Bony a klid 2

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Bony a klid 10 resizeRežisér Vít Olmer priniesol do kín druhé pokračovanie jeho filmu z roku 1987 Bony a klid. V tomto roku však bol tento film úplne inak chápaný. Ľuďom otváral oči a poukazoval na praktiky, ktoré sa diali za Československa. Ale tak, ako zaniklo Československo a vyparili sa bony a veksláci, vyparilo sa aj čaro tohto filmu a význam nakrútenia jeho pokračovania.

Vít Olmer sa narodil v Prahe, kde prvotne vyštudoval herectvo, ale jeho kroky z filmového plátna smerovali na režisérsku stoličku. V roku 1966 absolvoval Filmoví a televizní fakultu Akadémie múzických umění v Prahe. Jeho prvý Bony a klid 6 resizecelovečerný film sa volal Takže ahoj. Po ňom nasledovala 10-ročná prestávka, až kým neprišiel do kín s detským filmom s názvom Sonáta pro zrzku. Tá vyšla na začiatku 80. rokov práve tie boli pre neho tými najúspešnejšími. V tomto období zahviezdil aj s už spomínanou drámou Bony a klid. Bol to jeden z jeho najlepších filmov, ktorý sa zároveň stal veľkým predelom od jeho ďalšej tvorby. Najmä v 90. rokoch sa stal hlavným terčom filmovej kritiky. Jeho pokus o návrat na režisérsku stoličku v 71 rokoch však nebol šťastným rozhodnutím a snáď už aj sám pochopí, že je čas začať si užívať dôchodok a budúcnosť filmového priemyslu ponechať na iných.

 

Bony a klid 4 resizeV prvotine tohto filmu bola jeho silnou stránkou najmä pointa a jej vnímanie divákmi, ktorých sa úzko dotýkala, pretože v tej dobe žili. Aj súčasný divák sa pri pozeraní tohto filmu môže dozvedieť, ako ľudia žili počas Československa, čo to boli bony, Tuzex, ale najmä aké praktiky využívali tzv. veksláci, o ktorých všetci vedeli, ale súčasný režim bol na nich prikrátky. Pointa je však hlavná zložka, ktorá úplne absentuje v pokračovaní tohto filmu. Režisér akoby sa len snažil zhrnúť v 90 minútach všetko, čo mu v súčasnosti prekáža. V najhoršom svetle ukáže Rusov, Rómov, Bony a klid 7 resizepoukáže na prostitúciu, korupciu, praktiky s eurofondmi, ale obsahom sa už až tak nezaoberá. Z pôvodnej úspešnej drámy sa tak v druhej časti stáva podpriemerná komédia.

 

Jednu z hlavných úloh si zahral Jakub Prachař, ktorý stvárnil mladého naivného mladíka menom Martin. Do hlavného mesta prichádza za prácou, avšak pre vyštudovaného knihovníka je v Prahe nemožné nájsť adekvátne zamestnanie. Pred reštauráciou spoznáva Bínyho (Roman Skamene), ktorý v ňom uvidí možného budúceho parťáka pre jeho kšefty. Martin nemá rodičov, nemá sa kam vrátiť a čo je najhoršie, prenasledujú ho výpalníci, ktorým dlhuje veľké množstvo peňazí. V tejto zložitej situácii veľmi ľahko naletí a súhlasí s každým Bony a klid 5 resizeBínyho nápadom. Tak sa z nich oboch stávajú zločinci a utečenci. Postupne Bíny, ako bývalý vekslák stretáva všetkých z pôvodnej partie. Každý okrem neho sedí na vysokej stoličke a peňazí majú na rozdávanie. Aj on sa chce stať opäť súčasťou tejto hry, do ktorej namočí aj Martina. Cestu z tejto situácie mu pomôže nájsť dcéra jedného z bývalých vekslákov s najvplyvnejšou pozíciou primátora, Linda, ktorú si zahrala Česká miss 2013 Gabriela Kratochvílová.

 

Ak by som sa mala pokúsiť nájsť plusy tohto filmu, objaví sa pár úsmevných scén, v ktorých prevláda poriadne uštipačný a niekedy až čierny humor. Samozrejme, že je dobré, že sa Olmer pokúsil poukázať na to, čo sa deje nielen v Čechách, ale aj na Slovensku, avšak sú to veci, ktoré plávajú na hladine a všetci o Bony a klid 8 resizenich dobre vedia. Možno, keby sa pokúsil preniknúť aspoň v jednom z nich do hĺbky, vytvoriť príbeh s pointou, ktorý by bol odľahčený už spomínaným humorom, ale vybral si iný spôsob, ktorý, bohužiaľ, nebol šťastnou voľbou.

 

Tak ako sa tento film stal debutom českej miss na filmovom plátne a možno jej otvorí dvere aj v hereckej kariére,  snáď sa na oplátku stal konečným dielom českého režiséra, ktorý by za svojou tvorbou naopak už mal dvere zatvoriť. Jeho najlepšie roky práce má za sebou, svoj úspech žal za Československa, ale dnešného diváka sa mu týmto filmom určite ohúriť nepodarí.

 

Bony a klid resizeBony a klid 2, Česká republika, 2014
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Vít Olmer
Scenár: Vít Olmer
Kamera: Karel Fairaisl
Hudba: Ondřej Soukup
Hrajú: Jan Potměšil, Veronika Jeníková, Roman Skamene, Jakub Prachař, František Švihlík, Josef Nedorost, Miloslav Kopečný, Gabriela Kratochvílová, Eva Zubíčková, Simona Chytrová, Marika Procházková, Otmar Brancuzský
Premiéra: 5.júna 2014
Foto: Saturn

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.