Dežo Ursiny 70

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dezo2 resizeDežo Ursiny (1947-1995) patrí k najvýraznejším a zároveň najkontroverznejším osobnostiam slovenskej umeleckej scény. Bol hudobník, skladateľ, spevák, textár, ale aj dramaturg, scenárista, režisér i spisovateľ a právom sa považuje za jedného zo zakladateľov slovenskej modernej rockovej hudby.

V októbri 2017 zorganizoval hudobník Jakub Ursiny na počesť otcovej nedožitej sedemdesiatky koncert. Chcel, aby z neho jestvoval  filmový záznam, a tak oslovil  skúseného  filmového strihača Maroša Šlapetu. Ten sa projektu ujal aj Dezo3 resizeako producent a spolu s  filmovým strihačom Matejom Benešom nakrútili dokument  Dežo Ursiny 70 ako svoj režisérsky debut. Čo možno napísať o filmovom zázname koncertu? Snaží sa zachytiť jeho priebeh a atmosféru. Bez nejakého mimoriadneho „čarovania“ s kamerou sníma sedem kameramanov to, čo sa deje na javisku, teda  sústreďuje sa na spevákov a hudobníkov. Hľadisko sa objaví len v minime záberov, podobne ako zaužívaný  symbolický  plamienok v tme. Divák však opakovane vníma veľkú fotografiu Deža Ursínyho v pozadí: Sedí na vŕšku, na lúke, s rozviatymi vlasmi, akoby spolu s nami sledoval, ako si s jeho hudobnými nápadmi poradila mladá generácia.

Dramaturgicky  pozostával koncert z troch častí. V prvej  Dezo4 resizeodzneli skladby upravené pre sláčiky v podaní  Moyzesovho  kvarteta. Filmári si vybrali iba jednu z nich – Apple Tree in Winter čiže Jabloň v zime. Väčší priestor dostali piesne z muzikálu Peter a Lucia na libreto Alty Vášovej a s textami Jána Štrassera, kde dominujú Jakub Ursiny a Dorota  Nvotová ako speváci i inštrumentalisti. Ťažiskom filmu je však tretia časť - prierez  Ursinyho piesňovou tvorbou. Teda aj obdobím, v ktorom spolupracoval s Ivanom Štrpkom. Škoda, že nezaznela  niektorá pieseň, ku ktorej si písal texty sám. I tak však výber zaujal. Upútala ma napríklad Tvár v zrkadle v podaní Kamila Mikulčíka (chvíľu som mala pocit, že počúvam pôvodného interpreta), alebo Svitá z vari Dezo5 resizenajpopulárnejšieho slovenského muzikálu Neberte nám princeznú v interpretácii Sisy Feherovej, či  výkon Tomáša Slobodu v piesni Let´s Make a Summer.

Moderátorom večera bol Jakub Ursiny, ale jeho hovorené vstupy sa vo filme obmedzujú iba na uvedenie hostí. Vnímame ho predovšetkým ako speváka a hudobníka, ktorý na pódiu siahne i po netypických nástrojoch, napríklad keď znie zvuk sirény. Inak má sólo hudba jeho otca. Jednotlivé skladby označujú orientačné titulky. Tvorcovia predpokladajú, že divák pozná dostatočne život a tvorbu Deža Ursinyho, takže v závere jeho fotografiu  komentujú iba stroho uvedením dátumu  Dezo6 resizenarodenia a smrti.  

„Zážitok, ktorý má človek priamo na koncerte, sa nahradiť nedá, ale je dôležité robiť záznamy koncertov ako konzervy, ktoré zachovávajú niečo, čo bolo neopakovateľné a čo by malo pretrvať, “  konštatoval ešte pred uvedením filmu jeho spolurežisér Maroš Šlapeta. Možno iba súhlasiť. Napriek tomu však filmový záznam dokáže sprostredkovať či preniesť energiu, ktorú vyžaruje koncertné vystúpenie. Natoľko, že v niektorých  záverečných okamihoch je možno divák  ochotný tlieskať spolu s účastníkmi koncertu .

Dezo9 resizeSkutočný hlas Deža Ursinyho  môže záujemca počuť už len z jeho gramofónových  nahrávok. Ale sila toho, čo vytvoril oslovuje i dnes v nových a nových verziách či podaniach. Samozrejme, že nie najširšie vrstvy, ale priaznivcov žánru, či  priaznivcov Deža samotného. Práve filmový záznam koncertu dokumentuje jeho nadčasovosť. Súčasťou bratislavskej premiéry Asociáciou slovenských filmových klubov bola aj prezentácia rovnomenného DVD a oznámenie, že koproducent projektu RTVS odvysiela skrátený záznam koncertu.

Dezo8 resizeDežo Ursiny 70, Slovensko, 2018
Dĺžka: 62 minút
Réžia: Matej Beneš, Maroš Šlapeta
Scenár: Jakub Ursiny
Kamera: Ján Meliš (hlavný kameraman), Noro Hudec, Peter Balcar,Ján Šebík, Maroš Žilinčan, Branislav Gotthardt, Dano Ondruš
Strih: Matej Beneš
Zvuk: Igor Baar
Účinkujú: Jakub Ursiny,  Dorota Nvotová, Kamil Mikulčík, Tomáš Sloboda, Sisa Fehérová,  Martin Karvaš, Peter Lipa, Vlado  Slnko Šarišský,Marian Slávka, Filip Hittrich, Valér Miko, Peter Bulík, Vlado Nosáľ,Lenka Molčányiová, Moyzesovo kvarteto  a ďalší.
Distribúcia: ASFK a Punkchart films
Premiera v SR: 13. decembra 2018
Foto: ASFK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.