Dream House

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dream_House_7_resizeÍrsky režisér, scenárista a producent Jim Sheridan (1949 ) patrí k výrazným osobnostiam svetovej kinematografie. Jeho filmy boli ocenené dvoma Oscarmi, šestnástimi nomináciami na Oscara  (z toho bolo päť priamo pre neho) a nespočetným množstvom medzinárodných cien. Stačí pripomenúť jeho debut Moja ľavá noha v roku 1989, ktorý nakrútil podľa vlastného scenára na základe autobiografickej knihy írskeho umelca Christy Browna a naštartoval ním na hviezdnu dráhu predstaviteľa hlavnej úlohy Daniela Day-Lewisa.

S týmto hercom spolupracoval neskôr aj v ďalšom medzinárodne oceňovanom filme V mene otca (1993) o osudoch nespravodlivo odsúdeného muža za bombový atentát IRA a v športovej dráme Boxer (1997). Z ďalších Sheridanovych diel nemožno zabudnúť napríklad Dream_House_8_resizena titul Pastvina (1990) s Richardom Harrisom, ale ani na  film In America (2002), ktorý nakrútil so svojimi dcérami - spisovateľkami Naomi a Kirsten o svojich životných skúsenostiach imigranta (v osemdesiatych rokoch sa po ukončení štúdia na univerzite v Dubline presťahoval do Kanady a neskôr do New Yorku). Nasledoval  príbeh rappera Zbohatni alebo zdochni (2005) a remake dánskeho filmu Bratia (2009) o tom, ako vojna v Afganistane poznačila jednu rodinu. Teraz prichádza do našich kín jeho najnovší opus - psychologický thriller Dream House (Dom snov)  z roku 2011.
Dream_House_6_resizeDej sa začína v okamihu, keď sa  úspešný vydavateľský redaktor Will Atenton rozhodne viac venovať rodine a písaniu knihy, takže sa vzdá svojej práce v New Yorku a spolu s manželkou Libby a dvomi dcérami sa presťahuje do pokojného mestečka v Novom Anglicku. Postupne však zisťuje, že jeho vysnívaný dom skrýva tajomstvo – bol dejiskom neobjasnených brutálnych vrážd matky a jej dvoch dcér. Mesto je presvedčené, že vrahom bol ich otec a manžel - Peter Ward. Súd ho však oslobodil pre nedostatok dôkazov a päť rokov strávil v psychiatrickej liečebni, odkiaľ ho nedávno prepustili. Okolo domu sa začnú diať záhadné veci a ako hovorí slogan „aj najkrajší sen sa môže zmeniť v nočnú moru“. Will chce ochrániť svojich blízkych a pátra po podrobnostiach tragédie. Dream_House_4_resizeZdá sa, že ich susedka Ann mala k vyvraždenej rodine blízky vzťah a vie viac, než je ochotná prezradiť...

Sheridan  aj tentokrát vsadil na silné herecké osobnosti, konkrétne na trojicu medzinárodne preslávených britských hercov. V prvom rade je to Daniel  Craig (1968) v postave Willa Atentona. Tohto jedného z najlepších divadelných, filmových a televíznych hercov svojej generácie vníma však široké publikum predovšetkým ako najnovšieho agenta 007 Jamesa Bonda (Casino Royal a Quantum of Solace). Sheridan mu dal šancu vytvoriť komplikovanú postavu s tajomstvom a herecky sa vyrovnať sa s celou škálou protichodných pocitov a polôh. 

Dream_House.2_resize

Jeho ženské partnerky majú zdanlivo menší priestor, ale o to viac hovoria ich pohľady, náznaky. Manželku Libby  stvárňuje uznávaná herečka Rachel Weisz. Oscara získala za film Nepohodlný a videli sme ju napríklad vo filmoch Agora či Pevné puto, verejnosť ju však vníma  predovšetkým vďaka  filmu Múmia. Rozvedenú susedku Ann Pattersonovú, ktorá s manželom bojuje o opatrovníctvo dcéry Chloe, predstavuje anglicko-austrálska herečka Naomi Watts, ktorá si už vyskúšala sily aj ako producentka. Šťastnú ruku mal režisér aj  pri výbere predstaviteliek Willovych dcér Trish a Dee Dee. Stvárňujú ich skutočné sestry - Taylor a Claire Geare. Lenže aj najlepšie Dream_House1_resizeherecké obsadenie by zlyhalo, keby nemalo čo hrať. K svojim najslávnejším filmom si Jim Sheridan písal scenáre sám. Tu prijal zaujímavý scenár Davida Loucku.

Divák  až postupne  pochopí, že v príbehu sa prelína nielen romantika, nadprirodzeno a horor, ale aj skutočný a imaginárny svet. O to náročnejšia bola práca autorky výpravy Carol Spierovej a kameramana Caleba Deschanela, hlavne keď sa hrali s domom, ktorý bol pre hrdinu vysnívaný, ale zároveň bol aj  domom, kde ožívali sny, čo bolo niekedy prekliatím. Mimochodom, okrem scén v New Yorku vznikala väčšina filmu v Kanade – v  provincii Ontario. Útržkovite sa dozvedáme jednotlivé fakty o protagonistoch, ale aj o vedľajších postavách a odhaľujeme ich tajomstvá. Uvedomujeme si, že hlavný hrdina žije súčasne v dvoch realitách. Odpovede však nie sú jednoznačné a rozprávanie nás drží v napätí až do záveru, keď môžeme zapochybovať: stalo sa to naozaj takto?

Ale o tom to je. A ako režisér Jim Sheridan priznal, scenár ho vraj zaujal tým, čo sa mu celkom podarilo filmovo stvárniť - „ani na chvíľu neviete, čo je skutočnosť, a čo nie.“

Dream_House_3_resizeDream House,  USA, 2011
Réžia: Jim Sheridan
Scenár: David Loucka
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: John Debney
Strih: Glen Scantlebury, Barbara Tulliver
Výprava: Carol Spier
Kostýmy: Delphine White
Masky: Donald Mowat
Špeciálne efekty: Sophie Vertigan
Hrajú: Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts, Marton Csokas, Elias Koteas, Jane Alexander, Rachel G. Fox, Mark Wilson a ďalší.
Foto:Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.