Prvý zradca (Il traditore)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Prvy resizeUž samotný fakt, že taliansky režisér Marco Belocchio nakrútil  skoro trojhodinovú snímku Prvý zradca ako 80-ročný profesionálne tak zdatne a presvedčivo, je úctyhodné. Ak tomu ešte prirátame vynikajúci herecký výkon Pierfrancesca Favina, veľa pravdivých a dychberúcich faktov z dejín talianskej mafie, bude o čom uvažovať a na čo sa pozerať.

Marco Belocchio nie je pre nášho diváka neznámy. Zaujal už komédiou Čína je blízko, ale najmä thrillerom Aféra z titulnej stránky. O tom, že je to všestranný tvorca svedčia aj adaptácie literárnych klasikov, napríklad nakrútil Čechovovu Čajku, Prvy7 resizeKleistovho Princa Homburského, ale ja Pirandellovho Henricha IV. Zaujal aj filmom Diabol v tele, Svadobný režisér, Spiaca krása a Krv mojej krvi. Vlani na festivale v Cannes uviedli v súťaži jeho opus Prvý zradca. Škoda, že konkurencia bola príliš veľká, lebo v  len o trochu slabšej súťaži by nebol obišiel bez ceny, rozhodne by si ju bol zaslúžil aspoň hlavný predstaviteľ už spomínaný  Pierfrancesco Favino.

Pri tomto príbehu nebolo treba pripomenúť, že osoby a udalosti sú vymyslené a akákoľvek podobnosť je čisto náhodná. Všetci sú to do bodky a do písmená pravdiví hrdinovia – predovšetkým členovia mafie smutno preslávenej Cosa Nostra, policajti a pracovníci justície, ktorá si s nimi nevedela a nevie dať rady. Až jeden človek, sudca  Giovanni Falcone (Fausto Russo Alesi), sa Prvy10 resizemá tú odvahu s tým skončiť. Má šťastie, lebo z popredných mafiánskych bossov Tommaso Buscetta  (Pierfrancesco Favino), žijúci s časťou svojej rodiny a treťou atraktívnou manželkou Cristinou (Maria Fernanda Cândido) v Brazílii, sa aj po pokusoch o samovraždu, rozhodne vypovedať. Buscettu dá Flacone dramaticky eskortovať do Talianska a ten ho nesklame. Nie je jasné prečo sa tak rozhodol, možno niečo napovie jeho vyhlásenie, že na všetko odpovie, len na jednu otázku nie, a to sú drogy. To on nikdy neschvaľoval. Možným impulzom mohol byť aj jeho zdrogovaný syn. Jedno je isté, že jeho priznanie bolo impulzom k najúspešnejšiemu procesu s mafiou a vďaka jeho svedectvu dostal za mreže nespočetné množstvo jej členov, čo v Prvy4 resizekonečnom dôsledku stálo Falconeho život. Medzi oboma hrdinami, sudcom i zradcom, nastalo však zvláštne puto, ba až úcta jeden voči druhému a Buscetta si  Falconeho váži.

Pravdivý príbeh tohto mafiána, ktorý si neželal nič iné len zomrieť vo svojej posteli, je podaný detailne pravdivo a so všetkými súvislosťami. Buscetta nenávidí svojich bývalých kumpánov, ktorí ho zradili a zavraždili jeho synov. Najviac mu ublížil jeho takzvaný priateľ Totò Riina (Nicola Cali) a tiež  Pippo Calò (Fabrizio Ferracane), ale len jeden z nich sa odvážil v súdnej sieni na konfrontáciu s Tommasom. Neopakovateľná a bravúrna scéna, v ktorej jedno tvrdenie vyvracia druhé, je jedným z vrcholov filmu. Ale vďaka tejto ostrej konfrontácii aspoň na chvíľu dokážeme

Prvy8 resizecelkom dobre vniknúť do hlavy mafiánskeho myslenia, ktoré je založené predovšetkým na klamstve a podrazoch.

