Na Berlinale bude aj slovenská kinematografia

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Berlinelelogo resizeAktuálny 68. ročník prestížneho Berlinale sa aj tento rok uskutoční so slovenskou účasťou. Vo svetovej premiére bude na festivale za osobnej účasti režiséra uvedený nový film Martina Šulíka Tlmočník. Svetovú premiéru bude mať na podujatí aj krátky koprodukčný animovaný film Untravel, pripravené sú tiež trhové projekcie viacerých slovenských snímok. MFF Berlín sa začne vo štvrtok 15. februára a potrvá do nedele 25. februára 2018.

Nový film Martina Šulíka Tlmočník (2018) o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o Tlmocnik resizevlastnej minulosti, bude uvedený vo festivalovej sekcii Špeciál. Tá predstavuje mimoriadne kinematografické počiny alebo diela svetových filmárskych osobností. „Mám z toho radosť,“ hovorí v tejto súvislosti Martin Šulík. „Berlínsky festival patrí medzi najprestížnejšie prehliadky vo svete. Môže otvoriť nášmu filmu cestu k zahraničným divákom. Vďaka uvedeniu v Berlíne sa možno predá aj do krajín, do ktorých by sa zo Slovenska nedostal. A zaujímajú ma aj reakcie nemecky hovoriaceho publika, lebo film je z veľkej časti v nemčine.“ Téma Šulíkovho filmu je v súčasnej dobe veľmi aktuálna. Obaja hrdinovia sa počas svojej cesty dostávajú do bizarných situácií, stretávajú rozmanitých ľudí a postupne si skladajú mozaikovitý obraz strednej Európy, ktorá sa navonok mení, ale niekde v hĺbke ukrýva stále nevyriešené konflikty.

Počas svetovej premiéry v piatok 23. februára vo festivalovom Kine International bude Jiřímu Menzlovi, predstaviteľovi filmového tlmočníka, odovzdané ocenenie Berlinale Camera, ktoré sa udeľuje osobnostiam a inštitúciám ako poďakovanie za ich významnú činnosť. Film na konci festivalu potom čaká aj druhá projekcia.

Untravel resizeVo svetovej premiére festivaloví diváci uvidia aj koprodukčný srbsko-slovenský animovaný film Untravel (2018) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak Jr., ktorých prvá spoločná snímka Rabbitland (2013) už získala na Berlinale ocenenie Krištáľový medveď. Ich aktuálny film hovorí o (lokál)patriotizme, turizme a emigrácii, uvedený bude v sekcii Generation 14plus zameranej na filmy pre mládež a čakajú ho celkovo štyri festivalové projekcie. Svetovú premiéru bude mať v sobotu 17. februára v kine CinemaxX3.

Na vlaňajšom ročníku Berlinale si vybojovala ocenenie Krištáľový medveď pre najlepší film Piata loď (2017) režisérky Ivety Grófovej. V súťažnej sekcii Generation Kplus jej ho udelili detskí diváci. Tento príbeh netradičnej detskej rodiny, nakrútený na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej a inšpirovaný skutočnou udalosťou, získal vďaka tomu nomináciu na cenu ECFA Najlepší európsky film pre deti a mládež za rok 2017. Držiteľa ceny vyhlási Asociácia európskych filmov pre deti práve počas Berlinale, pričom Grófovej film sa o cenu uchádza spolu s ďalšími ôsmimi snímkami z celého sveta. V programe Berlinale sa premietnu aj tri slovenské a koprodukčné filmy na trhových projekciách, tie sú určené filmovým agentom či nákupcom pre distribúciu v zahraničí a zástupcom filmových festivalov. Príležitosť dostať sa do širšieho medzinárodného prostredia budú mať filmy Nina (2017) Juraja Lehotského o krehkých vzťahoch vo vnútri rozpadajúcej sa rodiny, Po strništi bos (2017) Jana Svěráka s príbehom o detstve a hrdinstve v každom človeku a Sloboda (2017) Jana Speckenbacha o žene, ktorá v túžbe po slobode bez jediného slova opustí svoju rodinu a začne nový život.

Slovenská kinematografia sa v Berlíne bude tradične prezentovať na medzinárodnom filmovom trhu European Film Market (EFM) v spoločnom prezentačnom stánku Central European Cinema s Českou republikou a Slovinskom. Stánok je miestom pracovných stretnutí slovenských filmových profesionálov so záujemcami o spoluprácu z radov zahraničných návštevníkov a sú v ňom k dispozícii presskity, prezentačné katalógy k slovenskej kinematografii a ďalšie materiály.

Pri príležitosti EFM vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) aktualizovaný dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 17 – 18 ako základného sprievodcu slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov, ďalej informačný bulletin v anglickom jazyku What´s Slovak in Berlin 2018? a anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v uplynulom roku a s aktuálnymi udalosťami na rok 2018.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.