Amundsen

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Amu resizeRoald Amundsen patrí medzi tie osobnosti histórie ľudstva, ktoré výrazne formovali naše dejiny a zapísali sa do nej skutočne veľkými písmenami. Dobrodruh Roald sníval o kariére cestovateľa a dobyvateľa dosiaľ neprebádaných území už od útleho detstva. V ňom mu pomerne skoro umrel otec a o rodinu s troma bratmi sa starala jeho matka.

Syn išiel na jej žiadosť študovať medicínu, ale po jej smrti štúdium prerušil a začal pripravovať cestu cez Severný ľadový oceán. Tu mu primklo prvé prvenstvo, keď ako prvý objavil severozápadnú cestu cez ľadové kryhy. Po tomto úspechu začal plánovať cestu na severný pól, avšak v tom ho predbehol Američan Frederick Cook. Amundsen však využil moment Amu11 resizeprekvapenia a expedícia náhle zmenila smer a vydala sa na pól južný. Ten nakoniec s vypätím všetkých síl dosiahla a k nemilosti celého britského národa predbehla tak expedíciu ich krajana Scotta. Amundsenovi však tento úspech nestačil a nasledujúce roky strávil výskumom Severného ľadového oceána, čo ho stálo veľa síl, avšak spoznal obyvateľov severných oblastí, Eskymákov, pričom dve deti si zo severu zobral aj domov. Keďže už bol Severný pól dobytý, naskytla sa mu príležitosť preletieť nad ním v Amu10 resizelietadle, respektíve vo vzducholodi. Nezlomný Nór dosiahol aj tento cieľ, osudnou sa mu však stala výprava za záchranou talianskej posádky vzducholode v týchto oblastiach.

Ako z týchto všeobecne známych informácií vyplýva, Roald Amundsen prežil vskutku plnohodnotný život a uvedené fakty sú iba časťou toho, čo všetko v živote zakúsil. Životopisný film režiséra Espena Sandberga Amundsen žiadnu zo spomínaných udalostí nevynecháva, avšak sústredí sa najmä na udalosti od Amu9 resizepríprav výpravy na južný pól, respektíve oficiálnu výpravu na pól severný. Dvojhodinová snímka je tak v podstate iba zbežnou autobiografiou, ktorá sa okrem nádherných sekvencií z divokej prírody snaží dostať aj do hlavy a duše bádateľa. Robí tak trochu lacnou formou retrospektívneho rozprávania, umožneného dialógmi jeho brata a súčasnej milenky. Divák tak spoznáva aj temnejšie stránky jeho osobnosti, avšak zároveň si uvedomuje, že človek ako Amundsen sa narodí raz za desiatky rokov a jeho vnímanie reality je oproti „bežným smrteľníkom“ posunuté do Amu8 resizeznačne extrémnejších polôh, kde dostáva iné rozmery aj pojem morálka. Skrátka, všetko sa podriaďuje cieľu, aj ľudský život a viackrát nás dej upozorňuje na to, že si toho musia byť vedomí aj jeho spoločníci na cestách.

Amundsen na ploche dvoch hodín nedokáže dopodrobna a dostatočne obsiahnuť celú problematiku, čiže ako nedokážeme pochopiť celú osobnosť polárnika, tak nie sme svedkami všetkých jeho dobrodružstiev a odškrtávame si len tie najdôležitejšie Amu7 resizeokamihy z ciest a súkromia. Čo však rozhodne nie je málo. Výsledkom je však nevyhnutne pocit, že látka by si vyžadovala oveľa podrobnejšie spracovanie, ktoré by mu mohla poskytnúť len forma viacsériového seriálu. Ak by aj čo i len jediná séria rozprávala o jednej ceste, bola by dejom nabitá od prvej do poslednej časti. Divák by sa tak zoznámil viac aj s Roaldovým detstvom v Nórsku, kedy Amundsen skutočne nelenil a podnikal nebezpečné výpravy spoločne s bratom na bežkách zasneženou Amu6 resizekrajinou a častokrát im išlo o život. Dočkal by sa určite aj zaujímavej výpravy severozápadnou cestou a pobyt s Eskymákmi o mnoho rokov by nadobudol väčší priestor, než dostal vo filme.

Ako autor recenzie sa musím priznať, že za kladným hodnotením životopisného filmu Amundsen stojí aj oboznámenosť s životopisným románom Roald Amundsen A. Jakovleva, ktorý vyšiel u nás v roku 1950 a náhodou som ho našiel doma na Amu3 resizepoličke. Zábavnosť sledovania snímky tak vychádzala z veľkej časti z vyplňovania styčných bodov s knihou, s vizualizovaním predstáv, aké si čitateľ vytvára pri čítaní riadkov knihy. Zároveň však aj pri tak jednoducho napísanom diele musí byť čitateľovi jasné, že Amundsenov život je materiál pre rozsiahly seriál a osobne dúfam, že sa na podobne náročný projekt niekto niekedy odhodlá, čo by však v dnešnej seriálovej dobe nemusel byť problém. Film Amundsen spĺňa svoj účel, na plátne vyzerá v niektorých momentoch skutočne majestátne, ale nedokáže skrátka stopercentne naplniť všetky svoje vysoké ambície.

Amu2 resize 

Amundsen, Nórsko,  Švédsko,  Česko,  2019
Dĺžka: 125 min
Réžia: Espen Sandberg
Scenár: Ravn Lanesskog
Kamera: Pal Ulvik Rokseth
Zvuk: Espen Ronning
Scénografia: Karl Júlíusson
Masky: Hanna Holm
Kostýmy: Michaela Hořejší
Hrajú: Pal Sverre Hagen, Katherine Waterston, Mads Sjogard Pettersen, Ole Christoffer Ertvaag, Christian Rubeck, Trond Espen Seim, Vojtěch Kotek, Ida Ursin-Holm, Ruby Dagnall, Ted Otis, Eirik Evjen, Glenn André Kaada, Jonas Strand Gravli, Pavel Gajdoš, Torgny G. Aanderaa
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 26. decembra 2019
Foto: Bontonfilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.