Trocký (Trockij, TV serial)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Trockij1Svet ruských televizných seriálov je našincovi iste vzdialený, čo, samozrejme, neznamená, že  je to absencia oprávnená a odobrená. Podobne ako poľské seriály, sprevádzali generáciu, schopnú čosi vnímať tak v 70. rokoch.

Tí si iste spomenú na Sedemnásť zastavení jari (1973) a jeho charizmatického Stierlitza - Vjačeslava Tichonova, inak obľúbenú postavu mnohých vtipov. Naposledy sa možno kdesi v prvej dekáde na ČT 2 mihla českým dabingom totálne odstrelená Brigáda (2002), skvelý  kultový seriál, za ktorým nasledovali mnohé ďalšie. Pre rýchlosť pripomeniem len vynikajúceho Idiota (2003) s Jevgenijom Mironovom v hlavnej úlohe. Ruský seriál Zatemnení (v ruštine Nenastje, názov dediny a zároveň označenie  zlého počasia, nečasu) z roku 2018, zvíťazil minulého roku na českom festival Serial Killer, ktorý sa koná v Brne.

Trockij2Serializácia osudu jednej z hlavných postáv boľševickej revolúcie v Rusku, Leva Trockého bol koncepčný nápad. Rusi postupune vytvárajú tvz. brand z filmov ruskej klasiky a vojnových snímok a treba povedať, že sa im darí. Revolúcia  patrí k druhej kategórii a presahuje do žánru historických filmov a v prípade tohto seriálu vlastne tiež memoárov. Trocký (1879-1940) bol jedným z marxistických ideológov revolúcie, politik a nakoniec emigrant, vykázaný zo Sovietskeho zväzu. Zvyšok života prežil v Mexiku, v dome slávnej  maliarky Fridy, s ktorou mal búrlivý pomer a Trockij3jej manžela Diega Riveru. Seriál je budovaný na Trockého spomienkach. Zveruje ich Frankovi Jacksonovi, kanadskému novinárovi, ženíchovi Trockého sekretárky. Nie je, samozrejme, tým, za ktorého sa vydáva. Agent NKVD, španielsky stalinista Ramon Merkander (1913 – 1978) Trockého zavraždil 21. augusta 1940. Za tento čin sa mu dostalo vyznamenanie Hrdina Sovietskeho zväzu.

Trockij4Trocký, vlastným menom Lev Bronštejn,  sa vo svojich spomienkach vracia do svojej mladosti, sibírskeho vyhnanstva za revolučnú činnosť a k skúsenosti z väzenia v Odese v roku 1898, kde sa stretol s istým Nikolajom Trockým, veliteľom väznice. Vo filmovej verzii ho pozve na partiu šachu a rozhovor, ktorý sa tu odohrá je jedným z najpôsobivejších a najzapamätateľnejších. Trocký (Sergej Garmaš) mu vysvetľuje podstatu ruskej psyché takto: “Vy, židia a revolucionári nepoznáte ruský národ a stále ho chcete pred kýmsi zachraňovať a od kohosi oslobodzovať. Ruský národ sa oslobodzovať nedá. Inak sa v jeho duši zdvihne také temno, ktoré pohltí celý svet a ako prvých jeho osloboditeľov. Ruskému národu sa dá len vládnuť  v mene jeho vlastného dobra… a vládnuť sa mu dá jediným spôsobom. Strachom. Strach je základom akéhokoľvek poriadku. .. Lepšie je zbiť jedného nezaslúžene všetkým na očiach,  než potom všetkých  čo sa neboja a vyvolávajú chaos. .. Nedá sa rozhodovať o osudoch ľudí a ostávať človekom. “

Trockij5Ďalšie spomienky sa odohrávajú vo Viedni, Berlíne a najrôznejších európskych destináciách. Trocký sa zoznamuje s Leninom i Plechanovom. Sociálnym demokratom vmetie do tváre ich kaviarenské pohodlie, v ktorom plánujú revolúciu a o živote ruskej chudoby nemajú ani potuchy. V roli sprostredkovateľa medzi  vtedajšou nemeckou vládou a ruskými revolucionármi sa objavuje i postava Alexandra Parvusa  (Michail Porečenkov). Počas Dní ruského filmu v kine Lumiére v novembri minulého roku sa premietal aj film Lenin (2019) režiséra Vladimíra Chotinenka, kde je Parvus (Fjodor Bondarčuk) jednou z hlavných postáv. Film vznikol zostrihom trojdielného seriálu Démon revolúcie (2017).

