Inkarnácia (Incarnate)

Inkarnacia resizeBojíte sa radi? Ak áno, tak pravdepodobne patríte medzi  fanúšikov filmových hororov. Nuž, a keď navyše obľubujete  tému exorcizmu, možno vás zaujme  najnovší príspevok k tejto téme od amerického režiséra  Brada Peyntona (medzi iným nakrútil napríklad katastrofický film San Adreas alebo dobrodružno - fantasticky príbeh Cesta na tajomný ostrov 2) film Inkarnácia.

Jeho protagonistom je jedenásťročný Cameron  (hrá ho 15-ročný David Mazouz). Otec, ktorého syn miluje, mu raz v opitosti zlomil ruku a odvtedy žijú sami s rozvedenou matkou (Carice van Houden). Tá jedného dňa zistí, že sa Inkarnacia2 resizechlapec čudne správa, zatvára sa v izbe, hovorí pradávnymi jazykmi a prejavuje známky posadnutosti. Požiada o pomoc predstaviteľov Vatikánu a tí, keď bežný exorcizmus nezaberá, oslovia doktora Setha Embera (Aaron Eckhart), muža, ktorý má schopnosť vstúpiť do mysle posadnutého a bojovať s jeho démonmi...

Bojovať však musí aj divák. Ten poučený a starší, predovšetkým so spomienkami na neraz lepšie spracovanie tejto témy, hoci aj v kultovom Exorcistovi z roku 1973. Bežný mladý divák môže zápasiť so scenáristickými schválnosťami a nelogickosťou v doťahovaní motívov či gradovaní napätia. Inkarnacia6 resizeŤažko povedať, či je to vina tvorcov, alebo sme už otupeli tým, čo sa na nás valí v realite, že strašidelná atmosféra duchárskeho  príbehu sa vo filme v niektorých scénach  akoby vytráca. Na druhej strane je tu zaujímavý motív pravdy. Teda otázka toho, nakoľko nami dokáže manipulovať ten, kto nám hovorí to, čo túžime počuť, nuž a nakoľko sme sami schopní rozlíšiť to, čo je skutočné a to, čo iba zostáva v podobe  vysnívanej predstavy?

Oceniť však možno herectvo  Aarona Eckharta v preňho Inkarnacia9 resizenezvyklej úlohe. Jeho terapeut Seth Ember sa po tragickej autohavárii ocitol na vozíčku a rieši nielen problémy svojich klientov, ale predovšetkým svoju osobnú traumu. Scenárista sa pri tejto postave rozhodol pre zvláštny mix priam akčného hrdinu - svojského agenta  s nedostatkom pudu sebazáchovy, s psychicky i telesne vyčerpaným zúfalcom, ktorý túži po osobnej pomste. Bude ochotný a schopný v rozhodujúcej chvíli obetovať sa, aby zachránil  iných?

Zaujímavé je pohrávanie sa s motívom využívania  techniky, prístrojov i chémie, vnímania času v podvedomí,  Inkarnacia7 resizeprekračovania hranice smrti a „inkarnácie“ – „vtelenia“  do niekoho iného. Niekoľkokrát sa zdôrazňuje, že príživnícky „démon“, ktorý sa živí našou energiou, napáda a mučí slabých a pripravuje im osud horší ako smrť, ale človek sa sám rozhoduje, či otvorí dvere zlu a podľahne mu alebo bude bojovať a hľadať východisko.

Bez ohľadu na istú výnimočnosť „posadnutia diablom“a Inkarnacia10 resize„exorcizmus“, čiže vyháňanie diabla, nepatria  tieto záležitosti iba do oblasti náboženstva či psychiatrie, lebo súboj dobra a zla je večnou témou. Nevraviac o tom, že každý z nás bojuje  so svojimi vlastnými démonmi, či si ich uvedomujeme alebo nie. Film Inkarnácia nie je ničím mimoriadnym a  sotva zaujme širokú verejnosť, ale o záujem  medzi priaznivcami žánru sa asi obávať nemusí. Napriek tomu všetkému si myslím, že žijeme v svete a čase, ktorý nám ponúka denno-denne toľko hororov, že by sme sa bez takýchto filmových možno aj obišli.

Inkarnacia8 resizeInkarnácia (Incarnate), USA, 2016
Dĺžka: 86 minút
Réžia: Brad Peyton
Scenár: Ronnie Christensen
Kamera: Dana Gonzales
Hudba: Andrew Lockington
Hrajú: David Mazouz,  Aaron Eckhart, Carice van Houten, Catalina Sandino Moreno, Karolina Wydra,Emjay Anthony,Matthew Nable  a iní
Distribúcia: CinemArt Slovakia
Premiera v SR: 15. decembra 2016
Foto: CinemArt Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.