Čo s láskou (The Best of Me)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Co s laskou 11 resizeNiektoré kultúry veria, že náš osud je predurčený a každý z nás svojím životom napĺňa isté poslanie, ktoré nepoznáme. Je to vraj vo hviezdach...  S touto myšlienkou sa pohráva nejedno literárne či filmové dielo. Výnimkou nie je ani  americký film The Best of Me (Najlepšie zo mňa), ktorý vznikol podľa  rovnomennej knižnej  predlohy Nicholasa Sparksa  a v týchto dňoch ho  do našich kín uvádza distribučná spoločnosť Forum Film pod titulom Čo s láskou.

Nakrútil ho americký režisér a scenárista Michael Hoffman (1956), ktorý sa podpísal už pod viac než tucet filmov, ale u divákov asi najviac zabodoval  romantickou komédiou Báječný deň (1996) s Georgom Cloonym a Michelle Pfeiferovou v úlohách  rozvedeného otca a slobodnej matky  riešiacich opateru svojich potomkov. Pri titule Čo s láskou  vsadil na   Co s laskou 2 resizemenej známe (i keď nie celkom neznáme) tváre. Ústredná mužská postava Dawson Cole (James Marsden)  pracuje na ropnej plošine. Pri jej havárií,  nielenže zachráni dvoch kolegov, ale sám akoby zázrakom prežije smrteľný pád z plošiny i niekoľkohodinový pobyt v ľadovej vode oceánu. Vzápätí dostáva pozvanie na dedičské konanie v rodnom meste, kde zomrel jeho dobrý priateľ Tuck (Gerald Mc Raney). Pri tejto príležitosti  sa po viac ako dvadsiatich rokoch stretne so svojou prvou a zdá sa, že jedinou láskou Amandou (Michaelle Monaghan).  Dawson nikdy neveril na osud, ale tento raz začína uvažovať nad tým, či mu Vesmír nedáva šancu napraviť chyby minulosti. Je to však vôbec možné?

 

Co s laskou 12 resizePostupne  sa prostredníctvom spomienok oboch protagonistov (ich postavy v mladosti stvárnili austrálsky rodák Luke Brace a Američanka Liana Liberato) dozvedáme, ako sa kedysi na strednej škole zoznámili a zamilovali. Napriek tomu, že patrili k rôznym spoločenským vrstvám. Veď Amanda bola z bohatej rodiny a mala veľké plány do budúcnosti, kým talentovaný Dawson si privyrábal ako autromechanik a sadistický otec (Sean Bridgers) ho chcel  zapojiť do svojich zločineckých  praktík. Chlapec  utiekol a ujal sa ho vdovec Tuck, ktorý dvojicu vnímal ako svojich najbližších. Tragická  nehoda však rozbije ch sny o šťastí i spoločnom štúdiu na vysokej škole a rozdelí ich  cesty. Stretnutie po rokoch je príležitosťou pre konfrontáciu  Co s laskou resizetoho čo chceli a čo dosiahli. Ale aj  možnosť vysvetliť si nevysvetliteľné. Dokážu si odpustiť navzájom i sami sebe? Navyše, Amanda je matkou a manželkou niekoho iného. Spreneverí sa svojej predstave o čestnom konaní?  Čo bude  s ich  láskou?

 

Režisér  prelína  súčasnosť a minulosť,  postupne objasňuje  konanie svojich postáv a vysvetľuje, čo sa vlastne  stalo pred rokmi a ako žili neskôr. Film je vlastne akoby skladačka, z ktorej si postupne „odčítavame“ príbeh. Nie je márny, ale...  V niektorých momentoch je to všetko akoby „presladené“ a inde „pritvrdené“. Chyba scenára ?  Diváci, Co s laskou 8 resizektorí si neskôr prečítajú knihu, budú možno niektoré motívy vnímať v trochu  inej rovine. Film má  však svoju pôsobivú optiku. Tvorcovia nešetria romantickými zábermi - more, hviezdne nebo,  prírodné zátišia, práca v záhrade, bozkávajúca sa a neskôr milujúca dvojica tu na streche, tam v daždi, inde v posteli.  Divák však cíti blížiacu sa katastrofu, domýšľa si ju možno skôr, ako  to scenáristi chceli, podvedome ju očakáva, i keď ešte nevie v akej podobe a kedy sa dostaví.
Ťažko povedať, či je plusom, či mínusom, že aj keď sa nekoná ten povestný „happy end“ a všetko dopadne trochu  inak, ako ste si pôvodne mysleli,  pointa pôsobí  predsa len akosi predvídateľne, ba až vykonštruovane.

 

Co s laskou 4 resizeCelok je remeselne  dobre urobený, ale nič nového pod slnkom. Priaznivci žánru sa dočkali ďalšieho z radu príbehov akoby z červenej knižnice podanej  trochu inak. Možno na televíznej obrazovke by film  zapôsobil viac. Ale pre niekoho môže byť možno práve zhliadnutie tohto titulu, šancou niele v multiplexe pred filmovým plátnom konzumovať popcorn a susedov oblievať sladkými nápojmi, ale aj pouvažovať nad tým, čo je vlastne  to najlepšie z nás a ako je to vôbec s tou našou láskou nebeskou, s našim poslaním, príčinami a následkami, zásahmi Osudu a podobne. A čo na to hviezdy...?
 
Co s laskou 3 resizeČo s láskou (The Best of Me), USA, 2014
Dĺžka:118 minút
Réžia: Michael Hoffman
Scenár: Will Fetters a Michael Hoffman podľa knihy Nicholasa Sparksa
Kamera:Oliver Stapleton
Hudba: Aaron Zigman
Hrajú: Michaele Monaghan, James Marsden, Luke Bracey, Liana Liberato a další
Premiéra v SR: 16. októbra 2014
Foto: Forum Film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.