Jumanji: Ďalší level (Jumanji: Next Level)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Level7 resizeKým pamätníci určite nezabudli na prvý diel Jumanji z deväťdesiatych rokov, v ktorom žiaril dnes už nebohý Robin Williams, tí mladší si zrejme spomínanú skôr na pokračovanie spred dvoch rokov. To sa totiž stalo nečakaným hitom predvlaňajších Vianoc a snaha o resuscitáciu dávnej, pôvodne knižnej, značky dopadla nad všetky očakávania. Preto asi nikoho neprekvapí, že v štúdiu Sony sa výnimočne poponáhľali a výsledkom je Jumanji: Ďalší level.

K pokračovaniam sa dá pristupovať rôzne. Hoci sa nájdu i prípady, keď sa na známe univerzum napojí originálna zápletka, prípadne sa staví na celkom nové postavy, poväčšine sa uberajú cestou klasickej príbehovej kontinuity. No nie je sequel Level3 resizeako sequel. Kým niektoré ďalej rozvíjajú pravidlá fiktívneho sveta a obmieňajú tradičnú schému, iné sa uspokoja so zopakovaním známeho vzorca a absenciu výraznejšej kreativity nahrádzajú ešte väčším dôrazom na efekt. No a len málokoho asi prekvapí, že Jumanji: Ďalší level sa ani nesnaží zakrývať, že bol vyskladaný narýchlo a že jeho tvorcovia obetovali akékoľvek ambície maximálnej stávke na istotu.

To vlastne dokumentuje už zámienka pre návrat do sveta Jumanji, ktorá rozhodne neohúri svojou originalitou. Jeden zo štvorice ústredných protagonistov totiž neprežíva ideálne obdobie, neustále o sebe pochybuje a dočasné východisko vidí v opätovnej hre, kde sa môže stať znova niekým a znova prežiť ten pocit, že niečo znamená. Zvyšným členom partie teda neostáva nič iné, len po jeho nečakanom zmiznutí nasledovať Level5 resizejeho kroky. Ani jeden z nich však neráta s tým, že tentoraz sa herné pravidlá trochu obmenia a niektoré veci budú inak ako minule.

Názov pritom viac než vystihuje podstatu snímky. Jumanji: Ďalší level nie je skutočne ničím viac, iba ďalším levelom, teda nadstavbou toho, čo fungovalo minule a bez výraznejších úprav. Iné je akurát prostredie, kde tentokrát prevláda o niečo väčšia variabilita, no trochu vyšší počet postáv sa snáď ani nedá považovať za výraznejšiu zmenu. O to viac, že vo videohernom svete je nová iba jedna (teda svojim spôsobom dve) a zďaleka najzásadnejšou zmenou je, že tentoraz dôjde k menšej zámene avatarov. Tie majú navyše niekoľko ďalších silných, či slabých Level2 resizestránok a z tohto všetkého pramení nový zdroj situačného humoru.

Samotná zápletka je však podľa očakávania maximálne priamočiara a znova nezaujme ani ústredný zloduch, ktorého by mohol hrať i niekto menej známy ako Rory McCann (Sandor Clegane z Hry o tróny) a vo výsledku by to vyšlo úplne narovnako. Z toho dôvodu možno považovať za menší zázrak, že to celé drží i naďalej pohromade a že nejde o razantný ústup z vydupaných pozícií. Ak niečo fungovalo minule, dá sa povedať, že to v rámci možností funguje aj v opätovnej variácii a primárnu zásluhu na tom znova nesie veľmi dobre zohraná herecká zostava (tentokrát obohatená o veteránov typu Dannyho Level6 resizeDeVita a Dannyho Glovera, no predovšetkým o značne komediálne nadanú Awkwafinu, ktorá si miestami kradne pozornosť). A hoci sa štúdiu podarilo udržať rozpočet na úrovni predošlej časti, samotné dianie pôsobí ešte o niečo epickejšie, výpravnejšie a s dostatkom rôznych atrakcií, ktoré si vedia úspešne uzurpovať pozornosť.

Dá sa pritom predpokladať, že drvivej väčšine divákov, ktorým učaroval už predchádzajúci výlet do Jumanji, to asi bude stačiť. Dianiu síce citeľne chýba väčší závan sviežosti a celková  predvídateľnosť si vyberá daň aj z pohľadu občasnej zdĺhavosti a čakania na ďalšiu akčnú scénuLevel12 resize, no obecne platí, že to mohlo dopadnúť oveľa horšie. I v tejto podobe totiž ide o príjemné a nenáročné vianočné dobrodružstvo, schopné zabaviť celé rodiny, a podobne zameraných filmov nie je v tomto období nikdy dosť. No nabudúce by to už chcelo skúsiť inak a zdá sa že aj tvorcovia sú si toho vedomí. Čo-to naznačuje už potitulková scéna, nasledujúca len niekoľko sekúnd potom, čo ústredná štvorica uzavrie dohodu, že sa už nikdy nevráti do tohto sveta. S ďalším pokračovaním sa teda napevno ráta a zrejme je iba otázkou času, kedy sa ho dočkáme.

Level11 resizeJumanji: Ďalší level (Jumanji: Next Level ), USA, 2019
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Jake Kasdan
Scenár: Jake Kasdan, Jeff Pinkner
Kamera: Gyula Pados
Strih: Steve Edwards, Mark Helfrich
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart, Rory McCann, Madison Iseman, Jack Black, Alex Wolff, Ashley Scott, Danny DeVito, Colin Hanks, Awkwafina, Kevin Hart, Nick Jonas, Rhys Darby, Danny Glover a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 12. decembra 2019
Foto: Itafilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.