Foxcatcher

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Foxcatcher2 resizeDráma Foxcatcher prináša pohľad na zásadné zvraty v živote olympijského víťaza Marca Schultza v zápasení. Film je protipólom pozlátkových amerických “skutočných” príbehov o výnimočných ľuďoch, nepredstavuje hviezdneho hrdinu stúpajúceho k závratnej sláve, bohatstvu a šťastiu.

Foxcatcher je viac ako životopisnou, športovou drámou, psychologickým filmom zameraným na vzťahy a pozadie udalostí. Skutočnosť zobrazuje vo všetkej počestnosti, drží sa pri zemi a vyhýba sa výrazným zvratom. Dáva prednosť Foxcatcher3 resizepomalému tempu pred dynamickou výbušnosťou. Nesnaží sa divákovi prvoplánovo votrieť ani v ňom násilne vzbudzovať emócie. Je realisticky pesimistickým filmom, z každého milimetra cítiť neistotu a osamelosť hlavných hrdinov, smútok a strach, ktoré sa dostanú pod kožu. Režisérom filmu je Američan Benett Miller, z jeho režijného rukopisu cítiť dôkladné porozumenie látke. Je precízny, minimalistický, hercov vedie s presnosťou, všetko má vopred naplánované. Protagonisti sú pod jeho rukami disciplinovaní,  poslušne potláčajú svoje egá, tvoria postavy z mäsa a kostí, čoho výsledkom je, že porozumieme motiváciám a vzťahom.

Bohatý šľachtic John du Pont (Steve Carell), osamelý muž, žijúci Foxcatcher11 resizes matkou (Vanessa Redgrave) v blahobyte svojich predkov, na ktorú je naviazaný viac, ako by si bol prial. Johna determinuje rodinné zázemie a detské komplexy, silou mocou chce zapôsobiť na matku, ktorá neuznáva synov koníček. Zavrhuje ho ako nedôstojný. Krehká a vznešená žena jednoducho odmieta násilie. Tieto rany si John lieči trénovaním a financovaním zápasníckeho tímu, s ktorým sa pokúsi získať olympijskú medailu v Soule a upriamiť na seba pozornosť USA. Mark Schultz (Channing Tatum) je nadaný zápasník, ktorý má už nejaké to Foxcatcher13 resizevíťazstvo za sebou, no zostáva v tieni staršieho brata Davida. John vidí v chudobnom chlapcovi zo zapádakova potenciál, rozhodne sa vziať ho pod ochranné krídla. John sa v skutočnosti usiluje povýšiť svoje bytie na niečo viac ako bezprizorné bdenie, či bezduchú záľubu. Z Marka sa stáva líder a zásadný zvrat v príbehu nastane, keď sa emocionálne labilný John na Marka naviaže. Karty sú rozdané, do sídla Johna prichádza úspešnejší brat Marka, David (Mark Ruffalo), ktorého nevypočitateľný Du Pont neskôr začne uprednostňovať. Postavy sa zamotávajú do svojich smútkov a krívd, na panskom sídle začne byť akosi chladno, akosi tesno…

Foxcatcher6 resizePríbeh je logicky jasný, bez umelej dramatizácie, či emočného znásilňovania. Sofistikovaným spôsobom preniká do jednotlivých vzťahov, s každým obrazom prináša nové odhalenie. Pri odkrývaní vrstiev kladie dôraz na to, aby sa divák, napriek pomalému tempu rozprávania, nezačal nudiť. Vzťahové väzby sú však iskrivé, priťahujú pozornosť a zápletka nadobúda rafinovanú podobu. Vo výsledku je však absolútne jednoduchá a čistá, udalosti sú vykreslené nespochybniteľne. Scenár je autentický, uveriteľný, živý, jednotlivé obrazy medzi sebou komunikujú. Režisér vytvára kontextuálnu komunikáciu, kde zdanlivo statická scéna, v ktorej nedošlo k posunu, nadobudne v dotyku z ďalšou prekvapivý význam. Miller je metaforicky Foxcatcher5 resizeobrazný, filmom sa nesie osamelá melanchólia, tmavé ticho, skrývajúce bolesti a tajomstvá. Rozprávanie je logicky jasné, zrozumiteľne zacielené na jeden konflikt a predsa plné nepredvídateľných zvratov. Intimite témy prispôsobuje režisér i filmovú reč, upriamil sa na dlhé, pohybovo umiernené zábery, s dôrazom na minimalistické herectvo, vyzdvihujúce čudáctvo a vnútorné napätie postáv. Rozprávanie je “mĺkve”, temporytmus sa nesie ako lenivý opar, scény sú nabité nepokojom, konfliktom, ktorý je latentne skrytý za Foxcatcher7 resizepozadím toho, čo sa skutočne odohráva. Nevyslovené bolesti postáv vytvárajú dramaturgický kontrapunkt, dokonale im rozumieme, sme oboznámení s ich emóciami, zvláštnosťami a bolesťou, skrývajú ju, lebo tak ich to život naučil, tak ich vychoval, musia byť chlapmi…

Foxcatcher8 resizeVšetky dotyky, odvrátené pohľady, vzlyky, uhnutia, údery majú v príbehu opodstatnené miesto. Detaily sú zásadnou esenciou, na ktorej je film postavený. Obraz dokonale ladí s hudobnou zložkou, s tichom, ktoré vytvára napätie. Často je ticho “dialógom”, pomenúva vzťahy, pocity. Smútky, ktoré postavy vo svojej uzavretosti vzájomne zdielajú. Film veľmi citlivo odhaľuje mužskú krehkosť. Sebazapieranie a neustále zatínanie zubov núti hrdinov znášať svoje nešťastie, ktoré sa akumuluje a ústi do tragických a fatálnych rán. Silná téma je vo filme Foxcatcher spracovaná nenásilne, dôsledne, emotívne, a to na vysokej profesionálnej úrovni.

Foxcatcher12 resizeFoxcatcher, USA, 2014
Dĺžka: 129 minút
Réžia: Bennett Miller
Scenár: E. Max Frye, Dan Futterman
Kamera: Greig Fraser
Strih: Jay Cassidy, Stuart Levy, Conor O'Neill
Hudba: Rob Simonsen.
Hrajú: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave, Anthony Michael Hall, Guy Boyd, Brett Rice a ďalší.
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 12. februára 2015
Foto: Itafilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.