Star Wars: Vzostup Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Star13 resizeFanúšikovia Hviezdnych vojen môžu považovať tento rok za mimoriadne plodný. Po veľmi dlhej dobe sa dočkali skutočne kvalitnej videohry, tú doplnil aj prvý hraný seriál Mandalorian, no pomyselným vrcholom mala byť i tak deviata epizóda s názvom Star Wars: Vzostup Skywalkera J. J. Abramsa. Podarilo sa však tvorcom dôstojne uzavrieť ako novú trilógiu, tak i celú ságu Skywalkerovcov?

Kým Sila sa prebúdza a Poslední Jediovia (z dnešného pohľadu sa dá predpokladať, že presnejší preklad by bol Posledný Jedi) na seba úzko nadväzovali a delilo ich od seba len niekoľko kratších momentov, Vzostup Skywalkera prichádza s Star7 resizedlhším časovým skokom. Odboj sa dal po takmer nevyhnutnom vyhladení ako-tak dokopy, Rey sa začala plnohodnotne venovať tréningu a Kylo Ren ešte viac upevnil svoju moc v Prvom Ráde. Jeho pozíciu však ohrozuje možný návrat starého protivníka, ktorý bol dlhodobo považovaný za mŕtveho a ktorý by mohol poriadne zamiešať rozložením síl na galaktickej šachovnici. A táto hrozba sa veľmi rýchlo ukáže ako skutočná, čo vytvára ešte väčší problém aj pre samotné hnutie odboja.

Vzostupu Skywalkera sa rozhodne nedá vyčítať, že by už od Star12 resizeúvodu nešliapal na plný plyn. Naopak, jedna scéna strieda druhú, neustále sa obmieňajú lokality, vyjavujú nové súvislosti a toto všetko v pravidelných intervaloch dopĺňajú veľkolepé pôsobiace akčné scény. Predošlá časť nastolila pomerne odvážne nový smer, ktorý však u skalných priaznivcov tejto ságy silne polarizoval, a preto to Disney tentoraz skúša úplne inak. Výsledkom je takmer absolútna stávka na istotu, kde sa všetko deje tak, aby do seba v rámci možností hladko zapadlo a popritom sa spätne objasňovali i Star11 resizeniektoré nepopulárne rozhodnutia. Podľa očakávania to však stopercentne nefunguje, pretože snaha zavďačiť sa všetkým môže mať občas opačný efekt.

Jedným z faktorov, ktorý filmu trochu podráža nohy, je prebytok deja. Zápletka je totiž vystavaná tak, že by s pridaním menších odbočiek vystačila i na dva, či tri plnohodnotné filmy. Uvedenie staronového zloducha do diania je až príliš rýchle a hoci svojou prítomnosťou funguje, nedá sa nevidieť, že v ňom pôvodne ani nemusel figurovať. To by pritom sám o sebe nebol problém a Star3 resizetvrdenia typu, že novej trilógii škodí absencia dlhodobejšieho plánu nie sú v súlade s tým, čo o tejto značke vieme z minulosti. Ani sám Lucas totiž nemal svojho času jasno, ako sa budú vyvíjať pôvodné epizódy a pri prequelovej ságe vedel od začiatku iba to, akým spôsobom zakončí osud hlavného hrdinu. Ak teda niečo najnovšej snímke škodí, tak sa to netýka toho, čo sa deje na plátne, ale toho akým spôsobom to deje.

Od úplného finále takto vystavanej ságy asi nemá zmysel čakať, Star8 resizeže bude dôkladne rozoberať motivácie hlavných postáv. Tie už boli nakoniec dávno predstavené a scenár im za tie dva filmy venoval dostatok času. No i napriek tomu sa dá povedať, že ústredné duo Rey a Kylo, pohybujúce sa na opačných stranách barikády, sa dočkalo ďalšieho sympatického rozvinutia a ich netradičné puto je alfou a omegou celej trilógie. Poe a Finn nemajú oproti tomu až tak vďačnú pozíciu, no ich vzájomné momenty aspoň ťažia z ich dobrej kamarátskej chémie a neustáleho podpichovania. No ostatok je na tom podstatne slabšie.

Star resizeČi už ide o nové (a potenciálne zaujímavé) prírastky, alebo o starých harcovníkov, väčšina má v deji minimálny priestor. U Carrie Fisher sa to dá obhájiť tým, že herečka pred troma rokmi nečakane opustila tento svet a tvorcovia jej chceli vzdať aspoň aký-taký hold. Čo sa viac-menej podarilo, hoci jej rola bola síce citeľne zredukovaná. No inak platí, že Vzostup Skywalkera iba pridáva do beztak širokej zostavy ďalšie a ďalšie charaktery - niekedy i za cenu účelovej nostalgie, hoci nezriedka by ich úlohu mohol prebrať niekto iný, alebo by tam vôbec nemuseli byť. Avengers: Endgame pritom dokázali pracovať i s podstatne širším Star5 resizezoskupením omnoho prirodzenejšie, a to mimo iné i  zásluhou lepšie vystavaných dialógov. Tie sú spolu s celkovou skratkovitosťou zrejme najväčšou slabinou úplného finále a i vybrané situácie, ktoré by za normálnych okolností pôsobili bezproblémovo, občas tiahnu neúmyselne nadol. I keď to, našťastie, neplatí vždy.

Odpoveď na otázku z úvodu nie je skrátka vôbec jednoznačná. Na jednej strane platí, že Vzostup Skywalkera ponúka presne to, Star4 resizečo chcú mnohí priaznivci tejto ságy vidieť a možno i viac. Chvíľami možno až príliš účelovo pracuje s nostalgiou, no dá sa predpokladať, že práve vďaka tomu ho môže vziať na milosť i kritickejšia časť fandomu. O nezvládnuté finále rozhodne nejde, no súčasne treba pristúpiť na fakt, že tentokrát ide o najklasickejšiu fantasy rozprávku zaobalenú do sci-fi kulis. Tým sa vlastne Hviezdne vojny vracajú na úplný začiatok k Novej nádeji, lenže doba sa predsa len trochu posunula a Poslední Jediovia dokázali, že sa to Star2 resizedá aj inak. Zďaleka najväčším sklamaním tak zostáva fakt, že progresívnejšie poňatie nahradili znova tie najtradičnejšie postupy a i tie pôsobili v predošlej Abramsovej časti o niečo sviežejšie. Vzostup Skywalkera je vďaka tomu iba vydareným zimným blockbusterom s tradične kvalitnou hudbou Johna Williamsa a mimoriadne uspokojivou a dôstojne pôsobiacou záverečnou scénou. Lenže nemá cenu zapierať, že sa čakalo predsa len viac.

Star10 resizeStar Wars: Vzostup Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker ), USA, 2019
Dĺžky: 142 minút
Réžia: J. J. Abrams
Scenár: J. K. Abrams, Chris Terrio
Kamera: Dan Mindel
Strih: Kevin Stitt, Maryann Brandon, Stefan Grube
Hudba: John Williams
Hrajú: Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong´o, Keri Russell, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Billy Dee Williams, Richard E. Grant, Joonas Suotamo, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Dominic Monaghan, Matt Smith, Nasser Memarzia a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 19. decembra 2019
Foto: Saturn Entertainment

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.