Ján Pavol II.: Hľadal som vás...(Jan Pawel II.: Szukalem Was...)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ján Pavol II.8 resizeOsobnosť pápeža Jána Pavla II. (1920 – 2005) sa nezameniteľne vpísala do dejín sveta i sŕdc ľudí. Nečudo, že inšpirovala aj vznik množstva (hovorí sa až o čísle 150) dokumentárnych či hraných filmov. V týchto dňoch prichádza k nám jeden z najnovších – najdrahší poľský dokument Ján Pavol II..: Hľadal som vás..., ktorý mal premiéru vlani, v roku jeho blahorečenia a teraz sa pripravuje jeho osemdielna televízna verzia.

Slávnostná slovenská premiéra je naplánovaná na 7. júna, ale už teraz v máji sa uskutočnila novinárska projekcia. Pri tejto príležitosti informoval zástupca distribúcie – Jiří Králik z Domu kultúry v Kroměříži – novinárov, že film zároveň vychádza na DVD s možnosťou špeciálnych verejných projekcií z DVD alebo Blu-ray. Premietanie filmu by malo byť Ján Pavol II. 2 resize - kópianavyše súčasťou tohtoročných osláv Roku vierozvestcov - svätcov Cyrila a Metoda, ktorých pápež Pavol Ján II. vyhlásil už v roku 1980 za patrónov Európy.

Tvorcom dokumentu je poľský kameraman a režisér, v tomto prípade aj spoluscenárista, Jaroslaw Szmidt (1978). Vzťah k umeniu zdedil pravdepodobne po mame - populárnej herečke Gražine Barazcewskej. Pred kamerou sa objavil ako detský herec - dvanásťročný školák v televíznom seriáli. Je absolventom filmovej školy v Lodži a autorom viacerých dokumentov. Vyskúšal si aj prácu v hranej tvorbe ako asistent réžie hollywoodskeho filmu Jakub klamár, ktorý sa nakrúcal s Robinom Wiliamsom na miestach skutočných Ján Pavol II. 4 resize - kópiakoncentračných táborov v Poľsku.

Ako režisér zdôrazňuje, film Ján Pavol II.: Hľadal som vás... - nie je biografiou, ani kronikou pontifikátu, ale je správou o univerzálnej povahe Karola Wojtylu – teológa, mysliteľa, umelca a o tom , čo všetko zmenil v živote cirkvi i celej civilizácie. Nakrúcal ho štyri roky na štyroch svetadieloch, v trinástich krajinách a použil v ňom nielen unikátne archívne materiály (napríklad z prvých dní pôsobenia poľského pápeža vo Vatikáne či z jeho prvých zahraničných ciest do Mexika, Poľska, Ázie, Afriky), ale predovšetkým výpovede skoro päťdesiatich osobností medzi ktorými nechýba ani tenorista Placido Domingo, herec Raul Bowa, Dalajlama či bývalý poľský prezident Lech Walensa. Sprievodcom dokumentu je známy poľský televízny Ján Pavol II. 3 resizemoderátor Krzysztof Ziemiec. Jeho komentáre sa prelínajú s archívnymi zábermi, výpoveďami osobností, ale aj poetickými zábermi, do ktorých zaznievajú myšlienky Jána Pavla II. či slová evanjelia. Celok pôsobí nesmierne emotívne. Je to zásluha nielen Szmidtovej kamery, strihu Konrada Styczena, či hudby Michala Lorenca, ale v prvom rade osobnosti Jána Pavla II. Sila a energia (najmä v mladších rokoch), zároveň otvorenosť radosť zo života, ale aj pokora a nezdolnosť s ktorou niesol svoje zdravotné problémy (v staršom veku) z neho priam vyžarujú, fascinujú a nevdojak aj dojímajú. Človek žasne, ako prvý slovanský pápež dokázal prekročiť dovtedy uznávané normy a osloviť i získať si napríklad mladých ľudí. Alebo čo všetko urobil pre spájanie sa v modlitbe a viere bez ohľadu na rôznorodosť náboženstiev a vierovyznaní. A jeho legendárne putovanie po svete, hľadanie a prihováranie sa veriacim i neveriacim.

Občas môže filmovému divákovi prekážať nie vždy dostatočná čitateľnosť titulkov, ale to je zanedbateľné v porovnaní s duchovným rozmerom diela. So šancou spoznávať asi doteraz najpopulárnejšieho pápeža z trochu iného uhla pohľadu, ale čo je hlavné, mať možnosť pod vplyvom filmu zamýšľať sa nad vlastnou cestou životom a svojimi postojmi.

 

Ján Pavol II.7 resize - kópiaJán Pavol II.: Hľadal som vás... (Jan Pawel II.Szukalem Was...)
Poľsko, 2011
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Jaroslaw Szmidt
Scenár: Jaroslaw Szmidt, Mariusz Witusch
Strih: Konrad Styczen
Hudba: Michal Lorenc
Účinkujú: Krzysztof Ziemiec, Placido Domingo, Raul Bowa, Lech Walensa, Dalajláma, Laura Biagiotti , Francesco Cossiga a ďalší

Foto: ARTRAMA a Jiří Králik, Dom kultúry Kroměříž

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.