Zomrel režisér devätnastej bondovky Michael Apted

Michael AptedVo štvrtok 7. januára 2021 zomrel vo veku 79 rokov známy britský filmový režisér Michael Apted. Patril k najplodnejším tvorcom pochádzajúcim z tejto krajiny a počas svojej kariéry získal viacero ocenení, vrátane BAFTA Awards.

Narodil sa 10. februára 1941 v grófstve Buckinghamshire, no po druhej svetovej vojne sa presťahoval do Londýna. Záujem o kinematografiu si začal budovať už počas štúdia v chlapčenskej škole City of London School a jeho celovečerným debutom bola snímka Trojnásobná odmena z roku 1972. Širšia verejnosť ho bude určite poznať vďaka réžii devätnástej bondovky s názvom Jeden svet nestačí, no za zmienku stoja aj filmy ako Agatha (1979), Gorily v hmle (1988), Nell (1994), či Enigma (2001). Naposledy režíroval thriller V utajení (2017) s Noomi Rapace v hlavnej úlohe. Venoval sa však i televíznej tvorbe, kde sa najvýraznejšie zapísal do podvedomia prácou na troch dielov oceňovaného historického seriálu Rím, či dokumentom 49 Up. V roku 2008 mu bol udelený rytiersky Rad svätého Michala a svätého Juraja za prínos pre britský filmový a televízny priemysel. Zanechal po sebe manželku, jednu dcéru a dvoch synov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.