Artur zachráni Vianoce (Arthur Christmas)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

artur_p573036_MediumVianočný film v novembri? A prečo nie – vo svete, kde sa Vianoce stali marketingovým eventom, kde obchodné reťazce vešajú do predajní vianočnú výzdobu už koncom letných prázdnin a kde sa prvé vianočné reklamy v televíziách i rozhlasoch zjavujú od októbra? Načasovanie premiéry je najmenší z problémov britsko-americkej animovanej vianočnej rodinnej komédie v 3D Artur zachráni Vianoce. Vianočná zábava má svoje vlastné pravidlá. Môže brnkať na city, môže byť aj gýčová a nepôvodná, ale celkom určite nie takto.

V americkej firme Sony Pictures Animation vznikli filmy ako Lovecká sezóna, Divoké vlny či Oblačno, miestami fašírky. Britská spoločnosť Aardman Animations má zasa na účte animované snímky s Wallaceom a Gromitom – aj Prekliatie králikolaka, Slepačí úlet a Spláchnutého. Teraz sa dali dohromady a za štyri roky s rozpočtom 100 miliónov dolárov vytvorili niečo... čo je hlboko pod priemerom jednej i druhej.

artur_p067239_MediumTvorcovia sa veľmi snažia hrať na istotu, nikoho neuraziť, nikoho sa nedotknúť, len aby neodradili žiadnu časť širokých diváckych vrstiev od návštevy kina (a zaplatenia vstupného). Neprebrali nič z bezstarostnej rozjasanosti a bláznivosti animovaných filmov Sony, ale ani zo suchého, absurdného, priam poeticky surrealistického humoru Aardmanovcov. Dokonca i výtvarné riešenie je len akýmsi nemastným-neslaným kompromisom. Cukríky pre oči. Sú pestrofarebné a sladké, no chýba im akákoľvek príchuť, vôňa a šťava. Výtvarník ruského pôvodu Jevgenij Tomov má určite na viac, ako to v minulosti už dokázal prácou na filmoch Trio z Belleville, Príbeh o Zúfalčekovi či Iluzionista. Hoci samotná animácia je dobrá, postavičky akoby vystúpili z digitálne animovaných filmov roku 2005. Najmä z Karcoolky.

artur_p439698_MediumPôvodný anglický názov snímky Arthur Christmas tvorí meno a priezvisko hlavného hrdinu. Nosatý nemotorný no dobrosrdečný pubertiak Artur (v slovenčine bez H) je najmladším potomkom starobylej rodiny Christmasovcov, ktorá odvodzuje svoj pôvod od svätého biskupa Mikuláša (!), už stáročia býva na Severnom póle a počas vianočných sviatkov roznáša deťom darčeky. Pravda, dnes už pomocou supermodernej kozmickej lode, s vyspelým riadiacim centrom, plným snaživých elfov a najpokrokovejšej techniky.

artur_p087829_MediumŤarbavý zmätkár Artur je chodiaca katastrofa, a tak ho rodinná firma „upratala“ na listové oddelenie, kde pri práci s poštou od detí môže narobiť len minimum škôd. Jeho otec je už sedemdesiaty rok v aktívnej službe na pozícii Santa Clausa. Zmáha ho síce vek aj únava, no nemieni odísť do dôchodku. Lenže o prestížnu funkciu sa uchádza nedočkavý namyslený starší syn Steve – technokrat, nechápajúci poéziu Vianoc, utápajúci sa v strojoch, digitálnych hračkách a štatistikách. No ani niekdajší Santa – Arturov a Stevov dedko – sa dosiaľ nezmieril s tým, že už nie je na výslní a vďačne využije akúkoľvek príležitosť, aby potomkom naznačil, že ešte nepatrí do starého železa.

artur_p379067_MediumKeď vysvitne, že pri nočnej roznáške darčekov Santa s elfmi (štylizovanými na spôsob tajných agentov z Mission: Impossible) zabudli na dievčatko v cornwallskom mestečku, starnúci Santa sa nechá Stevom uchlácholiť, že ide len o minimálnu štatistickú odchýlku. Artur so starým otcom však oprášia zastarané santovské sane, vyduria dávno nezapriahané soby a vydajú sa aj so zanovitou elfkou Bryony, špecialistkou na balenie darčekov, na ilegálnu a poriadne chaotickú misiu. Vedia, že i jedno detské sklamanie môže spôsobiť koniec Vianoc.

