12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

12 rokov 2 resizeBritský filmový režisér a scenárista Steve McQuenn (celým menom Steven Rodney McQuenn, 1969) už so svojim prvým celovečerným filmom Hunger (Hlad) získal v roku 2008 v Cannes Zlatú kameru. Jeho tretí film 12 rokov otrokom nominovaný tohto roku v 9 kategóriách na Oscara uvedie v týchto dňoch do kín Bontonfilm.

„ Nemyslím si, že otroctvo je problém americké histórie. Je to problém súčasný a je to problém celého sveta“, myslí si režisér Steve McQuenn a s tým sa dá len súhlasiť. Stačí spomenúť len nútenú prostitúciu mladých žien, vylákaných gaunermi za vidinou lepšieho zárobku, krádež a predaj detí a mnoho iných nekalých praktík súčasného sveta a asociácie s otroctvom na juhu USA v 19. storočí sú opodstatnené. Hraný debut režiséra, spomínaný Hlad, hovorí o 12 rokov 12 resizeväzňoch z radov Írskej republikánskej armády (IRA), ktorí sa rozhodli vo väznici Maze k hladovke. Okrem Zlatej kamery dostal veľa cien na festivaloch v Sydney, Toronte, Los Angeles a Londýne. Jeho druhý film Shame (Hanba) sa zaoberá problémom sexuálne závislého muža a narkomana. Hlavný predstaviteľ filmu Michael Fassbender získal v Benátkach v roku 2009 cenu za najlepší mužský herecký výkon. Fassbender hrá vo všetkých McQuennových filmoch a pozoruhodnú úlohu dostal aj vo filme 12 rokov otrokom (nominácia na Oscara za vedľajšiu úlohu). Keď však hodnotíme tento film v kontexte tvorby režiéra, dva predchádzajúce boli skladbou, hĺbkou myšlienky i filmovým spracovaním oveľa invenčnejšie a adresnejšie ako adept na 9 Oscarov. To však nič nemení na fakte, že aj na tomto filme je veľa čo obdivovať.

 

Životopisná dráma pôvodne slobodného 12 rokov 11 resizečernocha Solomona Northupa, ktorého oklamali a predali do otroctva, podnietila tvorcov vniknúť do pocitov absolútneho poníženia človeka, klesnutého až na dno svojej existencie. Inšpirovala ich Northupova kniha pamätí, ktorá vyšla po prvý raz v roku 1853. Tvorcovia sa vraj až otrocky držali literárnej predlohy i keď príbeh rozdelili do niekoľkých epizód. Vznikol tak klasickými filmovými postupmi vyrozprávaný príbeh o neľudských praktikách páchaných na ľuďoch len preto, že majú inú farbu pleti. Na začiatku príbehu sa so Solomonom (Chiwetel Ejiofor, nominácia na Oscara v hlavnej úlohe) stretávame ako so šťastne ženatým 12 rokov 8 resizečlovekom, otcom dvoch detí a talentovaným huslistom. Práve jeho mimoriadny talent sa mu stane osudným. Dvaja grázli ho v New Yorku vylákajú na turné. Mladý a dôverčivý Solomon si myslí, že sú to priatelia a umelci a ponuku prijme. Netuší, že je to len zámienka, aby ho mohli opiť a predať do otroctva na juh Ameriky. Večer ešte slobodný človek sa ráno zobudí v reťaziach. Netuší, čo sa stalo, dlho si myslí, že je to len nedorozumenie, ktoré mu otrokári rýchle vytlčú z hlavy. Zotrvá u rôznych majiteľov plantáží, dokonca jeden z nich s ním aj sympatizuje, ale mravy juhu nedovolia súcit ani benevolenciu. A potom príde rana z jasného neba – plantážnik Edwin Epps (vynikajúci Michael Fassbender), stelesnené zlo, človek bez chrbtovej koste, 12 rokov 15 resizenevyrovnaný, náladový a pomstychtivý. Solomon pri putovaní z jednej plantáže na druhu čoskoro zistí, že musí zatajiť svoju gramotnosť, prosto hrať človeka na úrovni zvieraťa. Jediné netají – hru na husle. Ani tá mu však nepomôže.

 

Každá postava filmu má svoj príbeh, ktorý dotvára ústrednú myšlienku -  ponižovanie človeka. Vzniklo už niekoľko filmov o otroctve v Amerike, ale tak hlboko k podstate poníženia sa hádam nepodarilo preniknúť možno ani jednému, a to je najväčším kladom snímky. McQuinn fenomenálnym spôsobom preniká do duše duševne i fyzicky zdevastovaných ľudí. Nádej byť znovu človekom je mizivá, ale hrdina príbehu sa 12 rokov 13 resizenevzdáva. Je ochotný ponížiť sa, dokonca prísť do rozporu aj so samým sebou, keď musí uposlúchnuť nezmyselné rozkazy. Sila prežiť je silnejšia. Solomom vie dodať odvahu aj ťažko skúšanej milenke Eppsa, Patsey (Lupita Nyong´o, nominácia na Oscara vo vedľajšej úlohe), ktorá má jediné želanie odísť z tohto sveta.

