Paddington

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Paddington resizeRozprávkové rodinné filmy patria už tradične k Vianociam. Nečudo teda, že distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia práve na toto obdobie načasovala premiéru britského filmu Paddington režiséra Paula Kinga o malom hovoriacom medvedíkovi z ďalekého juhoamerického Peru (v texte sa hovorí „z Čiernočierneho Peru“), ktorý hľadá nový domov v Londýne.

Príbeh je pôvodne dielom britského spisovateľa Michaela Bonda a v knižnej podobe sa Paddington po prvý raz predstavil čitateľom v roku 1958. Nasledoval rad pokračovaní o jeho dobrodružstvách, ktoré si získali obdivovateľov po celom svete a v anglosaskom svete sa stali priam kultovými. K slovenským čitateľom však doputovali až v roku 2008 v Paddington2 resizeknihe Medvedík Paddington a pokračovaniach  Poznáte už Paddingtona? v roku 2010 a Paddington, pomocník na pohľadanie v roku 2014.

Vo Veľkej Británii vzniklo medzičasom niekoľko televíznych spracovaní (animovaných i hraných), ale filmová celovečerná verzia až v roku 2014. Ako scenárista a režisér sa pod ňu podpísal Paul King, známy predovšetkým svojou scenáristickou a režijnou prácou pre televíziu, ktorý v celovečernom filme debutoval v roku 2009 titulom Bunny a býk. Svoj druhý celovečerný film o malom medvedíkovi poňal, na rozdiel od knižnej predlohy, ako psychologicky prepracovanejšie a nadčasové rozprávanie o imigrantovi, outsiderovi - medvedej sirote, ktorá hľadá nový domov.

Hneď v úvodnej časti sa dozvieme o britskom cestovateľovi, Paddington12 resizektorý v peruánskej džungli objaví dovtedy neznámy kmeň hovoriacich medveďov. Namiesto toho, aby jedného zastrelil a mal tak dôkaz o tamojšej faune, ako pôvodne plánoval , ich začne vnímať ako rovnocenné živé bytosti. Spriatelí sa s nimi, učí ich po anglicky, rozpráva im o Londýne a daruje im svoj starý klobúk. Prejde niekoľko desaťročí a klobúk sa pre medvede stal symbolom sna o ďalekom svete, kam sa možno raz vypravia na návštevu. Sníva ho najmä medvieďa, ktorému rodičia zahynuli pri zemetrasení a ujala sa ho teta Lucy. Iné je však o niečom snívať, iné sen realizovať. Keď nové zemetrasenie zničí medvedí domov, teta Lucy odíde do domova dôchodcov a medvieďa vypraví ako čierneho pasažiera na lodi do Londýna. Zásobí ho Paddington3 resizejeho obľúbenou pomarančovou marmeládou a na krk mu zavesí ceduľku s nápisom: „Postarajte sa o tohto medvedíka, prosím.“ Počula totiž o tom, že kedysi počas vojny sa takto dostali do Londýna deti a cudzie rodiny ich zachránili. (Človeku sa chtiac-nechtiac vynorí pred očami spomienka na  príbeh britského záchrancu židovských detí  sira Wintona v Mináčovych hraných i dokumentárnych  filmoch).

Medvedíkovi  sa  podarí preplaviť cez oceán a dostať až na londýnske nádražie Paddington, ale tu nie je nič tak, ako si predstavoval, nikto si ho nevšíma, nikto nemá naňho čas. Kým sa neobjaví rodina Brownovcov. (Mimochodom, to je okamih, v Paddington9 resizektorom sa začína knižné rozprávanie o medvedíkových príbehoch, takže Paul King priblížil vizuálne to, o čom sa  čitateľ dozvedá len útržkovite a v náznakoch). Pani Brownová (Sally Hawkins) dá medvedíkovi meno Paddington (podľa stanice, kde ho stretli, pretože jeho meno v medvedej reči nedokázali vysloviť) a rozhodne sa mu  pomôcť.. Napriek tomu, že jej manžel pán Brown (Hugh Bonneville- v slovenskom dabingu mu hlas prepožičal Peter Sklár) s tým kategoricky nesúhlasí a deti - dospievajúca Judy a Jonathan reagujú spočiatku rozpačito. To ešte netušia, aké komplikácie dokáže Paddington vyrobiť na počkanie. Navyše, že mu onedlho pôjde o život, lebo Millicent (Nicole Kidman), riaditeľka múzea, chce mať z neho vypchaný exemplár do zbierky.

Paddington10 resizeJe zaujímavé sledovať, ako si malý Paddington  svojou dobrosrdečnosťou, zdvorilosťou a statočnosťou, postupne získava celú rodinu a ovplyvňuje zmenu správania jej jednotlivých členov. Otec prestáva byť suchársky, nachádza opäť cestu k manželke i k deťom, dospievajúca dcéra sa zblíži s matkou a podobne. Medvedík nachádza aj nových priateľov. Patrí medzi nich napríklad gazdiná pani Birdová (Julie Walters) či starožitník, tiež imigrant, pán Gruber (Jim Broadbent). Paddington je rodinný film, pri ktorom by sa nemali nudiť ani rodičia. Dospelí diváci pravdepodobne ocenia výborné herecké obsadenie a možno sa i zabavia na niektorých scénach, v Paddington11 resizektorých  sa akoby ozvali svojské citácie z Mission Imposible, bondoviek alebo iných filmov. Prípadne ohodnotia zaujímavé prelínanie  historických a moderných technických vymožeností.(napríklad počítače a archív múzea) a podobne. Deti sa však asi sústredia predovšetkým na Paddingtona. Medvedík v červenom klobúku, modrom kabátiku, s neodmysliteľným papierovým kufríkom a vášňou pre sendviče s lekvárom, je vytvorený  počítačovou animáciou, ale napriek tomu  pôsobí mimoriadne  ľudsky - je jednoducho neodolateľný. Vďaka za to patrí aj  teamu okolo 500 animátorov a odborníkov na vizuálne efekty, nehovoriac o tvorcoch kostýmov a výpravy.

Paddington8 resizeMožno  niektoré miesta Paddingtona  nepôsobia scenáristicky či filmársky najuhladenejšie a detský divák možno niektoré narážky ani nepochopí. Ale  myšlienky o rodinnej súdržnosti v praxi, o ochote pomáhať druhým a nemyslieť len na seba, empatii, schopnosti ctiť si dobro a slušnosť, to je niečo, čo vari vycítia. V našich zemepisných šírkach nie je Medvedík Paddington taký populárny ako v anglosaskom svete, ale jeho základný príbeh o hľadaní nového domova, rodiny a priateľov pôsobí univerzálne. Nuž a v čase, keď sa viac ako hocikedy skloňuje slovo „utečenec“ a brojí sa proti ľahostajnosti k osudu tohto sveta, je aj mimoriadne aktuálny, Hovorí totiž o porozumení, súcite a tolerancii – hodnotách, ktorých význam sme ešte stále nedocenili a príliš často na ne zabúdame.

Paddington4 resizePaddington, Veľká Británia, Francúzsko, Kanada, 2014
Dĺžka: 98 minút
Réžia: Paul King
Scenár: Michael Bond a Paul King  
Kamera: Erik Wilson
Strih: Mark Everson
Hudba: Nick Urata
Kostýmy: Lindy Hemming
Hrajú: Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Nicole Kidman, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Peter Capaldi a iní
Premiéra v SR: 25. decembra 2014
Foto: Magic Box Slovakia

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.