Kým sa skončí leto (Austrália 2019)

Kym sa skonci letoBabyteeth
Tragikomédia, 118 minút
Scenár: Rita Kalnejais. Réžia: Shannon Murphy. Kamera: Andrew Commis. Strih: Stephen Evans. Hudba: Amanda Brown. Hrajú: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Essie Davis, Ben Mendelsohn, Andrea Demetriades, Charles Grounds, Priscilla Doueihy a ďalší.
Slovenská premiéra: 17. septembra 2020
Život je krásny aj preto, že sa nedá naplánovať. Keď sa šestnásťročná Milla (Eliza Scanlen) zamiluje do problémového Mosesa (Toby Wallace), je to pre jej rodičov nočná mora. Prvé stretnutie s láskou však prebúdza v chorej Mille novú chuť do života a jej energia a túžba objavovať, obráti celú rodinu hore nohami. Milla začne svojmu prekvapenému okoliu ukazovať, ako vie prežiť každú minútu naplno. Tradičné pravidlá a morálne poučky letia do koša a rodičia sa rozhodnú dať veciam voľný priebeh. S ľahkosťou a originálnym humorom pretkaná austrálska dráma sa stala diváckym hitom minuloročného festivalu v Benátkach, odkiaľ si film odniesol niekoľko cien. Film Kým sa skončí leto vznikol podľa rovnomennej divadelnej hry z roku 2012. Jej autorka Rita Kalnejais ju sama adaptovala na filmový scenár. A keďže je i herečkou, veľmi dobre pochopila rozdiel medzi herectvom, jazykom a vizualitou v divadle a vo filme a podľa toho urobila mierne úpravy. „Kalnejais rozdelila film do kapitol, z ktorých mnohé majú sardonické tituly ako Trošku zhulený alebo Serem na to. Kapitoly štruktúrujú dej a fungujú i trochu ako Millin vnútorný hlas. Odzrkadľujú jej vývoj,“ povedala režisérka na MFF Rotterdam. Podľa režisérky Kalnejais najlepšie vystihla, o čom film je: „Kým sa skončí leto je príbeh o tom, aké dobré je nebyť ešte mŕtvy. To je vyznenie filmu. Chcem tiež objasniť, že film sa netýka len dcéry. Je to zložitá rodinná dráma o závislosti, či už ide o samoliečiaceho sa rodiča, o Millinu rakovinu alebo dogovú závislosť je priateľa.“ Film sa premieta s animovaným predfilmom Poetika Anima.
Foto: ASFK

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.