The Book of Boba Fett (TV seriál)

Baba resizeTelevízny Star Wars svet sa pomaly, ale isto rozpína a po prvých dvoch sériách fanúšikmi mimoriadne populárneho Mandaloriana z rokov 2019 a 2020 tu máme i druhý oficiálny projekt. Konkrétne spin-off už zmieneného seriálu, ktorý nesie názov The Book of Boba Fett a bezprostredne nadväzuje na podtitulkovú scénu druhej sezóny Mandaloriana. Výsledok však nie je tentokrát až natoľko presvedčivý, ako by si priaznivci tejto legendárnej značky zaslúžili. Prečo to tentokrát až tak nevyšlo?

Boba Fett je jednou z najznámejších postáv celého kánonu Hviezdnych vojen a to i napriek tomu, že jeho rola vo filmoch bola výrazne Baba2 resizelimitovaná. Prvýkrát sa objavil v legendárnej epizóde V a v mladšej verzii aj v prequelovej trilógii, konkrétne v prostrednej časti s podtitulom Klony útočia. Tajomne pôsobiaci nájomný lovec s ikonickou vesmírnou loďou získal veľmi rýchlo kultový status a svojho času bol po akvizícii Lucasfilmu spoločnosťou Disney zvažovaný i celovečerný film. A hoci z týchto plánov nakoniec vzišlo, televízny formát je nepochybne vhodnejším a poskytuje väčší priestor na prípadný rozvoj. O to viac preto prekvapí, ako málo seriál ťaží Baba4 resizez naskytnutého potenciálu.

Boba Fett je v rámci média vykresľovaný ako málovravný nájomný lovec, ktorý si takmer nikdy neskladá helmu a viac než slová za seba necháva hovoriť svoje zbrane. Obavy ako Disney pojme nie práve kladne pôsobiacu postavu dočasne rozptýlil spomínaný Mandalorian, kde sa uviedol i bez svojho brnenia naozaj štýlovo. Tu však pôsobí po nie až tak dávnej anabáze ako úplne iná osoba - až príliš mu záleží na blahu iných, po neľútostnom vystupovaní nie je ani stopy a nedokáže vzbudiť ani rešpekt vo svojich protivníkoch, čo mu obzvlášť v začiatkoch dokáže poriadne zavariť. Nijak tomu nenapomáha ani minimalistický prejav Temueru Morrisona, kde síce na jednej strane poteší návrat známeho herca z filmovej Baba8 resizesérie, na druhej strane však postráda bez helmy výraznejšiu charizmu, či presvedčivejšie výrazové prostriedky. Z oboch pohľadov ho tak poľahky prekonáva jeho seriálová spoločníčka Fennec Shand s tvárou skúsenej Ming-Na Wen a nielen tá.

Dá sa síce argumentovať charakterovým vývojom a teoreticky by to tvorcom mohlo prejsť. Nakoniec, až štyri diely zo siedmich zaberajú flashbacky vo veľkom mapujúce obdobie od jeho údajnej smrti v žalúdku Sarlacca až po moment, keď spojil svoje sily s Fennec Shand a získal späť svoju loď. Až na jeden z nich, menovite druhý diel s vynikajúcim zapojením Tuskenov, však nijak zvlášť neprehlbujú ústredného antihrdinu a všetko čo ukazujú by by sa dalo odbiť i pár vetami. Sú vlastne len vatou bez výraznejšieho dopadu Baba6 resizena hlavný dej. Po viacerých stránkach pritom kvalitne realizovanou (špičkovo pôsobiaca výprava, kostýmy, vizuálne efekty, ešte lepšia hudba), no stále vatou.

Ani dej pritom nijak zvlášť neohromí a po tom čo bola divákom prisľúbená klasická gangsterka zasadená do kulís známeho univerza, sa nedá ubrániť menšiemu sklamaniu. Zasadenie do westernovo pôsobiacich kulís a stávka na žánrové prvky pritom funguje aj tentokrát, až príliš jednoducho pôsobiaca zápletka však prirýchlo odhalí všetky svoje karty. Počiatočné napätie z ďalšieho vývoja tak pretaví v závere v až príliš tradične pôsobiaci stret „dobra“ a zla, kde tých zlých zastupuje zločinecký Syndikát s niekoľkými anonymnými figúrkami na čele. Ešte väčším problémom sú však nie veľmi pochopiteľné Baba5 resizeodbočky k už viackrát spomínanému Mandalorianovi, vďaka čomu pôsobia piaty a šiesty diel akoby si scenáristi pomýlili projekty. Je vlastne až ironické, že ide o najlepšie časti seriálu - akokoľvek mu robia v konečnom dôsledku medvediu službu a ešte viac zvýrazňujú jeho nedostatky.

No netreba byť zbytočne prísny. The Book of Boba Fett sa síce nevydaril podľa predstáv, no tými najlepšími momentami dokáže predsa len vzbudiť požadované emócie. V nich z neho črší aj očakávaná hravosť, ako celok však ide o nekoncepčne pôsobiacu záležitosť, ktorá má poriadne ďaleko od televíznej udalosti roku a scenáristi v nej zbytočne podkopávajú renomé obľúbenej postavy. Miestami ju navyše zráža i rozkolísaná Baba3 resizeúroveň réžie a kým Bryce Dallas Howard sa každým rokom zlepšuje, diely veterána Roberta Rodrigueza (Desperado, Alita: Bojový Anjel) patria k tomu slabšiemu a miestami až nemilo prekvapujú nelogickou, na efekt pôsobiacou akciou. No nevadí. Už o niekoľko mesiacov je tu seriálový Obi Wan Kenobi a neostáva nič iné len veriť, že druhý tohtoročný pokus vyjde o poznanie lepšie. Nádej totiž zomiera posledná.

Baba7 resizeThe Book of Boba Fett ( TV seriál), USA,(2021–2022)
Dĺžka: 5 h 28 min. (Minutáž: 37–59 min.)
Manažér projektu: Jon Favreau
Réžia: Robert Rodriguez, Dave Filoni, Bryce Dallas Howard, Kevin Tancharoen
Scenár: Jon Favreau, Dave Filoni
Kamera: David Klein, Dean Cundey
Hudba: Ludwig Göransson, Joseph Shirley
Strih: Jeff Seibenick, Dylan Firshein, Andrew S. Eisen, Dana E. Glauberman
Zvuk: David Acord
Scénografia: Doug Chiang, Andrew L. Jones, Amanda Moss Serino
Masky: Carlton Coleman
Kostýmy: Shawna Trpcic
Producent: John Bartnicki
Hrajú: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Jennifer Beals, Matt Berry, David Pasquesi, Carey Jones, Galen Howard, Robert Rodriguez, Xavier Jimenez, Skyler Bible, Alfred Hsing, Daniel Logan, Allan Graf, Pedro Pascal, Stephen Root, Sophie Thatcher, Jordan Bolger, Danny Trejo, Phil LaMarr, Matthew Wood, Amy Sedaris, Timothy Olyphant, Rosario Dawson, Corey Burton, Mark Hamill, W. Earl Brown, Emily Swallow, Max Lloyd-Jones, Paul Sun-Hyung Lee, Jon Favreau, Tait Fletcher
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.