 

Snímka 12 rokov otrokom je drsný film. Scény bičovania sú kruté a dostatočne dlhé na to, aby si aj otrlí diváci povedali: Dosť ! A práve to „dosť“ je dôležité na vyburcovanie aj laxného človeka k tejto problematike. Môžete si povedať, veď to bolo v 19. storočí, mňa sa to už netýka. Je to však len falošná ilúzia, lebo rasizmus a xenofóbia sú stále živé a práve v súčasnom svete nadobúdajú čoraz obludnejšiu formu. Nie sú to už majitelia plantáží, ktorí si vybíjajú svoje nálady a zlosť Lupita resizena nevinných ľuďoch, ale novodobí „vykorisťovatelia“ používajú oveľa sofistikovanejšie metódy na ovládanie svojich obetí. Snímka tak svojou výpoveďou prekračuje hranice storočí a, či sa nám to páči alebo nie, hovorí naliehavo aj k súčasnosti.

 

Hlavného hrdinu, ktorý nemôže urobiť krok, aby ho nestihla nejaká katastrofa, stvárňuje Chiwetel Ejiofor. S hrôzou i s odhodlaním nezlomiť sa odoláva nástrahám na každom kroku. Scenár mu nedovolí vždy naplno rozohrať emócie, a preto si herec pomáha mimikou. Odčítame mu z očí, čo si myslí, čo by chcel urobiť keby mohol, čo sa dotkne a z čoho má aspoň malú radosť. Solomon v jeho podaní je postava obdarená hlbokou vierou v spravodlivosť a ľudskosť v kotly neľudského násilia, krutosti a bezbrehého sebectva. Je stará pravda, že záporné postavy sa hercom hrajú lepšie a sú vďačnejšie. No aj tak je Michael Fassbender v úlohe Edwina Eppsa neprekonateľný. Na jednej strane je 12 rokov 3 resizeprototypom zlého človeka, na druhej zasa indivíduum nevyrovnané, s ktorým lomcujú protichodné pocity. Tie negatívne však takmer vždy prevažujú. Kým Epps je predsa len človek aspoň trochu kultivovaný, Tibeats v podaní Paula Dana je primitív, ovládaný najspodnejšími pudmi, túžiaci po pomste a vyžívajúci sa v násilí. Zaumieni si Solomona zničiť a snaží sa so všetkých síl. Jeho pán Ford s Bibliou v ruke nie je o nič lepší, len je rafinovanejší, o to však nebezpečnejší. Benedict Cumberbatch sa tejto postavy zhostil vynikajúco a spolu s predošlými sa zapíšu do dejín kinematografie ako prototypy zloduchov. Nemôžem však opomenúť ani Lupitu Nyong´o v úlohe Patsey. Jej hrdinka je pracovitá, najlepšia zberačka bavlny, tromfne aj chlapov a so zaťatými zubami Benedikt resizeposlúži aj ňou posadnutému Eppsovi. Patsey je nešťastná, nechce sa jej žiť, ale nemá odvahu sama si siahnuť na život. Herečka podala na malej ploche zaujímavú štúdiu fyzickou i psychickou bolesťou zničenej a poníženej ženy. Iste každého napadne a čo Brad Pitt? Herec je tentoraz jeden z producentov filmu a dva razy sa mihne len preto, aby sa podujal pomôcť hrdinovi z tejto šlamastiky. A asi tiež preto, aby sa pripomenul.

 

Myslím si, že téma otroctva v Amerike nie je ešte, predovšetkým na juhu krajiny, celkom v ľuďoch spracovaná a pochovaná. Je to téma háklivá a nevrhá najlepšie svetlo na krajinu. A je paradoxom, že na to, aby sa do nej ponoril, obnažil ju a nekompromisne odhalil, čo spôsobila, musel prísť anglický režisér. Lupita 3 resizeMožno práve preto, že tvorca mal nad problémom nadhľad. Nemoralizuje, neheroizuje, len sa ponára až k samej podstate ľudského poníženia, psychickej i fyzickej bolesti, ktorú museli černosi strpieť od belochov. Mimoriadne filmové finesy netreba hľadať, režisér sa o ne ani nepokúšal, jeho snahou bolo  čo najpresnejšie oživiť históriu jednej epochy. A to mu vyšlo. Koľko Oscarov z deviatich nominácií sa mu podarí získať je vo hviezdach. Stáva sa, že aj na desať Oscarov nominovaný film nezíska ani jedného, poprípade na zaslepenie najbezvýznamnejšieho. Pravdu povediac návrhy sú trochu prehnané, ale naprázdno odísť by bolo nespravodlivé a v tomto púrípade aj nepravdepodobné. Možno Steve McQuenn bude mať šťastie.
 
12 rokov 14 resize12 rokov otrokom ( Twelve Years a Slave), USA, 2013
Réžia: Steve McQuenn
Scenár: Steve McQuenn a John Ridley podľa knihy Solomona Northrupa
Kamera: Sean Bobbitt
Hudba: Hans Zimmer
Hrajú: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbath, Paul Dano, Taran Kiliam, Kelsey Scott, Paul Giamatti, Lupita Nyong´o, Ashley Dyke, Kelsey Scott, Brad Pitt, Dwight Henry, Bryan Batt, Scoot McNairy, Garret Dillahunt, Sarah Paulson, Michael Kenneth Williams, Alfre Woodard, Adepero Oduye, Quvenzhané Wallis, Bill Camp, Chris Chalk
Premiéra v SR: 23. januára 2014
Foto: Bontonfilm

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.