Tučniaky z Madagascaru (Penguins of Madagascar)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

penguins-of-madagascar-426963Všetky veľké hollywoodske štúdiá, inšpirované úspechom Pixaru, chcú mať aspoň jednu svoju sériu digitálne animovaných rodinných filmov. Pokračovaní sa dočkali Doba ľadová, Ja, zloduch, Rio, Oblačno, miestami fašírky, Happy Feet, Lovecká sezóna... Mimoriadne úspešné štúdiá DreamWorks Animation majú na konte tri desiatky celovečerným animákov, z ktorých sa na seriálové sliepočky znášajúce zlaté vajíčka premenili Shrek, Kung-Fu Panda, Ako si vycvičiť draka. Pripravujú sa pokračovania Krúdovcov aj Kocúra v čižmách. A zabudnúť nesmieme na Madagascar.

Príbeh leva Alexa, zebriaka Martyho, žirafiaka Melmana a hrošice Glorie z newyorskej zoologickej záhrady, ktorí sa dostali do africkej divočiny, si napriek nie práve nadšeným recenziám získal divákov na prvý pokus. Pomohol im lemurí kráľ Julien s radcom Mauricom a malým Mortom, zlomyseľné šimpanzy, ale rovnako i štyri rázne vojensky organizované tučniaky. Tri dlhometrážne filmy z rokov 2005, 2008 a 2012 len na vstupnom do kín utŕžili 1,88 miliardy dolárov. Nerátajúc video, platby z televízií, albumy so soundtrackmi, videohry a celý mohutný merchandizing. Každý nový film má tržby o sto miliónov  vyššie ako predchádzajúci.

penguins-of-madagascar-426971Prv ako do kín v roku 2018 vstúpi Madagascar 4, prichádzajú celovečerné Tučniaky z Madagascaru. Skipper, Rico, Kowalski a Vojak (vo filme však z neznámych dôvodov Pešiak) sa už v roku 2008 vďaka spolupráci štúdií DreamWorks a detskej televízie Nickelodeon dočkali vlastného televízneho seriálu. Pôvodne mal o nich už po úspechu prvého Madagascaru vzniknúť videofilm, ale napokon v roku 2011, po shrekovskom Kocúrovi v čižmách, padlo rozhodnutie pustiť militarizovanú arktickú háveď do kín v marci 2015. Lenže na koniec roka 2014 si naplánovali kinopremiéru celovečerní MimoniJa, zloduch a DreamWorks nechceli prísť ako druhí. Pohnali animátorov a rozhodli sa pripraviť premiéru Tučniakov z Madagascaru už na november 2014. Ani Mimoni sa však nezmierili s takouto konkurenciou a najnovšie sa majú do kín dostať až na začiatku budúceho leta.

Viac ako na sériu Madagascar nadväzujú Tučniaky z Madagascaru na rovnomenný televízny seriál – najmä prostoduchým a neveľmi originálnym humorom, ale aj zjednodušenou animáciou, na ktorej sa výdatne podieľali indickí subdodávatelia. Nie je to teda nápaditý film o rozmaznaných pohodlných „mestských“ zvieratách zo zoo, ktoré sa v divočine (ale aj inde, napríklad v Monte Carle) správajú ako typickí americkí turisti. Naopak – je to tuctový film o štvorici tučniakov, ktoré sa odmalička hrajú na vojakov či špeciálnych agentov a vďaka svojej detinskosti, ignorantstvu a šťastiu bláznov spravidla hravo preplávu každým nebezpečím.

penguins-of-madagascar-426973V tomto prípade je ich ústredným protivníkom rafinovaný chobotničiak Dave, vystupujúci v preoblečení za človeka – vedca Octavianusa Soľanku. Unáša tučniaky zo všetkých svetových zoo a chystá sa premeniť ich na obludné monštrá. Aby ich ľudia prestali mať radi. Proti Daveovi však okrem štvorice tučniakov z Madagascaru bojuje aj tajná zvieracia organizácia Severák, konkrétne ľadový medveď, tuleň, snežná sova a druhovo bližšie neurčená šelma psovitá. A naše tučniaky ich úplne prirodzene považujú za konkurentov, protivníkov, takže všetko sa trošku zamotá. Nie veľmi, dej je prostučký a rozprávanie jednoduché. Zohľadňujú cieľovú skupinu, ktorou sú mladšie deti. Teenageri a dospelí si tu – na rozdiel od Madagascaru – veľa zábavy neužijú a až po bonusovú scénu pri záverečných titulkoch sa nestretnú ani s ďalšími obľúbenými postavičkami z Madagascaru.

Na rozdiel od trojice Madagascarov nájdeme v Tučniakoch aj prekvapivo veľa motívov, ukradnutých z filmov iných tvorcov a iných štúdií. Zápletka je len parafrázou tej z Ja, zloduch 2, kde šialený vedátor menil milých mimoňov na odpudivé zlomyseľné obludky. Nájdeme tu však výpožičky aj z Divokých vĺn a Happy Feet. Veľa charakterov, situácií, bláznivých i absurdných gagov má priam historickú hodnotu. Pochádzajú totiž z čias Toma a Jerryho, komédií bratov Marxovcov ba i z prvých hraných grotesiek! Neznamená to však, že by boli také objavné, svieže a zábavné.

penguins-of-madagascar-426982V prípade Kocúra v čižmách štúdiá DreamWorks Animation venovali postavičke zo Shreka samostatný plnohodnotný film - a ďalší sa chystá na rok 2018. Tučniaky z Madagascaru sa im pravdepodobne nezdali dostatočne nosné na možnú samostatnú filmovú sériu, tak sa uspokojili s postavením o niekoľko tried nižšie – s kategóriou filmu podľa televízneho seriálu. Kto by vzhľadom na známe charaktery štyroch nelietavých operencov čakal poučenú vtipnú parafrázu vojnových filmov, čaká márne. Producenti však dobre vedia, že veľká popularita Madagascaru zabezpečí návštevnosť, ktorá investovaných 132 miliónov dolárov bohato zúročí. A zárobok je asi jediný dôvod, prečo tento film vznikol. Celkom iste nie radostné vymýšľanie, vystrájanie, fantázia, hravosť a tvorivosť.

 
tucnaci B1 SK 01tiskTučniaky z Madagascaru (USA 2014)
Penguins of Madagascar
92 minút
Scenár: John Aboud, Michael Colton, Brandon Sawyer.
Réžia: Eric Darnell, Simon J. Smith.
Strih: Nick Kenway. Hudba: Lorne Balfe.
V slovenskom znení účinkujú: Juraj Predmerský, Martin Vitek, Kamil Kollárik , Laco Konrád, Filip Túma, Gregor Holeška, Henrich Platek , Kristína Turjanová, Ján Tréger, Dušan Szabó a ďalší.

Slovenská premiéra 27. novembra 2014

Foto: Barracuda Movie

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.