Veľká svadba ( The big Wedding)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Veľká svadba 1 resizeZdá sa, že  jednou z najobľúbenejších tém vo  filme  je svadba, prípravy na ňu a komplikácie okolo. Za všetky stačí spomenúť tituly ako  Štyri svadby a jeden pohreb, Svadba môjho najlepšieho priateľa, Svadba medzi citrónmi či Moja tučná grécka svadba.  V každom prípade spoločnosť Bontonfilm uvádza do našich kín ďalší príspevok na túto tému : americký film Veľká svadba.

Nakrútil ho rodák z mesta Greenwich v americkom Connecticutu Justin Zackham (1970). Po štúdiu filmu na New York University sa skúšal presadiť v Los Angeles ako scenárista, producent a režisér v krátkom i celovečernom filme či v televízii. Prvý celovečerný film Going Greece nakrútil podľa vlastného scenára už v roku 2001. O šesť rokov nasledoval Veľká svadba 3 resizetitul Kým si po nás príde. Ale záujem  divákov vzbudil až tohto roku komédiou Veľká svadba. Inšpiroval  ho vraj francúzsko-švajčiarsky projekt Mon frére se marie, v ktorom syn požiada svojich rozvedených adoptívnych rodičov, aby  počas jeho svadby predstierali, že sú stále zosobášení. Zackham však pri písaní scenára  načrel aj do vlastných  skúseností  so svadbou a posunul príbeh trochu iným smerom: počas svadobného víkendu – predstavuje súčasnú modernú rodinu.

 

Veľká svadba 7 resizeNa začiatku sledujeme Ellie (Diane Keaton), ktorá sa po desiatich rokoch vracia do krásneho domu na brehu jazera, v ktorom kedysi žila s manželom - sochárom Donom Griffinom (Robert De Niro) a ich tromi deťmi. Najmladší –adoptovaný syn  Alejandro (Ben Barnes) sa totiž žení a rodina musí byť pritom. Lenže z Kolumbie prichádza i jeho biologická matka - (Patricia Rae). Kedysi sa rozhodla vzdať svojho jediného syna, v mene jeho lepšieho života v USA. Je konzervatívna katolíčka, a tak jej Alejandro nikdy neprezradil, že jeho adoptívni rodičia sa dávno rozviedli. Teraz ich žiada, aby kvôli nej aspoň na Veľká svadba 9 resizeniekoľko dní hrali šťastnú manželskú dvojicu. Tým sa však dotkne dlhoročnej Donovej partnerky Bebe (Susan Sarandon), ktorá bola jeho ďalšou náhradnou matkou.

 

Navyše, klamstiev v dobrom úmysle pribúda priam geometrickým radom a situáciu iba komplikujú. Napríklad nevesta Missy (Amanda Seyfried) si myslí, že všetkých zmieri  tradičná katolícka svadba, aj keď vie, že o viere a dodržiavaní cirkevných  prikázaní si  dotyční myslia svoje, čo si uvedomuje aj oddávajúci kňaz Otec Moinighan (Robin Veľká svadba 6 resizeWilliams).O svojich problémoch klamú,  iným aj sebe, i ženíchovi súrodenci. Právnička Lyla (Katherine Heigl), ktorá prežíva manželskú krízu a tridsiatnik Jared (Topher Grace), ktorý i keď pôsobí ako lekár na gynekológii, je ešte panicom a vraj  márne hľadá tú pravú. Bude ňou Alejandrova biologická sestra Nuria (Ana Ayora)?

 

Striedajú sa komické, ale i trápne situácie. Režisér a scenárista v jednej osobe sa usiluje o Veľká svadba 11 resizemix rôznych nesúrodých línii a motívov, ktoré by mali vysvetliť jednanie rôznych postáv, ale nie vždy sa to darí. V dialógoch  sa dozvedáme napríklad o tom, že adoptívna matka vyznáva židovsko-budhistické náboženstvo, adoptívny otec je posadnutý sexom a alkoholom, a aby toho nebolo dosť, tak na protialkoholickom liečení bol trikrát  spoločne s otcom Moinghanom. Rodičia nevesty sú zas skrytí rasisti, ktorí sa zaplietli do finančných podvodov a matka holduje lesbizmu a kometickým operáciam. Lyla sa roky snaží márne otehotnieť a podobne. Do toho sa pripletajú spomienky na detstvo, prvé stretnutia, vývoj rodinných, ale i priateľských Veľká svadba 10 resizevzťahov (veď Ellie a Bebe boli najlepšie priateľky) a stále sa pripomína, že v malom mestečku sa všetci navzájom poznajú od detstva a vlastne každý o každom všetko vie, alebo si myslí, že vie. Pripočítajme aj  nesúrodosť kultúr, v ktorých niektorí protagonisti vyrastali a jazykovú bariéru, ktorá tiež komplikuje vzájomné porozumenie. Vydarená je scéna, v ktorej adoptívna a biologická matka na prechádzke v lese zdanlivo priateľsky komunikujú jedna po anglicky, druhá po španielsky, ale každá hovorí o niečom inom.

 

Režisér akoby sa celkom nerozhodol, či chce Veľká svadba 8 resizediváka dojímať, šokovať,  alebo rozosmiať či konfrontovať s rôznym výkladom  pojmov ako je puritánstvo a absolútna voľnosť mravov. Alibisticky vkladá do úst  biologickej matky vetu o tom, že je to všetko akoby v telenovele, ale svoju scenáristickú „zlátaninu“ tým neospravedlní. Ani úvahami o všetkých druhoch lásky v modernej rodine, oslavou jej súdržnosti a pripomínaním koreňov domova  metaforou stromu, ku ktorému sa všetci vracajú.

 

Veľká svadba 2 resizeI keď distributéri správne usúdili, že pre mesiac lásky – máj - je  to titul ako stvorený. Najväčším  kladom filmu je však jeho hviezdne herecké obsadenie. Mená štyroch držiteľov Oscara  - Diane Keaton, Robert De Niro čoby adoptívni rodičia Ellie a Don Griffinovci, Susan Sarandon ako Donova partnerka Bebe, či Robin Williams v postave kňaza sú naozaj ťahákom pre obecenstvo a zárukou toho, že nech si myslíte o filme čokoľvek, máte sa aspoň na čo dívať.

 

Veľká svadba 4 resize

 

Veľká svadba (The big Wedding), USA 2012
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Justin Zackham
Scenár: Justin Zackham  na motívy francúzsko - švajčiarskeho filmu  Jeana Stephana Brona „Mon frére se marie“
Kamera: Jonathan Brown
Hudba: Nathan Barr
Kostýmová výtvarníčka: Aude Bronson-Howard
Hrajú: Robert De Niro, Katherine Heigl, Diane Keaton, Amanda Seyfried, Topher Grace, Susan Sarandon, Robert Williams a ďalší
Premiéra v SR: 9.mája 2013
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.