Všetko o ničom, nič o všetkom

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

pan_nikdo_05V roku 2092 posledný smrteľný človek Nemo Nikto oslavuje 118 rokov. Navštívi ho novinár, aby s ním spravil interview. Lenže Nemove vedomie je plné rôznych zdanlivo nesúvisiacich obrazov, ktoré sú spomienkami nielen na prežitý život, ale i na životy, ktoré prežiť mohol a neprežil. Všetky sa pretínajú v jedinom traumatizujúcom bude z detstva.

Po novinke švédskeho filmára Lukasa Moodyssona Mamut uvádza Asociácia slovenských filmových klubov ďalší film kedysi slávneho tvorcu kvalitných nízkorozpočtových snímok, ktorý sa po rokoch odmlčania pokúša uspieť drahým multikoprodukčným veľkofilmom v anglickom jazyku. Kanadsko-belgicko-francúzsko-nemecká snímka Belgičana Jaca Van Dormaela Pán Nikto vyšla producentov na 60 miliónov dolárov, ale na benátskom filmovom festivale roku 2009 si vyslúžila len cenu Ossella za výpravu.

pan_nikdo_03Do európskych kín sa film začal dostávať prevažne v druhej polovici lanského roka a vykázal tržby vo výške 3 milióny. Belgické, kanadské i francúzske médiá písali o komerčnej katastrofe. O to väčším prekvapením bola cena People's Choice Award na udeľovaní Európskych filmových cien za rok 2010, hlasovanie o ktorých sa končilo 31. októbra 2010, keď film uvádzali len v 13 zo 44 európskych krajín.

Roku 1991 získala Van Dormaelova debutová dráma Toto hrdina Zlatú palmu v Cannes a hneď štyri Európske filmové ceny. Jeho nasledujúci Ôsmy deň z roku 1996 si vyslúžil ocenenie v Cannes i nomináciu na Zlatý glóbus. Po trinástich rokoch mlčania, deviatich rokoch intenzívnej práce a 120 dňoch nakrúcania sa režisér predstavil v Benátkach s filmom v anglickom jazyku Pán Nikto a vyvolal podobné pocity ako Moodysson v Berlíne s Mamutom.

pan_nikdo_07V oboch prípadoch ambície prerástli možnosti i talent tvorcov. Dormael si vybral hneď celú hrsť závažných atraktívnych tém ako otázka nesmrteľnosti, boj osudovej predurčenosti s náhodou, efekt motýlich krídel, ktoré mávnutím na jednom konci sveta vyvolajú búrku na druhom konci, dejá vu, sloboda rozhodovania a manipulácia či plynutie času, veľký tresk, teória strún a realita ako ilúzia vyvolaná ľudským vedomím. Pretože ich spracováva rôznymi spôsobmi, rôzne zdroje snímku označujú rozlične – ako sci-fi, psychologickú drámu, romancu, fantasy, metaforu... Ťažko možno určiť žáner filmu, obsah ktorého sa vzpiera stručnému opisu.

pan_nikdo_08Scenárista a režisér zvolil medzinárodné obsadenie. Hlavnú rolu stvárnil Jared Leto, vo vedľajších účinkujú Diane Kruger, Sarah Polley, Rhys Ifans a ďalší. Herecké výkony však v tomto prípade nie sú podstatné a ani nedostali žiadny priestor. Dominantné sú hudobná a najmä obrazová stránka, bohato využívajúca výtvarnú štylizáciu, masky i digitálne efekty. Vrtuľníky „budujúce“ našu realitu na spôsob skladačky sú určite skvelé – a podobných nápadov je vo filme nadostač. Azda až priveľa.

Z počiatočného chaosu sa v desiatkach epizód síce na spôsob mozaiky postupne vynára zrozumiteľný príbeh i s pointou, ale je príliš jednoduchý – a efektný obraz ho potláča. Presne tak, ako digitálne čarovanie zatlačilo do úzadia človeka a v priehrštiach rôznorodých tém sa stratilo posolstvo.

pan_nikdo_10Van Dormael rozpráva múdro, nápadito, zaujímavo, pekne, efektne a hlučne. Po 138 minútach odchádzame z filmu očarení, omráčení, ohlušení, no citovo nedotknutí a bez toho, že by sme vedeli, čo nám vlastne chcel povedať.

Pán Nikto (Kanada-Belgicko-Francúzsko-Nemecko 2010)

Mr. Nobody

138 minút

Scenár a réžia: Jaco Van Dormael. Kamera: Christophe Beaucarne. Hudba: Pierre van Dormael. Účinkujú: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley, Rhys Ifans, Juno Temple, Toby Regbo, Laurent Capelluto, Jaco van Dormael, Chiara Caselli a ďalší.

Premiéra 10. februára 2011

 

Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.