Nominácie na cenu Slnko v sieti za roky 2020 a 2021

SFTalogo resizeSlužobníci získali dvanásť nominácií, snímky Muž so zajačími ušami a Cenzorka po jedenásť. Rozhodli o tom v prvom kole hlasovania členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). Keďže prezídium SFTA pre pretrvávajúcu pandémiu spojilo udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti za posledné dva roky, SFTA predstavila nominácie za roky 2020 a 2021 súčasne. O prestížnu sošku Slnka v sieti sa tentoraz uchádzalo spolu 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 11 filmov.

V kategórii Najlepší hraný film je na cenu nominovaná Cenzorka režiséra Petra Kerekesa. Príbeh z odeskej ženskej väznice, v ktorej režisér Cenzorka resizestrávil návštevami a nakrúcaním šesť rokov, získal zároveň nominácie aj v kategóriách Najlepší filmový scenár, Najlepší kameramanský výkon, Najlepší filmový strih, Najlepší filmový zvuk, Najlepšia filmová hudba, Najlepšie kostýmy, Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

O cenu za Najlepší hraný film zabojuje aj Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka. Tragikomédia o mužovi, ktorému sa život prevráti zo dňa na deň, taktiež súťaží v kategóriách Najlepší filmový scenár, Najlepší filmový strih, Najlepšie masky, Najlepšia herečka v hlavnej úlohe, Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, Najlepší herec v hlavnej úlohe a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

MiroslavKrobot2 resizeTretím nominovaným hraným filmom, ktorý ašpiruje na titul Najlepší hraný film, je snímka Ivana Ostrochovského Služobníci. Príbeh dvoch študentov bohosloveckej fakulty v komunistickom Československu bojuje aj v kategóriách Najlepší filmový scenár, Najlepší kameramanský výkon, Najlepší filmový strih, Najlepší filmový zvuk, Najlepšia filmová hudba, Najlepšie kostýmy, Najlepšie masky, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe.

Režiséri Peter Kerekes (Cenzorka), Ivan Ostrochovský (Služobníci) a Martin Šulík (Muž so zajačími ušami) sa zároveň uchádzajú aj o cenu v kategórii Najlepšia filmová réžia.

V kategórii Najlepší dokumentárny film nominovali členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie diela Láska pod kapotou Mira Rema, Raj na zemi Jara Vojteka a film The Sailor Lucie Kašovej.

O víťazstvo v kategórii Najlepší animovaný film bojujú Bolo raz jedno more Joanny Kozuch, Cez palubu! Filipa Pošivača a On the Hill Lukáša Ďuricu.

AlexandraBorbely resizeZa Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sú nominované herečky Alexandra Borbély (Muž so zajačími ušami), Marina Klimová (Cenzorka) a Irina Kirjazeva (Cenzorka). Na ocenenie za Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Zuzana Kronerová (Muž so zajačími ušami), Liubov Vasylyna (Cenzorka), Tatiana Pauhofová (Muž so zajačími ušami) a Zuzana Mauréry (Muž so zajačími ušami).

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe sa o cenu uchádzajú herci Noel Czuczor (Správa), Miroslav Krobot (Muž so zajačími ušami) a Samuel Polakovič (Služobníci). O cenu v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe súperia Vlad Ivanov (Služobníci), Oldřich Kaiser (Muž so zajačími ušami) a Milan Mikulčík (Služobníci).

Slávnostné vyhlásenie cien Slnko v sieti sa uskutoční v historickej budove Slovenského národného divadla v sobotu 9. apríla 2022. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera budú odovzdané dve ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť. Partnerom slovenského filmu je Prvá stavebná sporiteľňa.

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.