Judy

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Judy3 resizeJudy Garland (1922), vlastným menom Frances Ethel Gumm, stála na javisku už ako dieťa. Rodičia slávnej speváčky a herečky boli kabaretní umelci a vystupovala so svojimi dvomi sestrami ako Gumm Sisters. Snímka Judy režiséra Rupperta Goolda sa však sústredila na posledné obdobie jej života a slávne londýnske turné, ktoré ju malo opäť vyniesť na vrchol. Stalo sa a prinieslo Oscara aj hlavnej predstaviteľke Renée Zellweger.

Vlastne je to jej film. Nebyť jej vynikajúceho výkonu, za ktorý ju minulú nedeľu čakal Oscar, toľko by sa o snímke nehovorilo. Ale nepredbiehajme. Životopis nešťastnej Judy Garland je plný strádania, bolestí a poníženia. Stretávame sa s ňou vo chvíli, keď ju odmietnu aj s dvomi malými deťmi ubytovať v hoteli, lebo má v Amerike už len dlhy. Neostáva jej nič Judy resizeiné, ako hľadať prístrešie u exmanžela Sida Lufta (Rufus Sewell), s ktorým vedie vojnu pre starostlivosť o detí. Dá sa priateľmi presvedčiť, že v Amerike má dvere zavreté a má skúsiť šťastie vo Veľkej Británii kde ju stále obdivujú. Judy necháva deti Luftovi a v Londýne skutočne má na začiatku veľký úspech. Závislosť na alkohole a liekoch, ktoré ju celým životom sprevádzali, však opäť urobia svoje. Nezachráni ju ani piate manželstvo s o 12 rokov mladším hudobníkom Mickeyom Deanson (Finn Wittrock). Judy vo svojich 47 rokoch (1969), krátko po svojich narodeninách zomiera na predávkovanie. Dodnes sa špekuluje či to nebola samovražda, lebo raz sa o to už pokúsila.

Vo flashbackoch sa niečo o jej pohnutom živote, ale najmä Judy4 resizeneradostnom detstve, dozvedáme, čo je však málo na to, aby sme pochopili jej tragédiu v celej šírke. Takže čo sa vo filme dozvieme i nedozvieme. Sledujeme, ako ju šéf štúdia Louis B. Mayer (Richard Cordery) týra, nechá hladovať, aby si udržala líniu, znižuje jej aj tak naštrbené sebavedomie, že má krivé zuby, krásna nie je, ale má zlato v hrdle, a tým je výnimočná. Malá Judy (Darci Shaw) chce spať a jesť ako všetky deti – no to nemôže. Aby vydržala dostáva tabletky na povzbudenie a zaspala zasa na spanie, a to od ranného detstva. Nečudo, že v neskoršom veku sa nedokázala od toho odnaučiť. Z dnešného pohľadu sa ani veriť nechce, že by si toto niekto mohol k deťom dovoliť. Že jej štúdio Judy6 resizezasahovalo aj do manželstva sa dozvedáme len úchytkom. Manželstvo s muzikantom Davidom Rosom dostalo trhliny, lebo ju štúdio donútilo k potratu. Vzťah s režisérom Vincentom Minnellim však poznačila jeho bisexuálna orientácia, ale mala s ním nadanú dcéru, herečku a speváčku Lizu Minnelli (Gemma-Leah Devereux). Tá sa vo filme len mihla. Tretí manžel bývalý boxer Sid Luft, s ktorým mala dve deti – Lornu ( Bella Ramsey) a Joeya (Lewin Lloyd), sa zasa postaral o hádky a spory vo východe detí. Manželstvo so číslom štyri, promotérom jej koncertného turné Markom Herom, trvalo oficiálne šesť mesiacov. Najväčší priestor vo filme dostáva len Mickey Deans, ktorý jej takisto neprispel k pokojnému životu. Najväčší rany jej okrem pomerov v štúdiu spôsobila však až príliš ambiciózna a Judy7 resizebezohľadná matka a pomery v rodine kvôli homosexualite otca.

