Dom kúziel (Le manoir magique)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

dom kuziel 09Vo štvrtom celovečernom digitálne animovanom filme belgického odborníka na 3D Bena Stassena Dom kúziel nenájdete komplikované charaktery, druhé, tretie či štvrté plány, čarovanie s citátmi a parafrázami, maskované žarty pre dospelých, novátorské výtvarné riešenia ani dych vyrážajúcu animáciu. A predsa je to príjemná veselá zábava. Hoci ju zjavne určili škôlkarom, nezunuje a neznechutí ani ich rodičov.

Ben Stassen od začiatku 90. rokov nakrúca 3D a veľkoformátové filmy pre kiná Imax. V roku 2001 skúsil stereoskopickú digitálnu animáciu a výsledkom bol 38-minútový film Haunted Castle. Zachutilo mu, a tak o sedem rokov prišiel s dlhometrážnym 3D animákom Cesta na Mesiac.  Nasledovali celovečerné animované filmy Sammyho dobrodružstvá (2010) a Sammyho dobrodružstvá 2 (2012). Všetky tri viac ako nadšenie vyvolávali neodbytné otázky, či Stassen iba zbytočne nemárni peniaze aj čas, keď nedokáže získať poriadny scenár a rozpočet, ktorý by stačil na špičkových profesionálov, výtvarníkov, animátorov a techniku. No Stassen sa zdrvujúcimi recenziami nenechal odradiť. Napokon, každý z jeho filmov skončil v pluse a nemalé príjmy plynuli z televízií a videa.

dom kuziel 11Minulý rok priniesol odpoveď v podobe snímky Dom kúziel. Na jej výrobe sa podieľali belgické, francúzske a britské spoločnosti, rozpočet dosiahol sumu 34 miliónov dolárov. Spolu so Stassenom ju režíroval animátor a výtvarník všetkých predchádzajúcich filmov i Domu kúziel Jeremy Derguson. Na scenári spolupracovali aj nováčik Dominic Paris a írsky herec James Flynn.

Pripomeňme si, že výroba digitálne animovanej pixarovky Neskrotná vyšla na 185 miliónov dolárov a disneyovky Na vlásku dokonca na 260 miliónov dolárov! Peniaze, pravdaže, nie sú všetko, ale znamenajú veľa. Pokusy vyčariť kdesi v garáži na kolene z minimalistického rozpočtu animovaný film v štýle Pixaru či Disneyho sa spravidla končia rozpačito až trápne. Našťastie, Dom kúziel je iný prípad. Nie však preto, že by nebol skromným projektom, ale preto, že ním je – a uvedomuje si to, nijako to netají.

dom kuziel 05Tvorcovia rezignovali na sofistikovaný príbeh plný symbolov, metafor a popkultúrneho vtipkovania. Jednoduchými prostriedkami rozprávajú prostú rozprávočku pre predškolákov o zlom obchodníkovi s nehnuteľnosťami, ktorý chce pripraviť o strechu nad hlavou vlastného strýka – penzionovaného kúzelníka Lawrenca, toho času v nemocnici. O dom, ktorý na prvý pohľad pôsobí zlovestne ako začarovaný či prekliaty, musia preto bojovať Lawrencovi priatelia – starý mrzutý kúzelnícky králik Jack, zádrapčivá myška Maggie, párik bielych holubov, rôzne oživené bábky, stroje, kúzelnícke rekvizity – a ryšavý kocúrik Hrom, ktorého Lawrence len celkom nedávno prichýlil. To sa však ani trochu nepozdáva Jackovi s Maggie, ktorí robia všetko pre to, aby ho vyštvali a vlastne tak spôsobia celú katastrofu a Lawrencov pobyt v nemocnici s nohou v sadre.

Dej odsýpa v správnom tempe a hoci sa nedočkáme nijakého prekvapenia, ani nám nechýba.Skutočnosť, že postavy sa nedelia na vyložene negatívne a jednoznačne pozitívne, môže detských divákov útleho veku zmiasť, ale pre ich rodičov robí film zaujímavým.

dom kuziel 03Po nepríjemných až mierne obludných postavičkách s obrovskými guľatým hlavami a velikánskymi očami z predchádzajúcich filmov sa tentoraz Derguson miernil. Lawrencovi dal podobu francúzskeho komika Pierra Richarda, zvieratká nie sú prehnane humanizované a relatívne originálne, hoci na Maggie sa bez pochýb podpísal Remy z Ratatouille. Výtvarníci sa vyhrali s oživenými prístrojmi, zariadeniami a strojovými bytosťami ako chodiaci telefón, vyrábač bublín a dymu, kuchynský robot či žiarovkový mužíček Edison a mnoho ďalších.

Veľmi príjemne sú realizované, najmä v 3D, aj interiéry starého domu, pôjd zaprataný exotickým haraburdím, extravagantný nábytok a dekorácie, medzi ktorými nechýba ani čínsky karnevalový ohnivý drak. Áno, aj on nájde svoje využitie. Zaujímavé a efektné sú jazdy „kamery“ týmto prostredím, dopĺňané hudbou Ramina Djawadiho, rovnako aj akčné scény, v ktorých tvorcovia používajú aj pôsobivý pohľad očami hrdinov.

Dom kúziel nie je digitálne animovaný film špičkovej kvality, ale sa naň ani nehrá. Deťom ponúka jednoduchú a príjemnú zábavu, pri ktorej rodičia nemusia trpieť či zaspávať od nudy.

Aj futbal tretej ligy môže byť fajn zábava, ako doňho hráči vložia všetko.

 
dom kuziel plagat jpgDom kúziel (Francúzsko-Belgicko 2013)
Le manoir magique / The House of Magic
85 minút.
Scenár: James Flynn, Dominic Paris, Ben Stassen.
Réžia: Jeremy Degruson, Ben Stassen.
Výtvarník: Jeremy Degruson.
Hudba: Ramin Djawadi.
V slovenskom znení účinkujú: Lukáš Frlajs, František Kovár, Jana Valocká, Ivan Romančík, Martin Kaprálik a ďalší.
Slovenská premiéra 16. októbra 2014
 
Foto: ITAFILM

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.