Trockij6Cez revolučné udalosti v Peterburgu, sa spomienky pristavia pri podpisovaní Brest-litovského mieru v marci 1918, kde sa pri rokovacom stole s Nemcami, konfrontujú zástupcovia novej revolučnej vlády s cárskou generalitou, v tom čase už nelegitímnou. Jeden z nich, Vladimír Skalon (Sergej Bezrukov) sa po uzavretí šokujúcich podmienok pred Trockým zastrelí.

Trockij7Následuje občianska vojna a Trocký velí zo svojho povestného pancierovaného vlaku. Veštba Nikolaja Trockého sa napĺňa do posledného slova. Naivita a ideály nahrádza chladná a neľútostná túžba po moci. Chorý a nevládny Lenin rozoznáva nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Stalin a z posledných síl sa snaží inštalovať Trockého na svoje miesto, ale Stalin je rýchlejší. Jednotlivé diely sa venujú aj Trockého vzťahu k ženám a rodine. Jeho prvá žena Alexandra Sokolovská sa stretáva s tou druhou, Natáliou Sedovou v Moskve, počas prípravy revolúcie. K deťom z oboch manželstiev má Trocký v seriále len povrchný vzťah. Jeho posadnutosť revolúciou bola nedeliteľná. Mexiko sa stáva poslednou stanicou jeho života a do poslednej chvíle tvrdí, že smrti sa nebojí.

Trockij8Hlasy, ktoré sa objavili po odvysielaní seriálu na Prvom televíznom kanále boli zmiešané. Historici protestovali voči nepresnostiam, čo sa prirodzene v projektoch tohto typu stáva. Pozitívne hodnotenia ocenili plne profesionálnu realizáciu, schopnú konkurovať podobným zahraničným seriálom, čo je tvrdenie, s ktorým sa dá súhlasiť. Historik Alexander Reznik, odborník na život Trockého poukázal na jeho zámernú démonizáciu, ktorá by mala slúžiť na diskreditáciu súčasnej protiputinovskej opozície. Je to, samozrejme, diskutabilné tvrdenie, skôr je možné súhlasiť s tvrdením, že zámerom bolo poukázať na škodlivosť fanatizmu a revolúcií všeobecne. Zo širšej perspektívy, v kontexte toho, čo sa o udalostiach v Rusku začiatkom storočia napísalo alebo nakrútilo, sa možno črtá snaha o tvrdenie, že v tom čase šlo o široké sprisahanie, organizované Nemcami a židmi, čo je ostatne v Rusku dosť populárny názor.

Trocký (Trockij, TV seriál), Rusko, 2017
Dĺžka:  8x50 minút
Réžia: Alexandr Kott, Konstantin Statskij
Scenár: Oleg Malovičko, Ruslan Galejev
Kamera: Sergej Trofimov, Ulugbek Chamrajev, Nikolaj Bogačjov
Strih: Nikolaj Bulygin
 Hudba: Ryan Otter
Producenti: Alexandr Cekalo, Konstantin Ernst
Hrajú: Konstantin Chabenskij, Olga Sutulova, Maxim Matvejev, Jevgenij Styčkin, Orchan Abulov, Michail Porečenkov, Sergej Bezrukov, Sergej Garmaš, Viktorija Poltorak, Sergej Sosnovskij, Arťom Bystrov, Kirill Pirogov, Vilma Kutavičjutě, Alina Korol, Anastasija Meskova, Alexandra Marejeva, Michail Jelisejev, Kirill Zajcev, Andrej Zibrov, Vitalij Kovalenko, Denis Siňavskij, Denis Pjanov, Nikolaj Kačura, Anton Chabarov, Vadim Skvirskij, Andrej Feskov, Igor Černevič, Andrej Astrachancev, Alexej Mancygin, Varvara Ščerbakova, Jurij Gercman, Dmitrij Averin, Andrej Blagoslovenskij, Vladimir Matvejev, Helga Filippova, Dmitrij Bykovskij-Romašov, Pjotr Žuravljov, Konstantin Šelestun, Andrej Gulněv, Andrej Averkov, Naděžda Šumilova, Jakov Šamšin
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.