Vo filme Posledný zradca budeme podrobne sledovať život Buscettu až do jeho skonu v roku 2000. Najzaujímavejšia a najakčnejšia je však stredná časť tejto snímky, ktorá priam s chirurgickou presnosťou mapuje najväčší súdny mafiánsky proces a neraz ťažko uveriť, čo za cirkus dokážu títo gauneri ziscenovať. Proces pripomína nezvládnuteľné zvieratá ZOO a nie seriózny súdny proces. V mnohom je však poučný – atribútom týchto gaunerov je bohapustá lož, teda neúnavne cigániť, aj keď všetky dôkazy hovoria proti. No to týmto komediantom tentoraz nebolo Prvy5 resizenič platné – Falcone bol nepodplatiteľný. Z tohto aspektu vyznie Buscetta ako kultivovaný jedinec, no neslobodno zabudnúť na jeho skutočnú podstatu. Na staré kolená sa len akosi unavil, zmravnil, možno sa stal aj sentimentálnym, ale bol to dakedy takisto bezcitný vrah. To, že sa to snažil v starobe akosi napraviť na jeho charaktere nič nemení.

Snímka, ktorá trvá 152 minút, však neunavuje, lebo sledovať ako sicílske mafiánske klany na jednej strane vedú medzi sebou neľútostnú vojnu, na druhej, ako sa snažia uchopiť moc, je veľmi poučné „divadlo“. Film je preľudnený, zo začiatku je dosť ťažké sa orientovať, kto je kto a kam vlastne patrí, ale neskôr sa to vyčistí a tvorca sa sústredí najmä na ústredné postavy a na fakt, že to Prvy9 resizebol obrovský prelom v dejinách mafie, že niekto z nich prehovoril. Rekonštrukcia udalostí takto suplovala aj dokument o tomto historickom zlome, ktorý presiahol aj hranice krajiny, v ktorej sa proces odohrával.

V snímke o násilí a korupcii takmer na všetkých úrovniach talianskej spoločnosti, zobrazenej bez pozlátky, s maximálnou autenticitou a chronologicky, vynikne hlavný predstaviteľ Pierfrancesco Favino v úlohe rozporuplného Tomassa Buscettu.  Zradca v jeho podaní je farebná osobnosť, muž, ktorý miluje pekné ženy, pôžitkár života, ale aj chladnokrvný vrah, to predovšetkým. Nestavia ho na piedestál neviniatka, zrazu polepšeného, ale rozohrá celú škálu jeho komplikovanej Prvy6 resizeosobnosti. Buscetta nemá strach ani zomrieť aj sa o to pokúsi, ale má rád aj život, no rodina je pre neho svätá. A možno práve preto, že jeho bývalí kumpáni siahli na ňu sa rozhodol konať. Málokedy vidieť tak zrelý a prepracovaný herecký výkon, vďaka ktorému môžeme nahliadnuť do duše človeka, ktorý je aj zlý, ale svojim spôsobom aj dobrý. Rozhodne aspoň ako otec rodiny. No, aby sme sa nedali zmiasť a vedeli kam ho zaradiť musíme si dobre zapamätať posledný flashback.

Všetci sme mali a máme radi filmy o talianskej mafii, lebo boli takmer všetky veľmi vydarené diela, či už vo filme alebo v televízii. Lenže sme si ich dali do jedného koša k populárnym žánrom ako westerny, detektívky a kriminálky. Pri fiktívnych príbehoch je takého zaradenie samozrejmé, ale pri rekonštrukciách historických udalosti tam nepatria. Mali sme sa hádam lepšie pozerať a viac z nich poučiť, lebo snímka, či chceme alebo nechceme, pri hodnotení zahraničných i domácich udalostiach nevdojak vnukne kacírsku myšlienku, že v istom smere je podobnosť čisto náhodná.  

 
Prvy11 resizePrvý zradca (Il traditore), Taliansko, Brazília, Nemecko, 2010
Dĺžka: 152 minút
Réžia: Marco Bellocchio
Scenár: Marco Bellocchio, Valia Santella, Ludovica Rampoldi, Francesco Piccolo. Kamera: Vladan Radovic
Strih: Francesca Calvelli.
Hudba: Nicola Piovani
Hrajú: Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi, Maria Fernanda Cândido, Fabrizio Ferracane, Nicola Cali, Giovanni Calcagno, Bruno Carriello, Bebo Storti, Vincenzo Pirrotta, Gabriele Cicirello, Paride Cicirello, Elia Schilton a ďalší
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 23. januára 2020
Foto: ASFK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.