Slušní chlapci (The Gentlemen)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Slusni6 resizeGuy Ritchie vošiel do povedomia divákov dnes už kultovými britskými gangsterkami Zbaľ prachy a vypadni! a Podfu(c)k. Od nich sa postupne presunul k štúdiovej tvorbe, pričom vlani zožal najväčší úspech svojej kariéry s hranou verziou disneyovského Aladdina. Slušní chlapci však nepatria k zákazkovým filmom. Naopak, predstavujú návrat k jeho koreňom, prvým od snímky RocknRolla.

„Ak chcete byť kráľom džungle, nestačí sa správať ako kráľ. Musíte byť kráľ.“ Podobnými slovami uvádza film majiteľ konopného impéria Mickey Pearson (Matthew McConaughey), len aby o krátku chvíľu na to dokráčal k svojmu nedobrovoľnému odchodu z branže. Alebo nie? Následná, výrazne štylizovaná, titulková sekvencia každopádne prezrádza, Slusni10 resizeže ide o jedného z ústredných protagonistov, ktorý je súčasne katalyzátorom celej zápletky. V centre diania je totiž jeho plánovaný odchod do dôchodku a snaha predať svoj poriadne výnosný biznis spoľahlivému nástupcovi. Tá sa však podľa očakávania trochu skomplikuje a k niekoľkým priamo zainteresovaným stranám sa deja pridávajú i ďalšie. Kto bude nakoniec ťahať za kratší povraz a kto sa bude smiať ako posledný?

Už vyššie spomínaná titulková sekvencia jasne naznačuje, že pod filmom je podpísaný tvorca so silným vizuálnym cítením. Režijný štýl Guya Ritchieho je mimo iné charakteristický i rýchlymi videoklipovými strihmi. Je natoľko výrazný, že sa úplne nestráca ani v klasickej štúdiovej produkcii, no jeho gangsterský film dokážete odlíšiť od konkurencie pomerne jednoducho. A to i Slusni7 resizevďaka drsnému čiernemu humoru, poriadne prehnaným momentom, či farbistým charakterom, ktorým dokáže vtisnúť autorský odtlačok prostredníctvom svojich scenárov. A inak tomu nie je, našťastie, ani tu.

Britský režisér sa s ničím výraznejšie nezdržuje a od začiatku šliape na plný plyn. Väčšina deja je zachytená prostredníctvom rozprávania skorumpovaného súkromného vyšetrovateľa Fletchera (Hugh Grant), ktorý zo seba sype jedno meno za druhým, jedna sekvencia strieda druhú a nepozorný divák sa môže v tejto spleti veľmi ľahko stratiť. Dianie navyše ozvláštňuje fakt, že jeho charakter sa neprofiluje ako úplne spoľahlivý rozprávač a nemá problém si na pár miestach čo-to prikrášliť. Slusni2 resizeNeustále prechody tam a späť pritom v kombinácii s rýchlym tempom s občasnými odskokmi k zdanlivo nesúvisiacim podzápletkám, iba zakrývajú fakt, že kostra príbehu je pomerne jednoduchá. No ako šikovne sa to darí zakrývať... V tomto smere sa tak zďaleka najviac prejavuje prínos tohto dnes už päťdesiatjeden ročného tvorcu. Kým v rukách niekoho iného by mohol z tejto látky vypadnúť štandardný mafiánsky prírastok do vcelku početnej roviny, na úroveň niečoho viac povyšujú Slušných chlapcov i výrazné Ritchieho trademarky.

No akokoľvek je réžia patrične nápaditá a scenáru nechýbajú dobre vygradované, či šikovne vypointované scény, výsledok pomáhajú ťahať nahor i skvelí herci. Matthew McConaughey sa Slusni12 resizezase raz skutočne našiel a v postave mafiánskeho lídra uplatňuje svoju prirodzenú charizmu. V ničom však nezaostáva ani nemenej výborný Charlie Hunnam, či Colin Farrell. Lenže skutočným kráľom tentoraz nie je drogový kráľ, ale Hugh Grant v mimoriadne vďačnej roli slizkého a skorumpovateľného súkromného vyšetrovateľa, ktorý zo seba páli jednu trefnú hlášku za druhou. Kto by to kedysi povedal, že sa z romantických komédií presunie do podobných sfér.

Nemá pritom cenu tvrdiť, že ide o majstrovské dielo, ktoré sa môže v rámci tohto atraktívneho subžánru porovnávať s tými Slusni resizenajlepšími - a to zrejme ani v rámci režisérovej predošlej tvorby. Skôr ide o pripomienku starých dobrých čias a dôkaz, že Guy Ritchie stále nestratil svoju iskru. Je síce badať, že je umiernenejší ako kedysi, čo však patrí i k veku, stále však ide o viac než šikovného filmára. Filmára, ktorému sa pláva v týchto vodách veľmi dobre a nemá problém udržiavať po celý čas vysokú úroveň zábavnosti. A či už sa zo Slušných chlapcov stane budúca klasika, alebo nie, o tú zábavnosť ide v tomto prípade na prvom mieste.

ChlapciGrant resizeSlušní chlapci (The Gentlemen), USA,  2020
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Guy Ritchie
Scenár: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies
Kamera: Alan Stewart
Strih: James Herbert
Hudba: Christopher Benstead
Hrajú: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Lyne Renee, Colin Farrell, Henry Golding, Tom Wu, Chidi Ajufo, Hugh Grant, Simon R. Barker, Eddie Marsan, Jason Wong, John Dagleish a ďalší.
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR : 30. januára 2020
Foto: Forum Film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.