Celý prostoduchý príbeh, až priveľmi podobný veľkonočnému animovano-hranému filmu Hop, tvorcovia rozpracovali na 98 minút, čo je v tomto prípade prinajmenšom o dvadsať minút viac ako treba. Hoci by malo ísť o zábavu v akčnom štýle a v češtine film aj uvádzajú pod názvom Velká vánoční jízda, je to jazda utáraná, pomalá, rozpačitá, trhaná, s mnohými zastávkami, so sterilným humorom, bez spádu i napätia.

artur_p588209_MediumNa scenári síce spolupracoval Peter Baynham, podpísaný pod komédiami Borat a Brüno, no bez Sashu Barona Cohena mu chýba iskra, originalita aj vtip. Spolu s Baynhamom scenár napísala televízna seriálová scenáristka a režisérka Sarah Smith. Arturom teraz debutovala ako režisérka dlhometrážneho filmu pre kiná. S celovečerným formátom však nemá potrebné skúsenosti. Svoju úlohu nezvládla: počnúc dramaturgiou (nepôvodný námet, priveľa postáv, priveľa motívov a dejových línií, nepresvedčivá motivácia) cez scenár, „obsadenie“ (výtvarné riešenia a „charaktery“ postáv) až po samotnú filmovú naráciu a odfláknutú prácu so stereoskopickým obrazom. Nápady a myšlienky by aj boli, lenže nič ich nerozvíja, nepointuje ani nezjednocuje.

Voči štandardne kvalitnému slovenskému prekladu ani dabingu nemožno vzniesť vážnejšie výhrady (azda až na pesničku, prvú z dvoch, ktorá zostala v origináli a bez titulkov, hoci je pre dopovedanie príbehu dôležitá), pravdou však je, že Bill Nighy, James McAvoy, Hugh Laurie, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Eva Longoria, Michael Palin, Robbie Coltrane, Joan Cusack a ďalšie hviezdy môžu filmu v originálnom znení dodávať istý vtip a svojráz.

artur_p838409_MediumArtur zachráni Vianoce je nepôvodná, do značnej miery chaotická a pritom stereotypná sezónna záležitosť, ktorá síce možno diváka priamo neznechutí a neurazí, ale ani nijako výnimočne nepoteší a nepobaví. Hoci spomína čaro Vianoc v každej druhej vete, sama ho veľa nemá. Je s chladným rozumom vykalkulovaným vianočným produktom, určeným na rýchlu spotrebu počas sezóny a len sotva by sa mohla stať vianočnou trvalkou ako Zázrak na 34. ulici, Mrázik, Sám doma, Tři oříšky pro Popelku, Láska nebeská, Grinch alebo nedostižná Predvianočná nočná mora.

Preto neprekvapí, že snímku celkom logicky pod záverečnámi titulkami uzatvára otrepaný vianočný šláger v podaní aktuálnej, otravnej, marketingom vyprodukovanej androgýnnej americkej speváckej hviezdičky.

artur_p783075_MediumNapokon treba doložiť i pár slov k samotnej projekcii. Konkrétne 28. novembra o 18.00 h v sále číslo 6 bratislavského Europa Cinemas Polus. Projektor bol nastavený tak zle, že reklamy, upútavky i samotný film – bez ohľadu na to, či 2D alebo 3D – premietal cez akoby zamastený či zahmlený objektív, mierne rozostrené, so zníženým jasom, bez detailov, farebnosti aj kontrastu. Dojem, najmä po nasadení polarizačných okuliarov a pri filme, ktorý sa odohráva cez vianočnú noc, bol tristný, rozhodne nie hodný žiadaných 8,50 eur.

Ak sa teda na film Artur zachráni Vianoce v 3D vyberie do kina štvorčlenná rodina, mala by zvážiť, či sumu, na ktorú ju vyjdú štyri vstupenky, radšej neinvestuje do nákupu lacného prehrávača DVD – a zvýši jej aj na disk s nejakou skutočnou vianočnou klasikou.

 

artur_film-plakat-origArtur zachráni Vianoce (Veľká Británia-USA 2011)
Arthur Christmas
98 minút
Scenár: Peter Baynham, Sarah Smith.
Réžia: Sara Smith.
Kamera: Jericca Cleland. Strih: John Carnochan, James Cooper. Hudba: Harry Gregson-Williams. V slovenskom znení účinkujú: Daniel Fischer, Miroslava Drínová, Dušan Kaprálik, Jozef Benedik, Martin Kaprálik, Eva Pavlíková, Tomáš Horváth, Michaela Hanudelová, Lenka Košická, Ľubica Očková a ďalší.
Premiéra 24. novembra 2011

Foto: ITAFILM

 

 

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.