Vianoce a spol. (Santa & Cie)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vianoce resizeVianočné film a rozprávky sú v predvianočnom období, myslím tým posledné dva mesiace v roku, už akýmsi štandardom ponúkaným slovenskými kinami. Niet sa čo čudovať. Filmy s tematikou zameranou alebo spojenou s nejakým ročným obdobím / sviatkom sú vynikajúcim marketingovým ťahom nielen pre nákupné centrá, ale aj pre samotné kiná či multiplexy.

Za uplynulý mesiac bolo v kine odpremiérovaných niekoľko animovaných filmov s tematikou Vianoc. Klasická rozprávka Dr. Seussa o obrovskej zmene v srdci večne ufrflaného a zákerného pána Grincha získala vskutku nadpriemerné Vianoce5 resizeohlasy. Aj slovenská produkcia si za posledný rok značne prilepšila. Po minuloročnej absencii slovenských animovaných filmov boli do aktuálneho programu kín zaradené hneď dva animované filmy. Epizódka o Záhade vianočného svetla z večerníčkového cyklu Mimi & Líza a šesťdesiat-minútovka Pat & Mat s podtitulom Zimné dobrodružstvá. K dvojici kamarátok z edukatívnej série o priateľstve sa pridalo aj azda nesmrteľné duo majstrujúcich kamarátov.

Z hranej produkcie s vianočnou tematikou sa na slovenské filmové plátna „prebojovala“ rodinná komédia bratov Čechov Ten, kdo tě miloval o nielen vianočnom duchovi. Necelé dva týždne pred magickými sviatkami v roku sa v slovenskej distribúcii objavuje i ďalší rodinný film s tematikou Vianoc. Francúzsky herec a občasný režisér Alain Chabat nakrútil svoj Vianoce8 resizev poradí piaty film. Tentokrát zosobňuje azda najkrajšiu postavu spojenú s vianočnými sviatkami – Santa Clausa. Celá zápletka snímky Vianoce a spol. je založená na jednom obrovskom probléme. Elfovia Santovej dielne náhle ochoreli a popadali na zem ako neživé kužele. Santa sa teda musí vydať na dôležitú misiu do sveta obyčajných smrteľníkov. Nájde však liek pre svojich milovaných elfov? Podarí sa mu navrátiť svetu čaro Vianoc?

Príbeh je to tradične vianočný a jeho zápletka sa nápadne podobá na filmy s podobnou tematikou. Ak si ho porovnáme s úplne banálnou vianočnou snímkou Santa Clause (1994), nájdeme veľa spoločného. Príbeh sa odohráva paralelne na Vianoce6 resizeSevernom póle i vo veľkej svetovej metropole. Santa sa vydáva na dobrodružnú cestu do neznáma, aby zachránil ohrozené Vianoce. V každom z príbehu sú dôležitými protagonistami deti, ktorým je snímka aj adresovaná. Dokonca, obaja neustále strácajú svojich sobov. Rozdielom je, že americký Santa Clause cestoval na Severný pól a Francúz práve naopak. Zatiaľ čo Santa Klós Santom naozaj je, Santa Klaus sa ním (ne)dobrovoľne stal. Komparácii, citácii a analógií by sme v rámci týchto filmov vedeli nájsť mnoho.

Azda najmagickejším a vizuálne najzaujímavejším momentom oboch snímok je úvodných (asi 10) minút od príchodu do dielne Vianoce11 resizektoréhokoľvek zo Santa Clausov. V americkej verzii sa Severný pól nachádzal kdesi na konci sveta. V podzemných priestoroch majstrovskej dielne elfovia „so striebornými fliačikmi na tvári“ pilne vyrábajú darčeky. Ak by sme k tomu pridali aj nedávno premiérovaný film streamovacej spoločnosti Netflix Christmas Chronicles, Severný pól sa, celkom prakticky, vždy nachádza blízko Santa Klausa. A síce v jeho vreci.

Vo francúzskej verzii ide o dedinku ukrytú takmer vo vianočnej guli, kde všetko navôkol pripomína Charlieho továreň na čokoládu. Elfovia sú adolescenti, nie deti. Skúšajú funkčnosť Vianoce3 resizekaždého darčeka. Na hlavu si navliekajú vankúše meniace sa na najrôznejšie zvery. Malé stavebné kocky sa menia na nadrozmernú skladačku. Biele pukance zase pukajú do vlnitej ovečky. Smutnému plyšovému medvedíkovi stačí objatie na to, aby sa usmial a odletel bublinovým padákom rovno do zásielkovne. Húsenica nakreslená na papier sa v špeciálnej 3D tlačiarni mení na gigantickú plyšovú hračku. Darčeky letia v bublinách. Elfovia bývajú v perníkových domoch. A pani Clauseová (Audrey Tatou) roní slzy v tvare snehových vločiek. Táto predstava je úžasne magická!

Vianoce10 resizeVizuál fikčného sveta vystavaného okolo postavy Santa Clausa je v podstate vždy rovnaký, ale vždy nejako, raz zaujímavo, inokedy menej, varíruje. Snímka Vianoce a spol. disponuje mnohými osvedčenými, ale aj roztomilými gagmi. Poplašné zariadenie na Santových saniach, neschopnosť pána Clausa prispôsobiť sa modernému svetu či komunikovať s deťmi. Spolu s príťažlivým vizuálom a rodinnou atmosférou vytvára príjemný filmový zážitok na piatkový večer pre deti, ale aj dospelých.

Vianoce12 resizeVianoce a spol. (Santa & Cie), Francúzsko, 2017)
Dĺžka: 99 minút
Scenár a réžia: Alain Chabat
Kamera: Antoine Sanier
Strih: Grégoire Sivan
Hudba: Matthieu Gonet
Hrajú: Alain Chabat, Pio Marmai, Golshifteh Farahani, Audrey Tatou, Grégoire Ludig, Jean-Pierre Bacri, Mark Grosy, Kyan Khojandi, Patrick Timsit, Thomas Vandenberghe a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 13. decembra 2018
Foto: CinemArt SK


Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.