Snežná hliadka (Arctic Dogs)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Hliadka resizeAnimovaná snímka Snežná hliadka sa snaží byť niečím viac ako len klasickým neambicióznym animákom pre deti a chce zaujať svojho diváka i hlbším posolstvom. Z viacerých dôvodov sa jej to však nedarí až tak, ako by si jej autori priali.

Hlavným hrdinom je biely polárny lišiak Swifty, ktorý od malička vyrastal v malom arktickom mestečku. Mestečku, kde každý pozná každého a jeho najväčšími celebritami sú Hviezdni severskí psi, ktorí ako jediní udržujú cez doručované balíky, či listy spojenie s okolitým svetom. Samotný Swifty si ich idealizuje ešte viac ako ostatní, pretože sú presným opakom jeho osoby – nesplývajú s okolím tak ako on (doslova), sú veľkí, silní a niečo znamenajú. A hoci je kuriérska Hliadka2 resizečinnosť vyhradená výlučne ťažným psom, netúži po ničom inom, ako sa stať členom ich skupiny.

 

Pomerne predvídateľný chod príbehu čoskoro naruší rovnako predvídateľný príchod hlavného zloducha na scénu, ktorý sa zjavne snaží o niečo nekalé. No a aby mali všetci v jeho úlohe okamžite jasno, nechýbajú mu zlovestne pôsobiace robotické nohy a dokonca ani armáda malých vtáčích prisluhovačov, nápadne pripomínajúcich Mimoňov zo série Ja, zloduch. Len ťažko však možno vyčítať niečo podobné animovanej snímke, určenej i pre deti predškolského veku. Postavy sú jasne definované, príbeh sa snaží venovať klasickým témam, ako Hliadka3 resizeotázka uznania, či plnenia si vlastných snov a ústredný protagonista v honbe za svojim cieľom často nevidí, čo ma priamo pred očami. To mu však zároveň dáva priestor na istý charakterový vývoj, aby si uvedomil, čo robí zle a na úplnom konci sa z toho poučil. A toho sa divák skutočne i dočká.

 

K filmu sa navyše pridružuje aj akési ekologické posolstvo, nakoľko plán zloducha Otta Von Walrusa (ktorý sa zhodou okolností taktiež snaží o uznanie, akurát trochu pomýleným spôsobom) vedie i k globálnemu otepľovaniu a môže zničiť celú Antarktídu, ako ju poznáme. Autori sa však venujú tejto téme Hliadka4 resizeiba veľmi okrajovo a ústrednou myšlienkou je predovšetkým to, aby sme všetci boli sami sebou a súčasne robili svet lepším miestom. A keby ste si náhodou neboli istí, na úplnom koncom vám to scenáristi explicitne pripomenú.

 

Nič z toho sa pritom nedá radikálne kritizovať a minimálne z tohto pohľadu nejde o dielo hodné kritiky, akú mu udeľujú zahraniční novinári. Súčasne je však pravdou, že podaniu citeľne chýba väčšia sviežosť a vlastne i šarm. V konečnom Snezna2 resizedôsledku tak Snežná hliadka z hľadiska príbehu neurazí, no nadchne iba málokoho. Obzvlášť v konkurencii podobne ladených Disneyoviek, či Pixaroviek, ktoré jasne dokazujú, že sa to dá i lepšie. Podobné je to aj s humorom, ktorý miestami funguje a miestami menej. Mimo iné by mal prameniť i z toho, že jednotlivé skupiny zvierat používajú odlišný akcent. No odhliadnuc od toho, že to veľmi nedáva zmysel, slovenský dabing tento prvok to beztak v podstate neguje.

 

Snezna3 resizeSpomínaná disneyovská, či pixarovská konkurencia je navyše o triedu lepšia i v samotnej animácii. Hoci ide z pohľadu rozpočtov o neporovnateľné diela, Snežná hliadka nie je vyložene podvyživeným filmom. Mimika postáv je v zásade bezproblémová a na prvý pohľad sa počítačová animácia nejaví ako nijak zvlášť problematická. Menšie, či väčšie nedostatky sa prejavujú výhradne v detailoch, ako renderovanie, práca s tieňovaním, či nasvietením. Bežný divák to síce nemusí postrehnúť a ten detský už vôbec, no len málokto si po skončení odnesie zo Snežnej hliadky dojem z vizuálne Snezna4 resizebezchybného zážitku. Ten by mal skutočne hľadať inde a nie v najnovšom filme Aarona Woodleyho (podieľal sa napríklad aj na u nás neuvedenom a taktiež nepríliš slávne prijatom animáku Spark).

 

Snežná hliadka nie je ničím viac ako rýchlo zabudnuteľným spotrebným kúskom bez výraznejších, respektíve osobitejších čŕt. A akokoľvek je fráza „Neurazí, nenadchne.“ mimoriadne ošúchaná, v tomto prípade platí naozaj do bodky.

 

Snezna resizeSnežná hliadka (Arctic Dogs), Kanada, Velká Británie, USA, Južná Kórea, 2019
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Aaron Woodley
Scenár: Aaron Woodley, Bob Barlen, Cal Brunker
Hudba: David Buckley
Producenti: Monika Bacardi, Andrea Iervolino
Hrajú: James Franco, Jeremy Renner, Alec Baldwin, Michael Madsen, Laurie Holden, Omar Sy, Anjelica Huston, John Cleese, Heidi Klum, Jason Deline, Aaron Woodley, Donny Falsetti
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 18. júna 2020
Foto: Forum Film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.