Attila

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Atila6 resizeMeno Attila Végh znamená v oblasti zmiešaných bojových umení (MMA: mixed martial arts) na Slovensku a vo svete zhruba to, čo Peter Sagan vo svete cyklistiky. 34-ročný rodák z Dunajskej Stredy má na svojom konte 33 víťazných zápasov a 9 prehier a na profesionálnych súťažiach sa zúčastňuje od roku 2008.

Získal titul svetového šampióna v Bellatore v rokoch 2012 a 2013 a v súčasnosti sa venuje Oktagonu, pričom práve jeho posledný zápas v doterajšej kariére v pražskej O2 aréne je vyvrcholením nielen jeho športovej dráhy, ale aj filmu. Začiatok filmu nám totiž ukazuje prázdnu veľkú arénu v strede s bojovým osemuhoľníkovým ringom, aby sme sa mohli nasledujúce Atila8 resizedve hodiny tešiť na „zápas storočia“ s Čechom Karlosom Vemolom. Samozrejme, jeho úspech nebol dláždený iba víťazstvami, k športu patria aj kruté prehry a dokument Petra Vetřovského sa nevyhýba ani im.

A to nielen preto, že veľký sympaťák Attila padol viackrát na hubu ako metaforicky tak doslovne, ale aj preto, že vzlety a pády hlavného hrdinu sú výživnou zložkou každého filmu. Vetřovský totiž svoj dokumentárny film zámerne koncipuje podľa vzorcov hraného filmu, dokonca tu cítiť jasný druhý bod obratu, kedy má byť hrdina na absolútnom dne a kedy sa následné rozuzlenie Atila11 resizezačína jeho vstaním z popola. V prípade snímky Attila je takouto udalosťou prehra s Američanom Virgilom Zwickerom v Bratislave v júni 2019. Následne ho však čaká spomínaný zápas storočia s Vemolom. Tých vrcholov bolo v Atillovej kariére omnoho viac než prehier, avšak aj takého šampióna čakala séria viacerých trpkých prehier v rade.

Dokument pristupuje k týmto momentom ako ku katastrofám, naopak víťazstvá vzbudzujú v divákoch silné povznášajúce emócie. Samozrejme, tento prístup treba brať s istou rezervou, prehrať totiž vo finále o majstra sveta v skutočnosti nie je až taká Atila10 resizetragédia, za pár mesiacov sa totiž vždy odohrá ďalší zápas a byť druhý na svete určite nie je dôvod na slučku. Ide pochopiteľne aj o dramatizáciu filmového diela a režisér tak umne emocionálne zapája diváka do hry a ten tak nemá problém vcítiť sa do bojovníkovej kože. Na druhej strane však dramaturgická stavba pôsobí značne predvídateľne a je jasné, že tvorcovia sa snažili urobiť divácky film a nemali v úmysle nakrútiť nič inovatívne. Čo je trochu škoda vzhľadom na fakt, že akýsi maskulínny testosterónový pátos, ktorý neodmysliteľne patrí k tomuto športu, sa mohol stať predmetom vlastnej tematizácie a umeleckého prístupu k športovej látke. Možno bude znieť toto prirovnanie trochu od Atila resizeruky, ale spomeňme si na nadhľad, aký sprevádzal „testosterónovú vojnu“ The Rocka a Stathama v Rýchlo a zbesilo 8.

Hlavným hrdinom je však  Attila Végh a jeho úctyhodná kariéra, takže pokiaľ tento typ športu sledujete a viete, o koho ide, určite pôjde u vás o jedno z najočakávanejších slovenských diel v kinách tohto roka a nielen tých slovenských. Na druhej strane si film užije aj bojovými umeniami nedotknutý divák. Ten bude mať zase výhodu v tom, že výsledky jednotlivých zápasov nepozná, a tak bude prežívať počas ich priebehu dostatočne veľké napätie. Attila rozhodne nenudí, jeho takmer dvojhodinová stopáž však mohla byť pokojne o 10-15 minút kratšia. Trochu ako päsť na Atila12 resizeoko pôsobia hip-hopové hudobné vsuvky, ktoré nemajú v sebe štipku nadhľadu a akoby sem boli pridané na žiadosť konkrétnych rapperov.

Tých tu ihneď spoznáte, pričom však určite stojí za zmienku, že Patrik Vrbovský je s Attilom Véghom v pravidelnom kontakte aj na tréningovej báze. Každopádne Rytmusova pieseň venovaná Attilovi, kde, samozrejme, nesmie chýbať pojem „hejtery“, vzbudí vo vás úsmevy. Attila Végh totiž rieši najmä seba samého a jeho chlapčenskosť, skromnosť (voči svetu, naopak náročnosť na seba) a takpovediac normálnosť je nesmierne sympatická. Popravde ak by tu znel rovnako padnúci metal, na veci by to nič Atila3 resizenemenilo. Určite však treba upozorniť aj na fakt, že ak ste napríklad fanúšikom futbalu, bude pre vás taký Maradona z minulého roka väčším zážitkom, nehovoriac o diele 38 venujúcom sa hokejovej hviezde Pavlovi Demitrovi, ak ste fanúšikom hokeja. Okrem vyššie spomínaných kladov a zopár menších nedostatkov ide o film, aký vám v prvom rade ukáže, že pokiaľ chcete niečo v živote dosiahnuť, tak k tomu v podstate stačí „iba“ tvrdá drina. Ide síce o stokrát opakovanú pravdu, v tomto prípade však platí, že opakovanie je matka múdrosti a po takéto posolstvo si rád chodím opakovane do kina.

Atila3 resizeAttila, ČR, 2020
Dĺžka: 110 minút
Scenár a réžia: Petr Větrovský
Kamera: Dominik Besler
Strih: Martin Dlugolinský
Účinkujú: Attila Végh, Patrik „Rytmus“ Vrbovský, Pavol Neruda, Ondřej Novotný, Karlos Vémola, Natália Végh, Eva Végh, Ladislav Végh ml., Michal Dušička, Emanuel Newton a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 30. januára 2020
Foto: Continental film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.