Aquaman

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Aqua10 resizeAquaman nemal po nedávnych, a väčšinou nepríliš vydarených, komiksových projektoch od spoločnosti Warner Bros. práve ideálnu štartovnú pozíciu. Ani jeho postava naposledy vyložene neupútala, respektíve výraznejšie neutkvela v pamäti samotných divákov. Po viac než roku však dostal príležitosť na reparát a svojej ďalšej šance sa už, našťastie, chopil o poznanie pevnejšie.

Arthur, syn strážcu majáka a kráľovnej Atlantídy žije na súši so svojim otcom. Už od útleho detstva vie, že nie je ako ostatní, nakoľko disponuje schopnosťami Atlanťanov, no nechce mať s nimi vôbec nič spoločné. Práve kvôli nim bol totiž nútený vyrastať bez matky, a tak väčšinu času iba popíja v miestnom bare a sem-tam pomôže tým, ktorí to Aqua2 resizepotrebujú. Keď sa však na obzore objaví hrozba v podobe útoku jeho nevlastného brata Orma na ľudský svet, Arthur sa za pomoci princeznej Mery nevoľky vydáva hľadať bájny trojzubec patriaci prvému kráľovi Atlantídy. Iba s ním totiž zabrániť blížiacej sa pohrome.

Arthur Curry alias Aquaman sa objavil nielen vo vlaňajšej a nepríliš vydarenej Lige spravodlivosti, ale pred dvoma rokmi i veľmi krátko v snímke Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti, ktorá do istej miery doplatila aj na nezmyselne vysoké ambície. Ani na jeden z týchto filmov sa však tentokrát výraznejšie nenadväzuje a ich znalosť nie je vôbec nutná z pohľadu bezproblémovej expozície. Štúdio tak, zdá sa, Aqua11 resizedefinitívne rezignovalo na snahu budovať za každú cenu väčšie prepojené univerzum a miesto toho sa snaží primárne zameriavať na súčasnosť a to, čo sa deje teraz. No a dá sa povedať, že to rozhodne nie je na škodu veci.

Zámorskí kritici obecne prirovnávajú Aquamana k zábavnej marvelovke a nejde o úplne nezmyselné tvrdenie. Tvorcovia tentokrát cielene stavili na odľahčenejší tón, či podstatne jednoduchšiu výstavbu deja, no čo je naozaj dôležité, výsledok sa im vôbec nerozpadá pod rukami. Nedá sa síce označiť za inteligentný blockbuster, napríklad z rangu Nolanovej Aqua9 resizebatmanovskej trilógie, no nejde ani o hlúpy film. Aquaman je totiž v prvom rade rozprávka. Síce moderná a jemne ochutená o komiksové parametre, no stále rozprávka s jasne definovanými archetypmi postáv, s nadčasovými témami a zaobalená do mimoriadne atraktívneho hávu, s množstvom najrôznejších fantastických tvorov a bytostí. Rozprávka, ktorá sa nehanbí v správnych chvíľach zvážnieť a i svoje nedostatky predáva divákovi tak úprimným spôsobom, že sa na ňu snáď ani nedá hnevať.

Teda dá, ale iba za predpokladu, že od nej bude niekto vyžadovať akúkoľvek skutočnú hĺbku. Na tej totiž film rozhodne nestavia a i o potenciálne silné ekologické posolstvo sa iba krátko otrie v niekoľkých scénach, tak aby sa nepovedalo. Aqua8 resizeMiesto toho vsádza skôr na tradičné ľudské hodnoty, osudovosť, no predovšetkým na poriadne epické merítko. Aquaman je navyše, bez akéhokoľvek preháňania, možno vizuálne najopulentnejším filmovým zážitkom od prvého Cameronovho Avatara. Zážitkom, ktorý dosť možno prekoná až dlho plánovaný druhý výlet na Pandoru, ktorý sa má zhodou okolností taktiež primárne odohrávať pod hladinou mora. Tým by sa kruh dokonale uzavrel.

Práve dychberúce spracovanie podmorského sveta, ktoré neustále útočí na divácke vnemy, je jednoznačne najväčšou devízou 143 minút dlhej snímky. Čo sa môže chvíľami javiť ako priveľa, no vždy keď sa už zdá, že si vystrieľala všetky tromfy, Aqua resizedokáže prísť s niečím novým, respektíve s neopozeraným nápadom. Že samotná výstavba zápletky nijak zvlášť neprekvapí? Nevadí, stačí mimo iné oživiť dianie napríklad indianajonesovským cestovaním po svete, po lokalitách Sahary, či Sicílie. Práve v talianskych kulisách, čiže na zemskom povrchu, sa inak rozohráva aj s prehľadom najlepšie nakrútená akčná sekvencia. Akcia pritom výrazne nezaostáva svojou kvalitou ani v predošlých, či zvyšných minútach. James Wan, po Rýchlo a zbesilo 7, znova dokazuje, že nemá problém ustáť ani obrie merítko a drží si prehľadnosť i v záverečnej mele, do ktorej je zapojená aj Aqua4 resizepodmorská fauna a vojaci po sebe neustále pália laserovými delami. Poteší i však predchádzajúca, o niečo hororovejšie ladená, pasáž, ktorou sa pre zmenu čiastočne vracia ku svojim koreňom.

Nie všetko tu, samozrejme, funguje na jednotku. Akokoľvek ide o technicky precíznu záležitosť a jej realizácia je takmer dokonalá, scenár by potreboval v niektorých momentoch ešte o niečo väčší nadhľad. Alebo aspoň  funkčnejší, pretože občas sa vtipná hláška minie účinku, to isté miestami platí aj o niektorých Aqua6 resizevážnejšie mierených dialógoch. Ani v tých slabších chvíľkach však vyložene nezlyháva charizma dobre obsadeného Jasona Momou a šarm, tentoraz červenovlasej, Amber Heard. A popri tých problémoch, ktoré DC vesmír sprevádzajú omnoho častejšie, ako úspechy, ide tak či tak o malé veľké víťazstvo a vykročenie tým správnym smerom. Wonder Woman síce dokázala, že sa to dá i o niečo lepšie, no pokiaľ kompetentní nezaradia spiatočku, budúcnosť môže byť z ich pohľadu ružovejšia ako doposiaľ.

Aqua12 resizeAquaman, USA, 2018
Dĺžka: 143 minút
Réžia: James Wan
Scenár: Will Beall, David Leslie Johnson-McGoldrick
Kamera: Don Burgess
Strih: Kirk M. Morri
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrajú: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Yahya Abdul-Mateen, Willem Dafoe, a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 13. decembra 2018
Foto: Continental film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.