Krampus: Choď do čerta (Krampus)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Krampus2 resizeKrampus je v nemecky hovoriacich krajinách legendárna postava tamojšieho folklóru. Keďže vo dvojici sa to lepšie tiahne, už od minimálne 17. storočia je považovaný za oficiálneho partnera Svätého Mikuláša. Jeden prináša deťom darčeky, ak boli dobré, druhý trestá tie, čo neposlúchali. Logickým záverom je fakt, že Krampus mal toho vždy viac na práci, ako Mikuláš, Santa Claus, Ježiško, všetci svätí.

Bol by v tom "čert", aby niektorého z hollywoodskych geniálnych producentov nenapadlo nakrútiť o ňom vianočný film. Krampusovi očividne z množstva špinavej práce po stáročiach musí strašiť vo veži pod rohami, a tak Krampus10 resizescenáristom Michaelovi Doughertymu (zároveň aj režisérovi), Toddovi Casseymu a Zachovi Shieldsovi logicky napadlo nakrútiť  "poctu" tomuto sympatickejšiemu zo spomenutej dvojice dlhoročných partnerov ako hororovú komédiu. Už samotné zobrazovanie tohto čerta v ľudovej literatúre, na populárnych pohľadniciach a pri vianočných oslavách, vo forme kostýmov navlečených na silno alkoholom podgurážených oslavujúcich, podmieňuje voľbu týchto žánrov. Posúďte sami: V origináli Krampus, v slovenskom distribučnom preklade Krampus: choď do čerta (možno je názov priamočiary a distributér posiela príšeru do krčmy na Židovskej, ale skôr nie) vstupuje do kín po celom svete v tom najlepšom čase, v metaforickom pekle predvianočného Krampus11 resizedecembrového zhonu a už len toto načasovanie vyvoláva vtipné konotácie. Silným protivníkom z podzemnej ríše zla je aj Vianočný kameňák (F. A. Brabec je skutočne diabol), ale ten môžeme vnímať iba ako čistokrvný horor. Zbytočne však neodbočujme.

Max, hlavný hrdina filmu (Emjay Anthony) a jeho rodina (mama, sestra, otec, stará mama), sa spoločne stretávajú v najkrajší sviatok roka s najbližšími príbuznými (príšerná rodina z maminej strany) vo svojom dome v americkom mestečku. To, čo už v expozícii vyznieva ako hororová situácia, však ešte nie je nič proti tomu, keď sa na scéne objaví Krampus a spol. a začnú svoju povinnú jazdu po dome Krampus3 resizea jeho okolí za cieľom....nechajte sa prekvapiť. Max totiž vo všadeprítomnom šialenstve trochu neuvážene roztrhá list napísaný Santovi. Väčšiu urážku Krampus už asi veľmi dlho nepočul, a tak tresty na vinných budú tento rok obzvlášť vypečené.

Dougherty od začiatku pracuje s pamäťou diváka vianočných filmov. Konkrétne je dôležitá (ale nie nevyhnutná) znalosť legendárnych Vianočných prázdnin (Jeremiah S. Chechik, 1989). Krampus prvých 20 minút pôsobí takmer, ako ich priznaný remake a odkazuje na film viacerými vtipnými narážkami. Ich objavovanie je príjemným spestrením informovaného diváka, takže ich prezrádzať nebudem. Jedna Krampus5 resizeza všetky. David Koechner, predstaviteľ Maxovho strýka, je čistokrvným dvojníkom Randyho Quaida. Chápete? Ak áno, Krampusa si užijete o to viac, bude vám pripadať neporovnateľne vtipnejší.

Od určitého momentu však utne a vtipne nepríjemná atmosféra sileného rodinného stretnutia nahradí nepríjemná atmosféra hororová. Na scéne sa objavuje Krampus a začína so svojou partičkou podriadených cestu pomsty. Dougherty tento prerod žánrov a ich následné prelínanie zvláda vcelku bez problémov. Postupne stupňuje napätie,  ponúka dlhšie Krampus7 resizesekvencie v tme, keď čakáme za každým rohom zdroj šoku. Rodina sa zabarikáduje v dome, postupne vychádza na obhliadky okolia, dostáva sa do kontaktu s nadprirodzenou, pre nich neznámou silou. Režisér postupuje "shyamalanovským" štýlom. Viac počujeme, ako vidíme a ku konfrontácii s explicitne ukázaným zlom dochádza až v záverečnej tretine. Ak sa objavia elfovia, vidíme iba ich masky a nie sme si istí, čo sa za nimi skrýva, respektíve či tie masky nie sú skutočnými tvárami. M. Nighta Shyamalana nespomínam náhodou, Krampus je zakončený podľa môjho názoru pointou, ktorá sa snaží dať predchádzajúcim udalostiam spätne zmysel, diváka skutočne prekvapiť a čo-to povedať o dnešnom chápaní a nalinajkovanom trávení vianočných sviatkov moderných mestských rodín.

Krampus4 resizeKeď sa zdá, že sa film už poriadne rozbehol a divák dostane akýsi upgrade na vyšší level nekorektnosti, čierneho humoru a explicitného násilia, Dougherty dá pripomenúť, že Krampus je filmom štúdiovým a musí sa podriadiť nekompromisným pravidlám kompromisov. Film sa začne postupným odhaľovaním monštier meniť na temnú fantasy. Táto dusnejšia atmosféra však nemôže nahradiť očakávania spojené s vyššie spomenutými ingredienciami, charakteristické pre staršie filmy Petera Jacksona alebo Sama Raimiho. Problémom v Krampus12 resizetomto prípade je, že Krampus tieto očakávania aspoň čiastočne vyvoláva. Nie je totiž filmom pre deti, je filmom primárne pre tínedžerov a znalcov 80. rokov (Krampus a Gremlins by mohli byť delikátnym crossoverom) a my už dnes predsa znesieme skutočne všetko. Pokiaľ ste videli napríklad taliansky kultový komediálny horor Dellamorte Dellamore (Michele Soavi, 1994), asi vám plagát Krampusa niečo pripomenie a počkajte si, odmena bude sladká.

Každopádne, čo je lepšie znova si na Vianoce pozrieť filmy, ktorých názvy už ani nedokážem napísať, nieto ich ešte Krampus8 resizepo stý krát pozerať, alebo zájsť radšej, popri nákupoch v multiplexe, na Krampusa do kina? Odpoveď je jednoznačná aj napriek nie práve zanedbateľným výčitkám. Po východe zo sály do vysvietených priestorov nákupných centier plných umelých vianočných stromčekov a gýčových vianočných flákov šíriacich sa z reproduktorov, sa budete cítiť tak trochu ako v Krampusových spárach. Ten pocit je práve to, čo vo vás tvorcovia chcú pred vianočnými sviatkami vyvolať. Takže na Krampusa jedine do multiplexu!


Krampus resizeKrampus: Choď do čerta (Krampus) USA, 2015
Dĺžka: 96 minút
Réžia: Michael Dougherty
Scenár: Todd Casey, Michael Dougherty, Zach Shields.
Kamera: Jules O'Loughlin
Strih: John Axelrad
Hudba: Douglas Pipes
Hrajú: Adam Scott, Toni Collette, Allison Tolman, David Koechner, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania La Vie Owen, Gareth Ruck, Leith Towers, Krista Stadler a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 10. decembra 2015
Foto: Barracuda Movie

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.