Malé ženy (Little Women)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Male2 resizeVyše 150 rokov ubehlo od vtedy, čo Louisa May Alcott napísala túto (semi)autobiografickú knihu, ktorú režisérka Greta Gerwing adaptovala do filmovej podoby. A aj napriek vysokému veku, je tento román mimoriadne aktuálny až dodnes. Malé ženy sú nádhernou symbiózou krásnych hereckých výkonov a dokonalého remeselného spracovania. Kto alebo čo je však skutočnou hviezdou príbehu?

Samotný elipticky vyrozprávaný príbeh je akoby ďalšou postavou deja, ktorý divákom vyrozpráva samotná Jo. Snímka začína v momente, keď už štyri dospelé sestry – starostlivá Meg, ambiciózna Jo, ľahkomyseľná Amy a dobrosrdečná Beth Male7 resizenezdieľajú spoločnú domácnosť ani bezstarostné detstvo. Jo sa snaží uživiť ako spisovateľka v New Yorku, Amy robí spoločnosť tete v Paríži, Meg sa vydala za Laurieho učiteľa a Beth je doma pri mame. Napriek tomu, akoby boli neustále prepojené.

Podobne ako v knižnej predlohe, aj vo filmovej adaptácii románu z 19. storočia sú sestry Marchové štylizované do štyroch rozdielnych polôh, respektíve odlišných verzií stále sa vyvíjajúceho ženstva. Práve táto rôznorodosť postáv je majstrovským dielom nielen adaptácie, ale aj filmu Malé ženy. Greta Gerwig tento nadčasový príbeh adaptuje pomocou ambicióznych techník rozprávania. Najrôznejšie obrazové analógie odlíšené filtrom, účesom či pohľadom, sú to, čo dokonale spája nielen jednotlivé epizódy narácie, ale aj minulosť s prítomnosťou. Emocionálne Male12 resizevyvrcholenie filmu napokon preplieta niekoľko časových rovín z rôznych uhlov pohľadu. Takýmto spôsobom Gerwig osvetľuje i tému spoľahlivosti pamäte a spôsob, ako uhol pohľadu môže zmeniť i samotný príbeh.

Ak píšem o nezvyčajných filmárskych technikách rozprávania, nemyslím tým žiadne avantgardné blikajúce políčka, ale takmer klasicky vyrozprávaný dej s príjemným ozvláštnením. Takže aj priaznivci asi najznámejšej adaptácie Gilliana Armstronga si prídu na svoje. Malé ženy obsahujú aj čitateľsky najobľúbenejšie scény, ako si Meg vyvrtne členok, ako sa Amy pomstí Jo za jej správanie, úžasný dar v podobe klavíra, ktorý pán Laurence Male resizedaroval Beth a pod. Sú to rovnaké Malé ženy zaoberajúce sa vždy rovnakým okruhom tém – ekonomická situácia počas vojny, postavenie žien v spoločnosti či ctižiadostivosť a pokora. Tieto témy spisovateľku Alcott znepokojovali pred vyše 150 rokmi a rovnako (ak nie ešte intenzívnejšie) znepokojujú aj súčasnú filmovú režisérku Gretu Gerwig. ktorá ich aktualizovala a dodala im svieži nádych.

Alcott je nevyhnutne prítomná v akejkoľvek adaptácii Malých žien. Greta Gerwig sa ale hlbšie presúva aj do histórie samotnej spisovateľky a film nakrúca v okolí mesta Concord v štáte Massachusetts, kde Alcott a jej rodina žili. Čerpá teda z Male9 resizeautentického regiónu so živou a bujnou farebnou paletkou Nového Anglicka a z domova, kde polofiktívne postavy rodiny Marchovcov žili. Práve v týchto chaotických izbách domu Marchovcov Gerwig vytvára autentickú a živú atmosféru. Navyše, majstrovským ťahom autorky je aj schopnosť viesť dialóg tak, ako ho napísala samotná Alcott. Avšak, svojim hercom necháva voľnú ruku v tom, aby dali línie do plynulého sledu myšlienok a hromadnej veselosti.
 
Úžasne imaginatívna, nemoderne ambiciózna a večne postrapatená Jo bola po desaťročia platonickou láskou všetkých Male6 resizedievčat, ktoré túžili stať sa slávnymi spisovateľkami. Alter ego Louisy May Alcott, Jo s prstami pošpinenými od atramentu a rozpadajúcimi sa vrkočmi, bude mať vo svete azda naveky nepolapiteľné sladké miesto, vďaka ktorému je večne relatívna a moderná. Podobne ako jej filmová podoba Malých žien režisérky Grety Gerwig, ktorej režijný debut Ladybird bol ako predzvesť nesmrteľného príbehu rozprávajúceho o vzťahoch medzi matkou a dcérou, sile priateľstva, prvých láskach i sklamaniach, no najmä kreatívnych ambíciách v zložitom a často aj nespravodlivom svete.

Male11 resizeMalé ženy (Little Women), USA, 2019
Dĺžka: 135 minút
Réžia: Greta Gerwig
Scenár: Greta Gerwig (podľa románu Louisy May Alcott)
Kamera: Yorick Le Saux
Strih: Nick Houy
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel Meryl Streep a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 30. januára 2020
Foto: Itafilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.