Kocúr v čižmách (Puss in Boots)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kocur_7_resizePre staršiu generáciu sa pojem „Kocúr v čižmách“ spája s rozprávkami, či už zo zbierok nášho Pavla Dobšinského, nemeckých bratov Grimmovcov alebo Francúza Charlesa Perraulta. Tí mladší možno poznajú iba jeho zmodernizovanú verziu v podobe filmového hrdinu, ktorý sa objavil po prvý raz v roku 2002 ako vedľajšia postava v druhom a neskôr v  treťom diele príbehov o Shrekovi. Koncom tohto roka zažiaril ako titulný protagonista animovaného filmu Kocúr v čižmách.

Na filme Kocúr v čižmách, ktorý sa do slovenských kín dostáva popri bežnom formáte aj vo formáte 3D, pracovalo viac ako 620 tvorcov z rôznych krajín, ale najväčšia zásluha na jeho vzniku patrí pravdepodobne režisérovi Chrisovi Millerovi (1975). Tento animátor, Kocur_4_resizescenárista, herec (nejednej postave v animovaných filmoch prepožičiava  svoj  nezameniteľný hlas) a filmár absolvoval štúdium animácie na kalifornskom  Inštitúte umenia a vytvoril mnohé úspešné  reklamy, videá, internetové projekty i krátke filmy , kým zakotvil v Dream Works Animation Studio. Tam sa uviedol ako scenárista titulu Mravec Z, aby sa vzápätí  stal členom elitnej skupiny, ktorá sa nezameniteľne zapísala do histórie animácie a on sa presadil ako tvorca jednej z najúspešnejších animovaných filmových sérií -  scenárista oscarového Shreka, šéf scenáristov Shreka 2 a ako režisér  debutoval  titulom Shrek 3. Už v druhom diele Shreka si  vraj Kocur_11_resizeuvedomil, že mačací hrdina je mimoriadne zaujímavá postava, o ktorej by sa človek chcel dozvedieť viac a „zaslúži si vlastný príbeh“.

Ten  sa odohráva v čase pred  jeho  stretnutím sa so „zeleným zlobrom“ Shrekom. Divák sa dozvedá,  ako  víchor prihnal  košík s osirelým mačiatkom do dedinky San Ricardo, kde sa ho ujala správkyňa sirotinca Imelda, ktorú vníma ako mamu. Hravý kocúrik má vrodený zmysel pre česť. Keď vidí, že z nemotornej siroty -  vajca menom Hupky-Dupky -  sa každý smeje, zastane sa jej. Spriatelia sa a spoločne snívajú o získaní troch čarovných fazuliek. Po ich stonkách by sa dostali vysoko nad oblaky do zámku obra, ktorý má Kocur_6_resizezázračnú hus, čo znáša zlaté vajcia. Keď sa jej zmocnia, budú bohatí... Lenže ako kamaráti vyrastajú, ich povahy, a aj sny,  sa čoraz viac líšia. Odvážny Kocúr zachráni pred rozzúreným býkom starú ženu. Všetci ho oslavujú ako hrdinu  a  darujú mu klobúk a čižmy ako symbol pravdy, odvahy a cti. Hupky-Dupky sa cíti odstrčený a žiarli. A tak sa rozhodne Kocúra skompromitovať, zapletie ho do  bankovej lúpeže, aby sa z neho stal prenasledovaný zločinec, ktorému nikto neuverí poctivé úmysly. Cesty bývalých kamarátov na život a na smrť sa rozídu. Lenže ak chce Hupky-Dupky naplniť svoj detský sen o bohatstve pomocou zázračných fazuliek, potrebuje  pomoc Kocúra. Tobôž, keď o fazuľky a bohatstvo Kocur_5_resizemá záujem aj zlodejský manželský pár Jack a Jill. Využije, že záletníckemu  Kocúrovi nie je ľahostajná krásna mačacia zlodejka Cica Labka a nahovorí ho na spoluprácu. Dobrodružná cesta za husou, čo znáša zlaté vajcia sa môže začať a nikto netuší, ako im všetkým skomplikuje život a čo všetko sa ešte udeje...

Poučený dospelý divák by mohol byť sklamaný, že kvantitatívne zastúpenie scenáristov neznamená aj rovnakú kvalitu nápadov. Niektoré motívy sú akoby nedotiahnuté, iné zas  ľahko čitateľné, prekvapenia sa asi nedočkáte. Ak zaň nepovažujete poňatie postavy Vajca. V domácich rozprávkach býva dobrácke, tu figuruje ako intrigán, ktorý manipuluje všetkých okolo seba. Ale, ako v jednej scéne tvrdí Kocúr a použije peknú slovnú hračku: nie je ešte skazené. Zaujímavá je aj inšpirácia motívmi anglosaskej rozprávky O Jackovi a zázračnej fazulke.
Kocur_3_resizeSamotná postava Kocúra prekvapila a  očarila divákov už v Shrekovi 2. Tie úžasné  až hypnotizujúce oči a v jednotlivých pózach zrejmé citácie populárneho Antonia Banderasa čoby Zorra pomstiteľa, ktorý mu v originálnej verzii  prepožičal hlas. V Shrekovi i v Kocúrovi v čižmách. V originále mu sekunduje Salma Hayek ako Cica Labka. Dospelí diváci si môžu vychutnať nielen ich vtipný slovný, ale hlavne pôsobivý tanečný duel.

Kocur_1_resizeDetský divák má však iné priority a uvíta slovenský dabing, možno s menej slávnymi menami, ale nemenej pôsobivý. Titulného hrdinu teda vníma s hlasom Dušana Szaboa, Cicu Labku  pre neho stvárnila Soňa Norisová a Vajce Hupky Dupky oživil Peter Sklár.

Rozprávkový príbeh Kocúr v čižmách je rodinný film a z toho vychádzali aj autori: zabaviť dieťa a neunudiť rodiča. Nechýbajú dobrodružné  ani komediálne prvky  a ako režisér Chris Miller zdôrazňuje: „Nesie v sebe i posolstvo, že každý z nás si zaslúži druhú šancu a nikdy nie je neskoro zmeniť smer nášho života.“

Kocur_12_resizeKocúr v čižmách (Puss in Boots), USA, 2011
Réžia: Chris Miller
Scenár: Charles Perrault, Brian Lynch, David.H.Steinberg, Tom Wheeler, Jon Zack
Úprava: Eric Dapkewitz
Hudba: Henry Jackman
Scéna: Guillaume Aretos
Hrajú v origináli: Antonio Banderas,  Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton, Amy Sederis a ďalší
V slovenskom znení: Dušan Szabo, Soňa Norisová, Peter Sklár, Ivan Vojtek, Gabriela Dzúriková, Pavol Topoľský, Táňa Radeva, Boris Farkaš a ďalší

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.