Svadba medzi citrónmi (Den skaldede frisør)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Svadba 4 resizeV sychravých jesenných dňoch  možno diváka poteší pohľad na slnečné Taliansko a zároveň mu pripomenie  nutnosť zvýšenej  spotreby vitamínu C vďaka filmu, ktorý prichádza práve do našich kín - romantickej komédii Svadba medzicitrónmi. I keď tento názov  preferujú iba distribútori v Čechách a na Slovensku. Originálny dánsky  titul Den skaldede frisor  sa dá preložiť ako Holohlavá kaderníčka a anglický názov Love Is All Your  Need  potvrdzuje, že Láska je všetko, čo potrebujete.

Pod všetkými tromi  názvami sa skrýva najnovší opus  dánskej oscarovej  režisérky, scenáristky, herečky a producentky Susane Bier (1960), ktorá má za sebou viac ako tucet úspešných filmov. Pôvodne študovala umenie  na univerzite v Jeruzaleme, potom architektúru na univerzite v Londýne a v roku 1987 absolvovala Národnú filmovú školu v Kodani. Na Svadba 3 resizefilmové výslnie sa dostala v roku 1999 filmom Ten jediný. V nasledujúcich rokoch  spolupracovala na svojich filmoch so scenáristom a režisérom Andersom Thomasom Jensenom. Spolu sa podpísali napríklad  pod filmy Otvorené srdcia (2002), Bratia (2004) a Po svadbe (2006), ktorý bol nominovaný na  Oscara. Za film Lepší svet (2010)si už Oscara odniesla. Spolupracoval s ňou aj na scenári jej najnovšieho filmu Svadba medzi citrónmi (2012).

 

Svadba 2 resizePríbeh filmu sa začína v kodanskej lekárskej ordinácii, kde sa kaderníčka Ida (výborná Trine Dyrholm) dozvie, že pravdepodobne zvíťazila nad  onkologickým ochorením, ale či je naozaj zdravá, ukážu až nasledujúce mesiace. S touto radostnou správou a nákupom sa vracia domov, kde pristihne manžela Leifa  s mladou účtovníčkou Tildou. Nevera ju šokuje, ale rozhodne sa, že sa o nej nesmie dozvedieť dcéra Astrid (Kim Bodnia). Nechce jej pokaziť Svadba 5 resizesvadbu, ktorá sa má konať o týždeň v Taliansku - v krásnej vile na morskom pobreží , uprostred citrónového sadu. Patrí ženíchovmu otcovi –bohatému podnikateľovi – exportérovi ovocia Phillipovi ( šarmantný Pierce Brosnan), ktorý sa po smrti manželky vrátil do Kodane. Mladomanželia sa však nazdávajú, že práve tu je ideálne miesto pre stretnutie dvoch  mimoriadne odlišných rodín a ich priateľov.

 

Lenže  situácia sa neustále komplikuje. Svadba 6 resizeNeokrôchaný Idin manžel si so sebou privedie milenku Tildu, ktorá sa už predstavuje ako jeho snúbenka, čo, samozrejme, vytáča manželku, syna Kennetha i dcéru Astrid. Vrie to aj v rodine ženícha. Rozvedená  Phillipova švagriná Benedekta ( živočíšna Paprika Steen) chce všetkými možnými spôsobmi vymeniť post švagrinej za post manželky a uloviť bohatého vdovca. Toho však zaujala Ida. Stupňuje sa aj napätie medzi budúcimi mladomanželmi, ktorí sa poznajú prakticky iba tri mesiace a ženích Svadba 9 resizeDavid (Sebastien Jenssen) sa síce umára žiarlivosťou, ale, ako postupne zisťujeme, aj neistotou vo vzťahu k otcovi, i vo svojej  sexuálnej  orientácií.

 

Režisérka mala šťastnú ruku pri výbere hereckých predstaviteľov a hlavne potešila fanúšičky Pierce Brosnana, ktorému zverila úlohu otca ženícha. Ale hviezdou filmu je Trine Dyrholm v postave kaderníčky Idy. Bez slov, iba  náznakom gesta, mimikou vyjadruje psychický stav svojej hrdinky. Silné sú scény, v ktorých  vidíme jej holú lebku, keďže  ju chemoterapia pripravila dočasne o vlasy a ona Svadba 7 resizenosí parochňu. .Veríme jej, vo chvíľach, keď zdeptaná a boľavá obhajuje neverného manžela, že sa nevedel vyrovnať s jej chorobou, i vtedy, keď sa zúfalo usiluje pomôcť svojim deťom alebo v okamihoch, keď sa bojí  čo len náznaku nového vzťahu.

 

Téma viac pre drámu ako romantickú komédiu. Jednotlivé situácie  skôr vyvolávajú úsmev ako smiech. V niektorých okamihoch má navyše človek pocit, že takéto niečo už videl Svadba 8 resizeopakovane, i keď v inej podobe, na televíznej obrazovke. Niekto sa môže aj čudovať, prečo si  oscarova  tvorkyňa Lepšieho sveta vybrala práve žáner romance. Príbeh však  rozohráva kultivovane a v rámci žánru ho smeruje, i keď náznakovo, k  istému zmiereniu a šťastnému koncu, čím saturuje stálu potrebu diváka (hlavne strednej a staršej generácie) po istej dávke  citov a lásky, bez ohľadu na to, či sa dočká svadby. Nemyslím si, žeby film Svadba medzi citrónmi bol zahryznutím do kyslého citrónu. Skôr pripomína osviežujúcu citrónovú penu, ktorou  Ida  hostí svojich najbližších.

 

 

 

 

Svadba 10 resizeSvadba medzi citrónmi (Den skaldedé frisør), Dánsko, Švédsko, Taliansko, Francúzsko -2012
Dĺžka: 112 min.
Réžia: Susanne Bier
Scenár: Susanne Bier, Anders Thomas Jensen
Kamera: Morten Soborg
Hudba: Johan Söderqvist
Hrajú: Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Paprika Steen, Kim Bodnia, Sebastien Jenssen a ďalší
Premiéra: 22.novembra
Foto: Continental film

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.