Rogue One: A Star Wars Story

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tulak9 resizeStar Wars nikdy neboli tak úplne odrezané od politických nálad v spoločnosti. Už pri predchádzajúcej časti som vyzdvihoval zaujímavý posun, aký nastal vo fiktívnom svete. Nastavenie postáv sa posunulo od naivného idealizmu „detí kvetov“ k hrdinom bez ideí, respektíve  fašizujúcej sa spoločnosti, čím odrážalo aj realitu (nielen) v Spojených štátoch. Najnovší diel, spin-off, Rogue One: A Star Wars Story Garetha Evansa nie je v tomto trende výnimkou.

Popravde sa zdá, že s motívmi, náladami a udalosťami z reality pracuje ešte vo väčšom množstve a výraznejšie ako predchádzajúce časti. Najnovšia časť navyše prichádza aj so snahou o väčšiu temnosť a bezvýchodiskovosť samotnej Tulak3 resizezápletky, ambivalentnými hrdinami i s poukázaním na zdanlivo neviditeľnú prácu „bežných ľudí“ mimo tej veľkej mytológie. Výsledok samotného, pomerne priamočiareho a jednoduchého sujetu, ktorý sa stal tŕňom v oku slovenských i českých recenzentov, už navyše poznáme. Osobne sa preto domnievam, že práve väčšia „blízkosť“ k realite, temnosť fiktívneho sveta a ambivalentnosť postáv a jednoduchý sujet s koncom, ktorý poznáme, odvádza pozornosť od zápletky smerom k hľadaniu významov mimo umeleckého diela.

Príbeh filmu sa odohráva medzi časťami Pomsta Sithov a Nová nadej a zobrazuje poslednú fázu výstavby Hviezdy smrti. Mladá Jyn, ktorej rodinnú idylu zničili vojaci Impéria, sa dostáva do rúk Tulak resizePovstalcov. Tí sa snažia dostať k plánom Hviezdy smrti a odhaliť jej slabé miesta. Jyn je dcérou „architekta“ tejto galaktickej zbrane a súčasne aj chovankyňou jedného z bývalých povstaleckých vodcov, ktorí sa však kvôli extrémnym riešeniam oddelil od oficiálneho odboja. Práve oni dvaja sú „cestou“ ku plánom Hviezdy smrti...

Vo filme sa nám teda ukazujú tri frakcie. Protipóly, tzn. akési dobro a zlo, tvoria vojaci Impéria na čele s Orsonom Krennicom a generálom Tarkinom a Povstalci zosobnení Mon Mothmou alebo Cassianom Andorom. V príbehu sa však nachádza aj Tulak12 resizeradikálnejšia teroristická bunka na čele so Sawom Gerrerom, ktorá proti Impériu bojuje guerillovým spôsobom na malom púštnom mesiaci Jedha. Všetky tri frakcie spája práve osoba mladej Jyn. Tá sa nezaujíma o prebiehajúci konflikt. Pri jednom z rozhovorov dokonca hovorí o tom, že prichádzajúcu hrozbu bude ignorovať. Jej nespútaný, individualistický život formovala najmä smrť matky, únos otca a odtrhnutosť od „pestúna“. Zaujíma sa teda hlavne o svoje osobné problémy a duševné trápenia.

