Zejtra napořád

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zejtra 7 resizeKto z nás občas nepodľahne  predstave, že napríklad od zajtra sa začne zdravo stravovať, bude pravidelne športovať, učiť sa cudzí jazyk a vôbec - začne  nový život? Prípadne, kto z nás občas nesníva o tom, aké by to bolo, keby...? Druhá vec je, či dokážeme svoje predstavy a sny aj zrealizovať.

Rudolf Havlík (1976) rodák zo Sokolova a absolvent Strednej priemyselnej školy grafickej v Prahe, ktorý vystriedal rad profesií, ale preslávil sa hlavne ako vášnivý cestovateľ po Ázií a úspešný blogger, navyše autor štyroch kníh, si v každom prípade jeden zo svojich veľkých snov splnil: nakrútil podľa vlastného námetu a scenára svoj filmový Zejtra 2 resizecelovečerný  režijný debut Zejtra napořád. Svetovú premiéru mala táto česko-slovenská koprodukcia začiatkom leta na tohtoročnom MFF v Karlových Varoch a teraz v polovici augusta ju do našich kín prináša Itafilm.

 

Protagonistom a zároveň rozprávačom príbehu je Petr Kraus (Pavel Baťka). Tridsiatnik, ktorý žije v neustálom zhone. Lieta z kontinentu na kontinent, obchoduje s nebezpečnými ľuďmi a občas sa dostáva až do životunebezpečných problémov. Zdá sa, že práve to sa mu páči, lebo nikdy nevie, čo ho čaká. Aj v súkromí si užíva slobodu - nechce sa  usadiť a mať záväzky. Dáva prednosť „ schôdzkam na slepo“ s dievčatami z internetu, čo sa neveľmi pozdáva jeho Zejtra 11 resizepriateľke ešte z detských čias – Tereze (Vica Kerekes). Lenže aj Petr cíti, že cesta, ktorú si vybral, nie je tá pravá. Chcel by zmeniť seba i svoj život. Ale chce to naozaj? A vie  čo vlastne chce? I keď príbeh sám je fikcia, vychádza z autentických zážitkov a pocitov autora, a zasadil ho do prostredia, ktoré dobré pozná (teda nielen do českej krajiny, ale i Číny). Pozoruhodná je práca kamery Václava Tlapáka, ktorá  objavuje nielen krásne zákutia Čiech a dokáže  zachytiť ich atmosféru, ale rovnako nachádza nové pohľady na mestské prostredia. No a so cťou sa vyrovnal aj s akčnou scénou, v ktorej Petra Zejtra 4 resizenaháňa mafiánska gorila (Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy). Diváka môže celkom zákonite iritovať  scenár. V propagačných materiáloch sa píše, že „Je to film o našich snoch, o zmenách  v živote, ktoré chceme urobiť, ale často sa ich bojíme. O rozhodnutiach, ktoré začneme realizovať, ale až od zajtra! O nádeji, že, že sa ďalšie ráno všetko zmení...“

 

Celý dej sa odohráva počas niekoľkých dní, keď sa Petr vrátil z Číny a mal by riešiť Zejtra 5 resizeproblém s nevydareným „kšeftom“ a hľadaním „tej pravej“. Vznikla skladačka, v ktorej zažijeme Honkong i českú svadbu, stretnutie s mafiánmi (zaujímavá postava Jiřího Lábusa), ale i kolíziu s diviakom, sexuálnu scénu s trochou hystérie, a do toho všetkého zaznievajú quasi filozofické úvahy Petra o tom, že všetci sme vlastne rovnakí a najdôležitejšie veci  sa odohrávajú v sne. Žánrovo je to akýsi mix romantiky, love story, crazy komedie, road movie, reality a predstáv a bohvie čoho ešte. Záleží na  divákovi , čo si „odčíta“, či napríklad záver bude vnímať ako istý snový  happy end alebo realitu, v ktorej hrdina naznačuje, že nič sa nekončí, tak, akoby si človek želal a začína sa nový príbeh.

 

Zejtra 6 resizeZaujímavý je ponor do  psychológie ústredných postáv, ktoré klamú nielen okolie, ale i samé seba. Napríklad dobre je vystihnutá Tereza a jej hra na kamarátstvo, pod ktorým sa tají niečo hlbšie. Stáva sa... Občas až rozčuľujúco pôsobí filozofia postavy Petra, ktorý sám v úlohe rozprávača pripúšťa svoju neschopnosť zvládať život bez toho, aby nespôsobil problém a niekomu neublížil. Šarmantnú lekciu galantnosti od uja Karola (Jan Přeučil) vôbec nechápe. Je to vlastne nezodpovedný egoista a grázel, ktorý je Zejtra 3 resizeochotný všetko sľúbiť a nič nesplniť, nevie, čo vlastne chce, a ako väčšina mužov nie je schopný pochopiť, po čom ženy túžia, ale obzerá sa za každou sukňou a div sa svete, vychádza mu to. Ešte rozčuľujúcejšie je však to, ako síce vyhlasuje, že „niečo vymyslí,“ ale riešenie problémov odkladá a v podstate sa spolieha na pomoc okolia.Teda na až neskutočne obetavého kamaráta Pavla (Filip Blažek), ktorý napriek tomu, že má vlastné starosti v zamestnaní i s rodinou a deťmi, je ochotný aj v noci naštartovať auto a ísť zachraňovať priateľa.

 

Hovorieva sa, že človek by  seba a nič nikdy nemal brať príliš vážne. Zdá sa, že to platí aj na filmy. Koniec-koncov ide o letnú komédiu, určenú v prvom rade mladému publiku.To sa sotva spytuje, akéže to posolstvo k nemu doputovalo z filmového plátna, ale ocení určite Zejtra 8 resizehudobnú stránku filmu, hlavne piesne, ktoré v ňom zaznejú a možnosť zasmiať sa na niektorými situáciami či vtipmi. Alebo sa diváci zamyslia nad tým, ako je to s tým odkladaním všetkého na zajtra v ich prípade? A ktohovie, možno ich bude   inšpirovať sympatická urputnosť režiséra, ktorý dokázal napriek všetkým prekážkam (pre finančné problémy sa nakrúcalo s viac ako ročnou prestávkou) splniť si sen a nakrútiť celovečerný hraný film. Pôvodne vraj uvažoval iba o amatérskom filme. Podarilo sa mu však osloviť profesionálov a presvedčiť známych hercov i spolupracovníkov. Vznikol film, ktorý nie je márny.

 

Na bratislavskom  predpremiérovom stretnutí s novinármi  jeho tvorca Rudolf Havlík opakovane zdôrazňoval,  že svojím debutom chce  diváka v prvom rade pobaviť, dať mu možnosť  prežívať film ako zábavu a sen. Či sa mu to podarilo, bez ohľadu na názory kritiky, rozhodne divák sám.  

 

Zejtra 12 resizeZejtra napořád, ČR, SR, 2014
Dĺžka: 100 minút
Scenár a réžia: Rudolf Havlík
Kamera: Václav Tlapák
Výprava: Filip Kalina
Hudba: Onrej Konvička
Hrajú: Pavel Batěk, Vica Kerekes, Filip Blažek, Jiří Lábus, Jan Přeučil, Klára Issová a ďalší
Premiéra v SR: 14. augusta
Foto: Itafilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.