V sieti (V síti)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Siet resizeKino Lumière. Mnoho ľudí ešte dopisuje posledné SMS-ky, statusy a insta posty. Premietanie filmu V sieti Barbory Chalupovej a Víta Klusáka sa konečne môže začať. Žijeme v dobe mobilov. Novodobá kultúra svietiacich obrazoviek je všadeprítomná.

Až si ju niekedy mylne zamieňame so svetom živých ľudí v našom Martixe. Informácie sa k nám dostávajú až priveľmi jednoducho. Naše osobné informácie bezhlavo a neuvedomelo rozdávame v podstate komukoľvek. Alebo ste si už niekedy prečítali celé znenie X-stranového GDPR? Dovolím si pochybovať. To je práve tá najväčšia chyba!

Siet2 resizeKyberšikana je v súčasnej dobe naozaj obrovským problémom nielen rodičov, ale hlavne zneužívaných detí. Preto je potrebné o nej povedať svetu. Šíriť osvetu. Spôsobom, aký je blízky práve pre generáciu ľudí, ktorej sa najviac týka – samotných tínedžerov. Audiovizuálne filmom, auditívne v podobe podcastov a vizuálne. Možno práve aj na sociálnych sieťach. Pretože to je ten najefektívnejší spôsob, ako dosiahnuť výsledky. Filmové umenie a multimédiá sú pre tento účel ideálne. Pre cieľové skupiny zaujímavý, jednoduchý, podnetný a zrozumiteľný útvar. Bez ohľadu na to, čo si myslia úzke skupiny ľudí. Pretože cieľom nie je pohoršiť alebo šokovať, ale edukovať a neustále poukazovať na to, že pre obete kyberšikany existuje pomoc. Presne takým spôsobom to robí český dokumentárny film V Siet7 resizesieti.

Príbeh je rozdelený do troch mimoriadne zaujímavých etáp. Prípravnej, produkčnej a konfrontačnej. Pre filmára samozrejmosť, no pre bežného diváka mimoriadne atraktívne. Vidieť aspoň maličkú časť predkamerovej reality je pre bežného diváka doslova lákadlom pre oči. Expozícia snímky divákom odhaľuje značnú časť toho, ako prebiehal kasting, architektonické stavby detských izieb, maskérske práce, stavanie záberov i odborné konzultácie so sexuologičkou či kriminalistom pred samotným nakrúcaním. Okrem obsahovej hodnoty tak film získava ešte jednu – odhaľuje pozadie fiktívnych príbehov. Tento scudzujúci Siet6 resizeefekt však pomáha vytvoriť dôveryhodnosť, autenticitu a surovosť narúteného filmového materiálu. Tvorcovia si dali záležať aj na najmenších detailoch – knihy, obrazy, noty, fotografie a vytvorili tak od reality nerozoznateľný fiktívny svet so špecifickým a prísnym kódexom. Áááá, akcia! Samotné písanie, volanie, návrhy. Teda všetko, čo nám ukázal trailer k samotnému filmu. A v závere i čosi navyše v podobe konfrontácie so samotnými predátormi.

Čo ma však v rámci tohto filmu zamrzelo? S výnimkou jediného traileru, ktorý som si cielene vyhľadala, jedného plagátu s nie veľmi lichotivým grafickým spracovaním a niekoľkých (do päť) Siet11 resizenovinárskych tlačových správ som vo virtuálnom priestore, teda priestore, kde sa cieľová skupina divákov pohybuje, nenašla jedinú zmienku o premiére tohto filmu. Zaujímavý a obsahovo hodnotný film tak stroskotal na neefektívnom PR. Snáď aspoň takáto kritická osveta prinesie do kín viac divákov, pretože film V sieti by rozhodne mala vidieť širšia spoločnosť, nielen vybrané skupiny ľudí. Potenciál tohto dokumentárneho filmu je obrovský, tak prečo ho nenaservírovať priamo do zorného poľa širokej verejnosti? Odpoveď na túto otázku možno nájdeme po premiérovom víkende v klubových kinách i multiplexoch. Mňa by však ešte zaujímalo, či sa premietaní v kinách zúčastnili i samotní predátori, koľko ich bolo a čo si z videného odniesli. Hádam nie návod, ako ešte viac prekabátiť mladé a neskúsené Siet3 resizeobete kyberšikany.

Suma sumarum, mám rada filmy, ktoré sú schopné transformovať svoj potenciál na skutky. Teda na reálnu akciu v podobe mobilizácie más. Jedno, či sú tieto snímky hrané, dokumentárne, animované alebo kombinované. Tak, ako to dokázala Sviňa v rámci osvety špiny v politike a apelu ísť voliť, Medzi nami o nedôstojných pôrodoch v slovenských nemocniciach alebo špina o problémoch detí s najnižších vrstiev obyvateľstva. Pretože práve takéto filmy zanechávajú v divákoch hodnotné posolstvá!

Siet12 resizeV sieti (V síti), ČR, 2020
Dĺžka: 100 minút
Scenár a réžia: Vít Klusák, Barbora Chalupová
Kamera: Adam Kruliš
Strih: Vít Klusák
Hudba: Jonatán Pastirčák
Hrajú: Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá, Karolína Zachová, Vít Klusák, Barbora Chalupová, Barbora Potužníková, Jan Vlček a ďalší
Distribúcia: Filmtopia
Premiéra v SR: 5. marca 2020
Filmtopia

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.