Takmer dokonalé tajomstvá (Das perfekte Geheimnis/ The Perfect Secret)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Takmer resizeSedem ľudí, jedna miestnosť a jeden sociálny experiment, ktorý môže raz a navždy zmeniť životy všetkých zainteresovaných. Toto všetko ponúka nemecká komédia Takmer dokonalé tajomstvá.

Celé sa to začína nevinne, a to večerným stretnutím dlhoročných priateľov v byte jedného z nich. K plastickému chirurgovi Roccovi a jeho manželke, psychiatričke Eve, prichádzajú na návštevu ďalšie dva páry. Jeden z nich tvoria nespokojný otec na materskej dovolenke Leo a jeho emancipovaná manželka Carlotta, ďalší taxikár Simon neustále Takmer8 resizestriedajúci podnikania a jeho aktuálna priateľka Bianca. No a nakoniec, posledným do partie je učiteľ Pepe, ktorý však dorazí na večeru sám, keďže jeho novú partnerku údajne trápia akési ťažkosti.

 

Stretnutie siedmich postáv s odlišným videním sveta na jednom mieste predstavuje už samo o sebe vďačnú premisu pre konverzačný film. No Takmer dokonalé tajomstvá zachádzajú ešte o niečo ďalej, pretože stačí niekoľko poznámok, ktorým by za normálnych okolností nikto nevenoval výraznejšiu pozornosť a menší pokus je na svete. Ústredná sedmička je po chvíľke váhania prinútená vyložiť karty – rozumej mobily – na stôl, s tým, že všetky odteraz prichádzajúce telefonické rozhovory, či Takmer5 resizeSMS, budú pustené, respektíve prečítané nahlas. Nikto predsa nemá až také tajomstvá, ktoré by dokázali narušiť ich silné vzájomné putá, nie?

 

Od tejto chvíle sa začína odvíjať kolotoč zábavných situácií, kde sa viacerí často dozvedajú úplne nové informácie, i keď spočiatku vôbec nič nenasvedčuje blížiacej sa katastrofe. No divák je v tomto prípade krok pred postavami. Z (ne)nápadných narážok, či scén je mu ihneď jasné, že väčšina postáv má maslo na hlave a že zrejme nejde o nič zanedbateľné. Niečo z toho je iba nedorozumením, niečo sa dá zase zahrať do autu, no keď sa toho začne kopiť viac, aj atmosféra začne postupne hustnúť. Odídu nakoniec z miesta všetci bez výraznejšej ujmy?

 

Takmer7 resizeTu si však treba naliať čistého vína. Takmer dokonalé tajomstvá nie sú filmom s orignálnou zápletkou, pretože ústredná premisa a väčšina deja priamo vychádza z talianskej komédie Úplní cudzinci. A nie je to dokonca ani prvý remake, pretože originál z roku 2016 (u nás sa dostal do kín až o rok neskôr) nasledovalo behom veľmi rátkej doby takmer dvadsať prerábok, čo je naozaj neuveriteľné číslo. A nakoľko medzi nimi stále chýba i americká verzia, dá sa predpokladať, že v budúcnosti sa táto značka ešte rozrastie... Niet divu, že to Úplných cudzincov vynieslo až do Guinessovej knihy rekordov a viac než čokoľvek to svedčí o univerzálnej sile tejto látky.

 

Takmer9 resizeNa Takmer dokonalé tajomstvá sa dá preto nahliadať dvoma odlišnými spôsobmi – ako na jednu z ďalších verzií, alebo ako na samostatný film. Z prvého pohľadu asi ponúkne predsa len viac novému divákovi ako znalcovi originálu. Nemci dokonca zachádzajú až do takých detailov, že nielen zamestnania, no i mená väčšiny z nich, ostali zachované. Súčasne však platí, že viaceré častí sú dostatočne pozmenené, čo sa týka aj úplného záveru, nehovoriac o tom, že taliansky a nemecký humor je predsa len trochu odlišný. A práve tu prichádza na rad druhý uhol pohľadu, pretože navzdory neveľkej originalite obstojí novinka od tvorcov Fakjú pán profesor sama o sebe veľmi Takmer6 resizedobre.

 

Áno, nemecká prerábka je skutočne dielom, za ktorým stojí jadro tejto mimoriadne úspešnej série komédií. Návrat hlási nielen režisér a scenárista Bora Dagtekin, ale aj trojica jej najvýraznejších hercov -  Elyas M'Barek, Jella Haase a, samozrejme i Karoline Herfurth (hoci tá bola v treťom dieli tejto trilógie vyšachovaná z diania). Tých dopĺňajú i ďalšie známe tváre, pričom najvýraznejším je zrejme výborný Wotan Wilke Möhring (25 km/h, či nový Vinnetou). Obecne sa však nedá nikto výraznejšie kritizovať, nakoľko ide o silnú zostavu, v ktorej má každý svoje miesto.

 

Takmer3 resizeHoci sú Takmer dokonalé tajomstvá primárne komédiou a humornejšie momenty stoja nezriedka za to, film je paradoxne najsilnejší vo chvíľach, keď trochu viac zvážnie. Čo však nie je vôbec na škodu a i vďaka tomu dokáže zanechať v divákovi intenźivne pocity. Nejeden návštevník kinosály sa bude zrejme po skončení pýtať sám seba, čo by vyjavilo úplné odkrytie súkromia ostatným osobám a či by to bolo k prospechu veci. A  súbežne i premýšľať nad tým, že niekedy je asi lepšie tajomstvá nevytvárať...

 

Takmer2 resizeTakmer dokonalé tajomstvá (Das perfekte Geheimnis/ The Perfect Secret), Nemecko, 2019
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Bora Dagtekin
Scenár: Bora Dagtekin, Paolo Genovese (pôvodný scenár)
Kamera: Moritz Anton
Hudba: Egon Riedel
Hrajú: Levi Eisenblätter, Florian David Fitz, Jella Haase, Karoline Herfurth, Frederick Lau, Elyas M'Barek, Jessica Schwarz, Wotan Wilke Möhring
Scénografia: Christian M. Goldbeck
Producent: Lena Schömann
Hrajú: Levi Eisenblätter, Florian David Fitz, Jella Haase, Karoline Herfurth, Frederick Lau, Elyas M'Barek, Jessica Schwarz, Wotan Wilke Möhring
Distribúcia: Bontonfilm SK
Premiéra v SR: 18. júna 2020
Foto: Bontonfilm SK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.