Lovecraftova zem (Lovecraft Country, TV seriál)

Lov resizeMilovníci amerického autora H. L. Lovecrafta (1890-1937), amerického spisovateľa, ktorý vo svojich opusoch vytvoril originálny fantaskný svet, ocenený až po jeho smrti, siahnu po tomto seriáli asi bez rozmýšľania so zvedavosťou, ako sa jeho literárna fikcia, porovnávaná často s dielami Franza Kafku, preniesla do filmu. Je preto dôležité pripomenúť, že predlohou seriálu Lovecraftova zem je rovnomenná kniha Matta Ruffa, ktorá vyšla v roku 2016 a včlenila do Lovecraftovho sveta americkú povojnovú realitu 50. rokov s akcentom na pretrvávajúci rasizmus. 

Ako by sa k tejto voľbe postavil sám autor ani nemusíme dlho uvažovať, lebo jeho postoj k rasovým preferenciám bol známy a o jeho kocúrovi nazvanom Nigger Man sa toho popísalo dosť nato, aby sme v tejto záležitosti mali jasno. Či je to len zlomyseľnosť, alebo tvorivý experiment, si už musia vyjasniť diváci, Lov3 resizedostatočne zasvätení do Lovecraftovho sveta. Segregačná rétorika však určite nie je v seriáli nadbytočná a hrá sa s ňou dostatočne tvorivo a poučene.

V centre rozprávania, dostatočne pretkaného výberom hororových i magických udalostí, figuruje Atticus, veterán korejskej vojny, ktorý sa spolu s kamarátkou Leti a strýkom Georgom vyberú do Ardhemu hľadať jeho otca Montrosa. Na miesto, kde sa nachádza, ho upozorní list od tajomného odosielateľa a kým sa dostanú k Ardhemskému panstvu, prejdú mínovým poľom rasistických útokov. V zámku, ktorý kedysi patril istému obchodníkovi s otrokmi Titusovi Braithwhitovi, pripravuje tajná spoločnosť Synovia Adamovi zložitý rituál pod vedením Samuela, Titusovho potomka. Kľúčovú rolu v ňom má zohrať Atticus . V pozadí prebieha zápas o jeho otca Montrosa, uväLov7 resizezneného kdesi v podzemí a otcove plány sabotuje jeho dcéra Christina spolu s bratom Williamom. Aj keď sa nakoniec záchrana otca podarí, hlavní protagonisti sa do zámerov čarodejníckej rodinky dokonale zapletú.

Nový dom, ktorý si po návrate do Chicaga kupuje v bielej štvrti Leti a plánuje ho využiť ako penzión, má tajomnú minulosť a strašia v ňom obete experimentov šialeného doktora Hirama Epsteina. Za pomoci šamanky likvidujú Atticus a Leti duch doktora a vydávajú sa po stopách Titusa do múzea v Bostone, kde majú byť ukryté stránky z Knihy mien. Vedú k osvojeniu čarodejníckych praktík, ale ich preklad sa i zásluhou Montrosa celkom nevydarí. Ďalšou magickou proprietou, za ktorou sa ženie viacero záujemcov je planetostroj, sprostredkujúci bránu do ďalšej dimenzie.

Bohatá kaskáda situácií na hranici sveta reálneho a nadreálneho, plného premien, za účasti fantaskných bytostí s najrôznejším rodokmeňom, Lov4 resizeod čarodejníckych figúr, s mocnými právomocami i schopnosťami, duchov, vystupujúcich z podzemných labyrintov i príšer, akoby vypožičaných z Votrelca. V šiestej sérii je takáto spoločnosť obohatená o príbuzných z registra kórejských démonov. Atticusova bývalá láska Ji-ah, orú stretol ako vojak v Kórei, je kumiho, bytosť zabíjajúca mužské obete počas súlože. Atticusa ušetrí, lebo sa doň zamiluje.