Keď som v úvode spomínal previazanosť so súčasnosťou, Tulak10 resizenarážal som predovšetkým na konflikt týchto troch frakcií. Na púštnom mesiaci Jedha vidíme odboj, v ktorom sú muži zahalení plášťami, hádžu na tanky bomby (pomerne samovražedným spôsobom), ukrývajú sa v podzemných kobkách a v mestách uskutočňujú atentáty. Jedna z hlavných postáv, zbeh z armády Impéria, ktorá Povstalcom pomáha je očividne arabského pôvodu (herec Ríz Ahmed). Oproti nim stojí dobre vyzbrojená armáda, ktorá má pod palcom celé mesto, vysiela tam svoju propagandu a snaží sa upevniť svoju moc. Vzniknutá situácia je chtiac-nechtiac jednoznačným poukázaním na súčasné udalosti v Sýrii a teda konflikt medzi režimom Baššára al-Asada a opozičných povstalcov. V tomto Tulak8 resizeohľade je Star Wars dokonca tak trochu prorocké, pokiaľ si vezmeme výbuch celého svätého mesta Jedha a porovnáme ho s krvavou situáciou v sýrskom Aleppe. Samotní Povstalci, multikulturálni a decentralizovaní, by následne mohli zosobňovať „Západ“, ktorý sa zatiaľ nechce príliš angažovať v prebiehajúcom konflikte a zvažuje ďalšie kroky. To je spojené aj s ambivalentnosťou postáv. Niektorí z Povstalcov priznávajú krv na svojich rukách a hanbia sa za mnohé svoje skutky. To by sme opätovne mohli interpretovať, ako priznanie si chýb pri udalostiach na Blízkom východe. Tulak5 resizeInterpretáciu Imperátora, ktorý z úzadia všetko riadi už následne nechám na čitateľoch.

Otázkou však je, akú úlohu hrá v tomto konflikte Jyn? Tá ma očividne najbližšie k Povstalcom, ale problémom je jej nezáujem o globálne otázky. Navyše ide o hlavnú postavu a pozeráme sa na svet predovšetkým prostredníctvom nej (viď. dve snové sekvencie). Spolu s ostatnými hlavnými postavami, patrí medzi tých bežných ľudí, na ktorých „veľká história“ či „mytológia“ zabudla, ale bez ktorých by nebolo možné zvíťaziť. Jyn teda stelesňuje verejnosť (predovšetkým tú americkú), Tulak6 resizektorá sa tvári, že sa jej tieto udalosti netýkajú. V tomto ohľade tak najnovšia časť pokračuje v šľapajach Abramsovho príspevku a opätovne zobrazuje individualistický svet mladých postáv bez pevných ideí a jednoznačného dobra. Zdá sa, akoby mladá generácia, ktorá v minulosti posúvala svet dopredu, stratila nádej. V závere sa však ukazuje, že je to práve obeta – jedna z najzákladnejších téz kresťanstva – ktorá má šancu meniť svet k lepšiemu a tú „Novú nádej“ opäť priniesť. Výsledná téza celého dielu je teda podľa mňa tá, že nemôžeme ignorovať udalosti vo svete, zatvárať pred nimi oči a nechať ostatných trpieť a ustupovať diktátorom len pre náš strach z konfliktu. Film je teda akousi výzvou celému „západnému svetu“.

Tulak4 resizeNajnovšia časť, podľa mnohých kritikov do fiktívneho univerza, nepriniesla nič nové, ale podľa mňa zaujímavým spôsobom reformulovala aj ústredný konflikt zo 4, 5 a 6 časti. Osobne sa domnievam, že ide o ďalší inovatívny prístup k univerzu, ktorý ukazuje prečo je Star Wars taká silná značka. Navyše sa nedokážem zhodnúť s ostatnými recenzentmi ani na emocionálnej intenzite zážitku, keďže ja som si akčné sekvencie mimoriadne užíval a v príbehu som si našiel hneď dvoch obľúbencov – cynického robota K-2SO a brilantnú upomienku na Zatoichiho - Chirruta Îmweho. V snímke nechýbala ani pestrosť postáv a zaujímavé exotické svety, ktoré najviac zdobili aj predchádzajúce časti a prehľadná a dynamická akcia spojená s veľkými emóciami.

Tulak11 resizeRogue One: A Star Wars Story , USA,  2016)
Dĺžky: 133 minút
Réžia: Hareth Edwards
Scenár: Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll, Gary Whitta
Kamera: Greig Fraser
Strih: John Gilroy, Colin Goudie, Jabez Olssen
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Jiang, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen, Jimmy Smits, Alistair Petrie, Genevieve O'Reilly, Ben Daniels, Paul Kasey, Fares Fares, James Earl Jones, Robin Pearce , Richard Glover, Rufus Wright, Warwick Davis a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 15. decembra 2016
Foto: Saturn Entertainment

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.