Filmový festival 4 živly ponúknu pestrý sprievodný program

Zivlylogo resizeČísla sa stanú témou 21. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. – 11. augusta v Banskej Štiavnici. Okrem bohatého filmového programu, zahŕňajúceho hrané, dokumentárne, animované i experimentálne filmy, však podujatie ponúkne aj zaujímavé sprievodné akcie.

4 živly, ktoré majú za sebou minulosť filmového seminára a zostávajú verné vzdelávaciemu rozmeru, pripravili v spolupráci so svojimi partnermi niekoľko podnetných diskusií. V kultúrnom priestore Eleuzína budú o súčasnosti a potenciálnej budúcnosti žurnalistiky diskutovať odborníci zo slovenskej i českej mediálnej sféry – Martin M. Šimečka, Filip Zajíček, Kirill Ščeblykin a Josef Šlerka. Rozprávať budú o tom, ako sa menia nároky čitateľov, o poslaní médií ako opozície či o ich kontrolnej funkcii, ale aj o kapacite vplyvu na verejnú mienku, fenoméne „fake news“ či novinárskej etike.

ilustracnefoto resizeV spolupráci s časopisom Kapitál pripravili 4 živly diskusiu venovanú číslam v nezávislej kultúre. Aké je prežívanie menších umeleckých festivalov? Aké financovanie majú a s akými ťažkosťami sa pri organizácii stretávajú? Ako udalosti alternatívnej kultúry udržujú či zvyšujú svoju návštevnosť? Na tieto a ďalšie otázky budú hľadať odpovede zástupcovia a zástupkyne filmového festivalu 4 živly, putovnej platformy Kinobus – Nielen filmový festival, žilinského Festivalu nezávislého divadla a tanca Kiosk a olomouckého podujatia PAF – Přehlídka filmové animace a současného umění.

Verejná prednáška o terénnom nahrávaní zvuku a jeho využití v súčasnej hudbe, ale aj o tom, čo je to akustická ekológia, bude súčasťou workshopu Ušami. Český hudobný kritik, esejista, Potulnagaleria resizescenárista a lektor Pavel Klusák porozpráva o princípoch tzv. „field recordingu“ ako súčasti zvukového dizajnu a predstaví niekoľko akustických i video ukážok. Workshop Ušami bude prebiehať počas troch festivalových dní a jeho účastníci a účastníčky budú môcť za asistencie odborných lektorov spoznať základy terénneho nahrávania či postprodukcie svojich záznamov. „Súbor rôznorodých cvikov pre dva projektory na diapozitívy, dve uzávierky, dvoch performerov, jeden hlas a jedno publikum“ – tak by sa dala číslami opísať audiovizuálna performancia There Must Be Some Way Out of Here zoskupenia Labodoble. V banskoštiavnickom kine Akademik sa vďaka ich unikátnemu vystúpeniu stanú diváci a diváčky svedkami „hľadania cesty z temných lesov do presvetleného osvieteného bytia.“

Priestor na festivale dostane aj výtvarné umenie. Ukradená galerie je projekt najmenšej slovenskej galérie, zasadenej Ukradenagalerie resizenavyše priamo do verejného priestoru.  Počas 4 živlov bude vystavovať dielo Matúša Lányiho, ktorý vo svojej tvorbe venuje pozornosť exaktnému virtuálnemu prostrediu a našej viere v jeho liečivý potenciál. Projekt Potulná galéria navštevuje námestia, školy a festivaly, aby hravou formou a prostredníctvom diel výrazných slovenských výtvarníkov či výtvarníčok bojoval proti extrémizmu. V priebehu  dvoch festivalových dní bude nomádska galéria otvorená na banskoštiavnickom Námestí svätej Trojice. V neposlednom rade ponúknu 4 živly prezentáciu výsledkov platformy De/posium. Tá je zameraná na výmenu poznatkov o súčasnom stave dizajnu a výskumných projektov so zameraním na materiál, procesy, udržateľnosť, sociálne kontexty a nové ekonomické modely. Jej aktuálny ročník hostil 20 dizajnérskych, umeleckých i vedeckých talentov z celého sveta, výsledky ich práce budú prezentované v priestoroch kultúrneho centra Banská St a nica Contemporary. Hudobný program 4 živlov bude okrem obľúbených večerných párty doplnený napríklad koncertom bratislavského zoskupenia Čau Čau.
Viac: www.4zivly.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.