Dokonalým cvičením v obore špeciálnych efektov je morfing Letinej sestry Ruby, márne sa pokúšajúcej získať prácu v luxusnom obchodnom dome. Je určený len pre bielych. Podarí sa jej to až po zásahu Williama. Splní jej želanie byť bielou ženou. Mení kožu doslovne a krvavo. Dostane prácu a dokonale si užije rasové benefity, vrátane pomsty bielemu šéfovLov8 resizei. K slovu sa v tomto ideovom rozvrhu dostane aj homosexualita, aj keď má v postave otca Montrosa toto dvojité dobové prekliatie napodiv len okrajovú úlohu. Tento spôsob účtovania, s minulosťou i prítomnosťou, nemá výrazne politický charakter ak pominieme poznámku Christiny o tom, že jej otcovi a jeho tajnej spoločnosti ide o kontrolu sveta.

K slabým miestam celého komplexu je prílišná prekomplikovanosť, s početnými odbočkami znejasňujúcimi orientáciu vo vzťahoch, rodinných väzbách a minulosti jednotlivých postáv. Problematická je fúzia Christiny a Williama i spôsob, akým sa blonďavá čarodejnica vyjadruje v snahe vysvetliť technologickú podstatu kúziel. Explikácie toho, prečo musí Atticus umrieť a prečo je tak dôležitá jeho krv. Na pochopenie týchto rituálnych súvislostí by to asi bez podrobného spätného prehrávania nešlo. Lov6 resizePosledný diel prvej série, kde je potrebné nejako dohrať všetky línie asi najvýraznejšie prezrádza tieto slabé stránky kompozície. Pripomína pozliepanú koláž, kde pomáhajú všetci a ochotne pribehne aj kórejská líška s deviatimi chvostami, schovaná v príťažlivom tele Ji-ah.

Symbolické gesto tohto seriálu, aj napriek odľahčenému, zábavnému žánrovému určeniu, asi oceníme len vzhľadom na aktuálne udalosti reálneho sveta, kde za hnutím Black Lives Matters stoja fakty. A radikálne sa od niektorých obrazov tejto fikcie veľmi nelíšia. Ako z tejto vojny svetov vyjde ten biely nevzbudzuje prílišný optimizmus. Koniec bielej čarodejnice Christiny je i podľa slov Leti i koncom mágie, vlastnej všetkým belochom. Niet sa čomu radovať. Pomsta nie je sladká.

Lov9 resizeLovecraftova zem (Lovecraft Country, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 9 h 54 min. (Minutáž: 53–69 min.)
Manažéri projektu: Misha Green, Jordan Peele
Réžia: Daniel Sackheim, Yann Demange, Victoria Mahoney, Cheryl Dunye, Jeffrey Nachmanoff, Misha Green, Charlotte Sieling, Helen Shaver, Nelson McCormick
Predloha: Matt Ruff (kniha)
Scenár: Misha Green, Jonathan I. Kidd, Sonya Winton, Ihuoma Ofordire, Shannon Houston, Kevin Lau
Kamera: Robert McLachlan, Tat Radcliffe, Michael Watson
Hudba: Laura Karpman, Raphael Saadiq
Strih: Chris Wyatt, Marta Evry, Joel T. Pashby, Ian S. Tan, Sean Albertson, Paul Harb
Zvuk: Tim Kimmel
Scénografia: Kalina Ivanov, Julie Ochipinti (set dekoratér), Howard Cummings
Masky: Andrea Bowman, Para Malden, Natasha Arellano
Kostýmy: Dayna Pink
Producenti: Dana Robin, Christina Varotsis
Hrajú: Abbey Lee, Aunjanue Ellis, Chase Brown, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Jurnee Smollett, Courtney B. Vance, Michael Kenneth Williams, Chris Brewster, Michael Banks Repeta, Livi Birch, Jamie Chung, Demetrius Grosse, Jordan Patrick Smith, Deron J. Powell, Jamie Harris, Matthew Alan, Jeffrey Johnson, Will Zahrn, Trenton Rostedt, Erica Tazel, Jamie Neumann, Tony Goldwyn, Mac Brandt, Jonathon Pawlowski, Maceo Smedley, Rob Demery, Miles Doleac, Andrene Ward-Hammond, Monique Candelaria, Sibongile Mlambo, Regina Taylor, William Catlett, Keith Arthur Bolden, Karen LeBlanc, Sufe Bradshaw, Carra Patterson, Carol Sutton, James Kyson, Alexis Rhee, Ben VanderMey, Shangela, Monét X Change, Darryl Stephens, Robert Pralgo, Jon Hudson Odom, Cindy Chang, Casey Hendershot, Jennifer Yun
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.