Nadine, ktorá rozohrala dve polohy svojej postavy, ustarostenú manželku a matku a na všetko schopnú dobrodružku. V ničom za nimi nezaostala ani Audrey Lamy ako extravagantná a bláznivá Marylin, ktorá takisto v každom okamihu prekvapí a zaujme. K zohratému triu sa z mužských predstaviteľov priblížil azda najviac Simon Abkarian, Rebel7 resizeexmilenec Sandrinej matky, ktorý svoj part, všetkými masťami mazaného gaunera a podvodníka, zahral šarmantne a presvedčivo. Zmienku si však nezaslúžia nielen herci (výborné výkony podali aj epizódne postavy), no aj vhodne vybratá hudba Ludovica Bourcea a akčná kamera Vincenta  Mathiasa. To všetko dohromady sa podpásalo na pozoruhodnom výsledku.

 

Diváci, ktorí majú zmysel pre čierny humor, absurdity a Rebel4 resizenezatvárajú oči pri krutostiach, pre tých budú Rebelky výborná zábava. V nijakom prípade však nemožno porovnať túto bláznivú a absurdnú komédiu s animovanými filmami o Tomovi a Jerrym. No aj tí dvaja sa idú pozabíjať a deti sa smejú. A povedzme si pravdu tieto snímky sú plné krutostí a nikomu to neprekáža. Tak sa teda nalaďme aj pri tomto filme na veselú nôtu, berme ho takisto, ako dobrú a remeselne dokonale nakrútenú zábavu, pri ktorej sa ani na moment nebudeme nudiť. Nezabudnite isť do kina.

 

Rebel9 resizeRebelky (Rebelles), Francúzsko, 2019
Dĺžka: 87 minút
Réžia: Allan Mauduit
Scenár: Jérémie Guez, Allan Mauduit
Kamera: Vincent Mathias
Hudba: Ludovic Bource
Hrajú: Cécile De France, Yolande Moreau, Audrey Lamy, Simon Abkarian, Samuel Jouy, Béatrice Agenin, Patrick Ridremont, Michel Masiero, Eric Godon, Georges Kelessidis, Pierre NisseAlain Bellot
Réžia: Allan Mauduit
Scenár: Jérémie Guez, Allan Mauduit
Kamera: Vincent Mathias
Hudba: Ludovic Bource
Strih: Christophe Pinel
Scénografia: Jérémy Streliski
Producenti: Matthieu Tarot
Hrají: Cécile De France, Yolande Moreau, Audrey Lamy, Simon Abkarian, Samuel Jouy, Béatrice Agenin, Patrick Ridremont, Michel Masiero, Eric Godon, Georges Kelessidis, Pierre Nisse, Alain Bellot
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 9. júla 2020
Foto: Film Europe

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.