Mŕtvy muž (Dead Man)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Muz4 resizeMladý muž sedí v idúcom vlaku a o pomaly ubiehajúci čas si kráti rôznymi spôsobmi. Okrem sledovania hodiniek, pozoruje cez okno okolitú krajinu, snaží sa pospať, čítať knihu, hrať karty a sem-tam nervózne pozoruje ďalších pasažierov, ktorí mu pohľady opätujú. Takouto pomerne približne päť minútovou sekvenciou bez slov začína Mŕtvymuž a už týmto predznamenáva trochu netradičnejší zážitok.

Muž s menom William Blake (Johnny Depp), pochádzajúci z Clevelandu, nakoniec prichádza do malého mestečka, kde mu bolo prisľúbené miesto účtovníka v miestnej spoločnosti. Zisťuje však, že jeho pozícia bola obsadená iným Muz2 resizeuchádzačom a majiteľ firmy, John Dickinson, mu dá jasne najavo, že tam nie je vítaný. Ešte v ten istý deň sa zoznámi s bývalou prostitútkou Thel, ktorá sa živí predajom papierových kvetov. Netrvá to dlho a obaja skončia u nej doma, kde ich prekvapí Charlie, bývalý priateľ Thel. Ich stretnutie, nanešťastie, končí menšou tragédiou a postrelený William, ako jediný preživší, utečie na ukradnutom koňovi. Problém je v tom, že zosnulý Charlie bol synom Johna Dickinsona, a ten si na hlavného hrdinu v rámci odplaty najme troch legendárnych zabijakov, aby ho dostali, či už živého alebo mŕtveho.

Mŕtvy muž v zásade spadá do westernového žánru, no o zápletku ňom v skutočnosti až tak nejde. Ak by sa spomínanej Muz3 resizepremisy chopil takmer ktokoľvek, mohol dať vzniknúť klasickému westernu plnému dramatických situácií a prestreliek. No Jim Jarmusch rozhodne nie je ktokoľvek a film, ktorý si sám aj napísal, poňal diametrálne odlišne. Pre niekoho, kto pozná jeho tvorbu, to každopádne nemôže byť žiadnym prekvapením. Snímka z roku 1995 už šesťdesiattri ročného režiséra patrí nepochybne k jeho vrcholným dielam, ktorým sa hovorí kultové.

Film je nakrútený v čiernobielom formáte, a to z viacerých Muz5 resizedôvodov. Dej je zasadený do devätnásteho storočia, konkrétne do čias, keď ešte westerny využívali práve túto paletu, no predovšetkým ide o príbeh muža, ocitajúceho sa ďaleko od všetkého známeho, pričom prítomnosť hrejivých farieb by údajne podrývala základný element príbehu. No, ako režisér priznal, k tomuto rozhodnutiu ho doviedla aj túžba znovu pracovať týmto spôsobom s kameramanom Robbym Müllerom. Práve jeho kamera je nakoniec jedným z najväčších kladov, ktorý ocenia aj fajnšmekri, čiže Jarmuschovi to vonkoncom nemožno mať za zlé.

Muz6 resizeMŕtvy muž je charakteristický veľmi pomalým rozprávaním príbehu, a to sa s pribúdajúcimi minútami vôbec nezrýchľuje. Skôr naopak a spomínaná pozvoľnosť môže byť pre niektorých divákov problémom, a to predovšetkým v úplnom závere. Cesta k nemu je každopádne lemovaná až snovými momentmi, existenciálnymi dialógmi, čiernym humorom a rôznymi bizarnými postavičkami. Už trojica spomínaných profesionálnych vrahov má ďaleko od klasických lovcov hláv a jednou z kľúčových postáv je indián Nikto so záľubou v anglickej literatúre, ktorý považuje hlavného hrdinu za svoj idol (William Blake je jedným Muz7 resizez najvýznamnejších predstaviteľov romantizmu). Rocker Iggy Pop hrá obchodníka s kožušinami, obľubujúceho Bibliu a ženské šaty a postavy Billyho Boba Thorntona, či Jareda Harrisa sú zase pomenované po osobách známych z hudobnej scény. No a v neposlednom rade, bývalá prostitútka Thel pochádza práve z jednej z básní Williama Blakea.

Mnohé detaily divák nemá pochopiteľne šancu postrehnúť pri prvom zhliadnutí a čo-tomu ani nemusí dávať zmysel. Snímka je Muz8 resizecelkovo plná zaujímavých tvorivých  rozhodnutí. Indiánske dialógy, ktoré vedie Nikto, sú napríklad vedené až v troch rôznych reálnych jazykoch, no úmyselne zostali nepreložené. Prestrelky sú vyložene nedynamické a podriadené pomalému tempu, tak isto ako aj strih a prechody medzi jednotlivými scénami. Netreba zabúdať ani nadužívané gitarové sóla od skladateľa a legendárneho hudobníka Neila Younga, často oznamujúce práve zmenu ednotlivých záberov a z ktorých pozostáva celá hudobná zložka. A tak by sa dalo pokračovať.

Muz resizeMŕtvy muž je v skutku unikátnym dielom a mixom westernu, artovej drámy a chvíľami i fantasknej čiernej komédie. Ako také, logicky nie je určené pre každého a je možné, že po skončení záverečnej scény nebudete chápať, čo ste vlastne videli a čo malo to všetko znamenať. No možno to dopadne presne naopak a vy sa necháte unášať pôsobivou melancholickou atmosférou, ktorá vás navnadí na ďalšie Jarmuschove filmy. Ako napríklad jeho najnovší Paterson.


Muz9 resizeMŕtvy muž (Dead Man), USA , Německo,  Japonsko, 1995
Dĺžka: 121 minút
Režia: Jim Jarmusch
Scenár: Jim Jarmusch
Kamera: Robby Müller
Hudba: Neil Young
Hraju: Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Mili Avital, Crispin Glover, Gabriel Byrne, John Hurt, Alfred Molina, Eugene Byrd, Robert Mitchum, Iggy Pop, Michelle Thrush, Jared Harris, Billy Bob Thornton, Jimmie Ray Weeks, Richard Boes
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 19. januára 2017
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.