Christopher Robin

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Robin resizeV knihe britského autora Alana Alexandra Milnea (1882-1956)  Macko Pú, ktorá vyšla v roku 1926, si odvtedy listovalo množství detí po celom svete a Stoakrový les, osídlený postavami plyšových zvieratiek, Oslíka, Tigra, Prasiatka a všetkých ostatných sa stal inšpiráciou  i pre najrôznejšie filmové spracovania, vrátane osudov rodiny spisovateľa. Naposledy pod názvom Zbohom, Christopher Robin z roku 2017 v réžii Simona Curtisa, ktorý sleduje osudy spisovateľovho syna Christophera Robina.

Ako Krištofko Robin sa stal hrdinom otcovej knihy, spolu so svojimi plyšovými hračkami. Dnes sú vystavené v New York Public Library na Manhattane a ročne expozíciu navštívia davy obdivovateľov. Životopisne je orientovaný aj najnovší  film z dielne spoločnosti Walt Disney, ktorá v roku 2011 uviedla do kín animované osudy Milneovej knihy pod názvom Robin2 resizeMacko Pú. Najnovšie jeho príbeh uvidíme vo filme Christopher Robin, ktorého réžie sa ujal Marc Forster.

Christopher (Ewan McGregor) je dospelým mužom s manželkou Evelyn (Hayley  Atwell) a dcérkou Madeline (Bronte Carmichael, ktorá si zahrala aj vo filme Najtemnejšia hodina). Snaží  sa zúfalo nájsť rovnováhu medzi pracovnými povinnosťami, je zamestnaný v továrni na výrobu kufrov, a rodinou. Nijako sa mu to nedarí a manželka mu vyčíta, že obe zanedbáva. Odchádzajú z mesta do ich vidieckeho domu. Z lesného sveta prichádza priechodom v starom strome Medvedík Pú a počká si na Christophera na záhradnej lavičke. Zavedie ho späť do detského sveta medzi jeho obľúbené hračky. Volanie pracovných povinností je však silnejšie a Robin sa musí ponáhľať do Londýna na dôležitú schôdzku. Podklady, na Robin4 resizektorých pracoval zabudne u zvieratiek a tie sa mu spolu s jeho dcérou snažia všetky papiere doručiť. Jeho žena, v domnení, že sa dcera stratila, dorazí do kancelárie práve v momente, kedy má pred vedením fabriky predložiť plán na zlepšenie efektivity práce. Zistí, že v taške nič nie je. Postaví všetko na jednu kartu a bez váhania odchádza hľadať dcéru. Dievčatko sa snaží zo všetkých síl doručiť otcovi dokumenty, ale pošmykne sa na schodoch a všetko letí do luftu. Nakoniec všetko dobre dopadne a Robin demonštruje rade svoj prevratný nápad, nikoho netreba prepúšťať, ale ľuďom dopriať platenú dovolenku. Vydajú sa na cesty a stúpne predaj kufrov. Rodinu Robin7 resizeuvedie do Stoakrového lesa medzi zvieratká a Mackovi Pú dopraje veľký krčah medu.

Snaha o zložitú alchýmiu „rodinného filmu“ obsadením  širokého  spektra tematických vektorov určených ako deťom, tak dospelým, nedopadla ideálne. Implantovať do rozprávkového sveta vážnu dilemu rodinnej krízy sa ukázalo ako  neúnosné riešenie, aj keď formálne zodpovedá kontextu životopisných údajov. Ideál otca, ktorý dokáže kvôli rodine všetko hodiť za hlavu, ale zároveň obratom svoju pracovnú pozíciu ustojí a príde s prevratným riešením zadanej úlohy, je špekulatívnou a úsmevnou pointou. Keď ju trochu domyslíme, tak vlastne volá po modeli otcovských robotov, čo dokážu úplne Robin9 resizevšetko, byť starostlivým a všadeprítomným otcom i plnohodnotným a inovatívnym manažerom. Všetko vďaka spomienke na magické detstvo. Rozprávkové postavičky sú tu len štafážou, kulisou krízy, kde sa vyrieši neriešiteľné. Zlomyseľná pointa v podobe šťastného ocka bez práce, ktorý je konečne doma so svojou dcérkou a milovanou manželkou, by sa iste nehodila do portfolia hollywoodských happy endov. Predpísaný mechanizmus príbehu scenáristi síce naplnili, ale kúzlo nezabudnuteľnej literatúry vyprchalo aj napriek zástupu profesionálnych  animátorov, set dizajnerov a všetkých, čo dokázali  úctyhodne realizovať svoje pracovné zmluvy.

V anglickej verzii sa  medvedík volá Winnie the Pooh. Jeho pôvodné meno bolo Edward, ale keď sa čierny medvedík Robin5 resizeWinnie (podľa Winnipegu, hlavné mesto kanadskej provincie Manitoba) , meno Macka Pú v anglickej verzii, stal maskotom počas I. svetovej vojny, autor ho premenoval. Počas vojny bol v londýnskej ZOO, kde ho autor i so synom Christopherom prvý krát uvidel. Medvedík Winnie sa dostal do Anglicka prostredíctvom kanadského vojaka Harryho Colebourna. Dodatok Pooh je údajne meno ďalšej postavy labute, ktoré sa napokon prenieslo na medvedíka.

Film je zaujímavý i svojimi politickými dôsledkami. Jeho premiéru odmietli čínské úrady kvôli postavičke Macka Pú. Robin6 resizeIlustrácie z knihy sa  totiž objavili ako ilustrácie k fotografiám  prezidenta Si Ťin pchinga a Baraca Obamu počas návštevy v USA v roku 2013. Prirovnávajú dvojicu k postavičkám Tigra (Obama) a Si Ťin pchinga (Macko Pú), ďalší obrázok  vznikol pri stretnutí s japonským premiérom Sinzom Abem, kde je medvedík so zasmušilým  Oslíkom. Čínske úrady zablokovali aj vysielanie HBO, kde vo svojom programe komik John Oliver vtipkuje na adresu čínského prezidenta a jeho označením za Macka Pú.

Robin8 resizeChristopher Robin, USA, 2018
Dĺžka 104 minút
Réžia: Marc Forster
Scenár: Alex Ross Perry, Allison Schroeder
Kamera: Matthias Koenigswieser
Strih: Matt Chessé
Hudba: Jon Brion, Geoff Zanelli
Hrajú: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss, Oliver Ford Davis, Ronke Adekoluejo, Adrian Scarborough, Jim Cummings, Roger Ashton-Griffiths, Ken Nwosu, John Dagleish, Amanda Lawrence a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra  v SR: 6. septembra 2018
Foto: Saturn Entertainment


 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.