Judy preslávil slávny muzikál Čarodejník zo zeme Oz a pieseň Over The Rainbow. Snímka získala štyroch Oscarov a jeden z nich bol pre Judy. Veľký úspech mala aj s filmom Stretneme  sa v St. Louis, neskôr aj s muzikálom Veľkonočná prehliadka a nakoniec snímkou Zrodila sa hviezda, za ktorý bola nominovaná na Oscara. Potom nasledoval ešte Norimberský proces  a jej posledným filmom  bolo Údolie bábik. Toto všetko odznie len tak na okraj veď Rupertovi Gooldovi išlo len o zachytenie posledného roku jej života.

Zvládnuť koncertnú šnúru vo Veľkej Británii bude pre ženu s JUdy10 resizenaštrbeným zdravím náročné. Judy všetkých sekíruje, najmä svoju asistentku Rosalyn Wilder (Jessie Buckley), tá však má s ňou anjelskú trpezlivosť. Začína ju chápať a mať svojim spôsobom aj rada. Nešťastnú ženu, však máta minulosť, túži po svojich deťoch, a to že sa ako-tak vzchopila robí len pre nich. No keď zistí, že exmanžel sa detí nevzdá, zrúti sa jej svet. Renée Zellweger sa rozorvanej duše svojej hrdinky zhostila vynikajúco. Pred koncertom je to zlomená a alkoholom podgurážená žena, ale keď vystúpi na javisko akoby ožila a je to zrazu iný človek. Prechod od trosky k veľkej speváčke zahrala do najjemnejších odtieňov i nuáns. To, že jeden celý rok poctivo prešla hlasovou prípravou prinieslo svoje ovocie. Jedným z najsilnejších momentov je vystúpenie s piesňou Over The Rainbow a patrí k Judy12 resizevrcholom filmu. Zellweger mala k dispozícii viacero scén, v ktorých mohla excelovať, čo dokonale využila, ale bohatý životopis hrdinky ponúkal pre herečku oveľa viac priestoru, lebo smutná pravda, že svet showbyznisu dokáže zomlieť nejedného človeka, je aj dnes téma výsostne aktuálna a alarmujúca. Dostať sa bez úhony na vrchol dokážu len skutočne veľmi silné osobnosti a kto na o nemá nech radšej uteká čo najďalej. Veď Judy chcela byť len šťastná a mať deti, ale mala tú smolu, že mala krásny hlas a skutočne, ako to do nej vtĺkal Loius B. Myer, len svojim hlasom je výnimočná, neopakovateľná. Či jej to stálo za to ťažko povedať. Jedna zo scén však predsa len čosi naznačí, že to mohlo aj inak, lebo často si vymýšľa a nehovori celkom pravdu. Tvrdí, že bola zbláznená do Judy2 resizesvojho filmového partnera Mickeya Rooneyho (Gus Barry), lenže ten ju odmietol, priam odhodil. No keď ju pozval na schôdzu odmietla ona – dala prednosť javisku. Renée Zellweger sa podarilo aj túto dvojtvárnosť rozpoltenej osobnosti Judy dostatočne zachytiť. Javisko a potlesk bola jej drogou. To všetko ostatné, na čo sa stále sťažovala, možno nebola celkom pravda. Ranil ju len neúspech a nevšímavosť. Chcela byť stále v popredí, túžila po sláve. Aj taká bola Judy Garland.

Snímka sa však, žiaľ, ničím mimoriadne nevymyká z rámca remeselne dobre zvládnutých a trochu nadpriemerných životopisných filmov. Ale len trochu. Čím skutočne vynikne je herecký, ale aj spevácky výkon Renée Zellweger. Ako som už v úvode spomenula Judy je jej film - Oscar sa dostal do správnych rúk.           
 
Judy13 resizeJudy, Veľká Británia, 2019
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Rupert Goold
Scenár: Tom Edge
Kamera: Olle Bratt Birkeland
Strih: Melanie Oliver
Hudba: Gabriel Yard
Hrajú: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambov, Richard Cordery, Royce Pierreson, Darci Shaw, Andy Nyman, Daniel Cerqueira, Bella Ramsey, Lewin Lloyd a ďalší
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra  v SR: 13. februára 2020
Foto: Magic Box Slovakia

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.